Black Friday 2022 – ce si cum iti cumperi?

Dupa mai multe intrebari legate de Black Friday 2022 – ce imi cumpar, pe ce am pus ochii sau cum sa prinzi o oferta buna, am zis sa fac un mini-ghid sau articol cu ideile …

black friday 2022

Dupa mai multe intrebari legate de Black Friday 2022 – ce imi cumpar, pe ce am pus ochii sau cum sa prinzi o oferta buna, am zis sa fac un mini-ghid sau articol cu ideile pe care le am eu in cap in ceea ce priveste un Black Friday precum cel de anul asta, care vine intr-un an cu multe chestii dubioase – crize energetice, razboi, post-pandemie etc. Sa ii zicem un ghid de Black Friday de criza? :))

1. Afla de dinainte de Black Friday ce vrei

Cel mai usor mod de a sparge o suma neprevazut de mare, e sa nu ai un plan.

Gandeste-te la ce ti-ai dori, si te uiti direct la acele categorii de produse din magazinele preferate. Practic esti mai putin susceptibil la impulse buying. Cu avantajul ca daca nu atarni aiurea si intai te uiti la lista pre-gandita de shopping, ai sanse mai mari sa le si prinzi in stoc, in caz de sunt reduceri ok.

2. Black Friday nu e neaparat o teapa

Faptul ca acum 7 luni acel produs era o idee mai ieftin decat acum la promo nu il vad neaparat ca pe o problema. Poate si din cauza valului de scumpiri constante din anul acesta. Si nu, nu iau apararea magazinelor online.

Dar nici nu e nu stiu ce. Da, unele produse vor avea oferte chiar bune. Dar majoritatea vor fi la limita sau doar… acceptabile. Nu ma intelege gresit, 10% e chiar bine daca e curat 10%. Cu atat mai mult la produse care nu prea primesc des reduceri – produse mai high-end sau nisate.

Personal, nu ma simt ofensat daca vad ca scrie 30% reducere si stiu ca defapt e un 10% real versus ce am vazut in trecut. Nu am nici o garantie ca voi mai vedea acest pret in viitor, asa ca nu ma supar. Cumpar daca imi trebuie sau nu.

3. Fii cu ochii pe istoricul de pret

Daca folosesti des functiile de tip favorite/wishlist, sau te informezi des despre nisa ta de interes, probabil cam stii sa iti dai seama daca o promotie e ok si merita sau daca nu.

Dar ai si intrumente precum pricy.ro, unde poti vedea istoricul pretului pentru produsul dorit. Este FOARTE util pentru a depista daca un pret redus este chiar bun.

4. In contextul actual, daca iti permiti, cumpara

Poate suna cretin, dar nu cred ca in hardware/electronice/electrocasnice mai merita sa ‘astepti un pret mai bun’. Sau nu in vremurile astea. Alege un produs care se incadreaza in bugetul tau, cu specificatiile dorite de tine, si cumpara.

Imi vine greu sa cred ca vom vedea reduceri de preturi masive in viitorul apropiat. Poate doar la stocuri foarte deranjante (deranjante pentru magazine). Ar fi genial, dar eu nu cred ca in urmatoarele 6-12 luni vom vedea imbunatatiri drastice.

Asa ca daca ai pus ochii pe placa aia video si e doar cu 100 de lei reducere… si esti chitit pe acel model de la acel producator… sunt sanse mari sa nu vezi pret mai mic in urmatoarele 6-12 luni. Si poate nici atunci. Tu judeci daca o cumperi, dar eu as cumpara daca chiar mi-ar trebui/mi-as dori.

nota: si tot asa, tinand cont de contextul actual, ca si un sfat fara legatura cu subiectele generale de pe blog-ul asta, nu da toti banii din casa in sfarsit de 2022, ca nu stie nimeni ce fel de an va fi 2023.

5. Fii atent la specificatii

Serios, ai mare grija sa nu faci rabat la ce nu trebuie sau din neatentie sa cumperi ceva mai slab.

De exemplu la laptopuri, avem inca in vanzare, de noi, produse cu generatii mai vechi de procesoare. Decat in cazul in care mergi pe pretul cel mai mic sau stii ce faci merita. De obicei generatiile mai noi sunt de dorit in 90% din cazuri.

Concluzii

Eu ma uit dupa un hard disk pentru NAS. Vom vedea daca prind ceva si daca chiar cumpar. Anul trecut am zis pas la placa video (nu prea sunt de acord cu ce face Nvidia iar cu AMD nu sunt hotarat din alte motive), si inca sunt pe un GTX 1050 Ti. Si inca nu vad nevoia de upgrade, tinand cont ca in cel mai bun caz, ma joc un LoL.

Daca articolul de mai sus te-a ajutat, da-i un share!