Cele mai bune placi video din 2015 – Ghid de Gamer

Mai un pic si sarim in 2016. Anul acesta am avut parte de aparitii noi in ce priveste gaming-ul: procesoare, placi video, placi de baza si sa nu mai vorbim de jocuri! Dar, daca faci …

ghid de gamer stiri tehnologie placi video

Mai un pic si sarim in 2016. Anul acesta am avut parte de aparitii noi in ce priveste gaming-ul: procesoare, placi video, placi de baza si sa nu mai vorbim de jocuri! Dar, daca faci gaming la buget, ce optiuni ai cand vorbim de o placa video? Cam ce modele s-ar incadra in bugetul tau?

Pai daca nu stii sau nu ai chef sa cauti, noi am facut un scurt articol in care prezentam ideile noastre despre cele mai bune placi video, in functie de buget. Trebuie sa tii cont ca am ales anumite modele strict dupa preturile de la data in care am scris articolul(30 decembrie 2015), si ne-am raportat in principiu la rezolutia de 1920 x 1080 adica FullHD, si la UHD pentru bugetele mai mari. De ce? Monitoarele nu mai sunt atat de costisitoare, si poti avea un monitor cu o rezolutie de 1920 x 1080 la un pret decent.

Deci, inainte sa continui ai in vedere urmatoarele lucruri:

  • preturile au fost gandite pentru data la care a fost scris articolul;
  • am ales de multe ori variante cu overclock din fabrica, deoarece pentru o suma modica(10-20lei) exista un mic plus de performanta bine venit tinand cont ca nu schimbam lunar placa video;
  • ne-am centrat in jurul rezolutiei de 1920 x 1080;
  • asigura-te ca ai o sursa solida(fiecare placa video are recomandarile ei);
  • este doar un ghid orientativ, la fel si producatorii alesi; Exista diferente uneori si de 80 de lei intre producatorul placii, performanta fiind aceeasi; Tu stii ce buget ai si daca merita o suma in plus producatorul tau preferat;
  • nu neglija procesorul intr-un pc de gaming. Toate jocurile depind de procesor intr-o mare masura, iar unele sunt chiar cpu-bound – lucru care inseamna ca procesorul face diferenta cea mai mare;
  • Recomandam 4gb RAM, ideal fiind 8gb.

Acestea fiind spuse, sa incepem cu Ghidul de Gamer!

Buget de maxim 350 RON

E greu sa discutam de gaming serios intr-o suma atat de mica. Dar totusi, pentru o anumita nisa de gameri, se pot obtine performante acceptabile si cu o placa video atat de ieftina.gt730 placa video de gaming In acest buget noi am ales ca fiind cea mai buna alegere un GT 730 de la nVidia. Mai exact, modelul oferit de cei de la Gigabyte:  GIGABYTE GeForce GT 730 2GB DDR3 128-bit.

Modelul ales se descurca pe FullHD onorabil in Dota2, CS:GO si League of Legends, dar si in World of Warcraft daca mentinem setarile la valori medii si fara anti-aliasing. Deci, in acest buget probabil fanii MOBAA si fanii jocurilor online in multiplayer isi vor gasi o placa care sa le permita sa se bucure de titlurile preferate, fara sa dea sume mari de bani pe o placa video.

Un truc util ar fi sa dezactivati/setati pe low umbrele din jocuri si sa nu activati anti-aliasing. Din benchmark-urile prezente pe net, am ajuns la concluzia ca Gt 730 poate rula jocurile mai sus mentionate fluent, la peste 30 FPS, la setari maxime fara anti-aliasing, cu exceptia World of Warcraft – WoD/MoP, unde va trebui sa selectati valori medii pentru a obtine o performanta ok.

Competitia lui GT 730 ar fi R7 240 de la AMD, care desi se situeaza cam in acelasi pret, este o idee mai slabuta, mai ales in jocuri precum Battlefield 4(R7 240 sta mult mai prost – gt730 este aproape de 2 ori mai rapida pe setarile cele mai low) sau GTA 5(pe cele mai mici setari de calitate, cu gt730 putem obtine un gameplay fluid si jucabil, cu R7 240 nu prea putem).

Buget de maxim 550 RON

Cu un buget aproape dublu, se obtin performante mult mai mari. Daca ai 500-550ron bugetul, poti gasi o placa video care poate juca multe titluri pe setari maxime in rezolutia de 1920 x 1080(FullHD). Ca sa obtii si constant peste 30 FPS(deci 100% jucabile), in multe titluri vei fi pe setari aproape maxime.

La bugetul acesta, deja ne permitem sa jucam jocuri mai recente, si sa ne bucuram de detalii mult mai bogate in ele. La fel, recomandam sa fiti rezervati in ceea ce priveste anti-aliasingul, deoarece 550RON este totusi un buget micut pentru ultimele aparitii.amd radeon r7 360 placa video gaming overclock

Noi am ales Placa video GIGABYTE Radeon R7 360 OC 2GB DDR5 128-bit. Da, am mers pe ruta AMD la acest buget, mai exact cu varianta OC de la Gigabyte. Urmatoarea alegere ar fi fost un 750Ti de la Nvidia, dar acesta sare de bugetul de 550RON si incercam totusi primele praguri sa le mentinem la sume realiste. Problema este ca, pentru un GTX 750Ti ar trebui sa scoatem inca ~50-150RON din buzunar, si nu ar depasi foarte mult performantele lui R7 360.

Conform benchmark-urilor de pe net si review-urilor, aceasta placa poate tine titluri precum Battlefield 4, Tomb Raider, GTA5 si Batman: Arkham Origins pe detalii maxime in rezolutia de 1920 x 1080, adica FullHD. Evident, la limita si cu unele drop-uri de frame-uri, dar poate. Daca ajustam un pic setarile si mai renuntam la unele setari(de exemplu scadem calitatea umbrelor si efectelor la High in loc de ultra unde ne este permis), deja obtinem performante jucabile, constant peste 30FPS. Clar ca, se descurca mult mai bine decat GT730 in titlurile mentionate la acel buget.

Buget maxim 850 RON

Deja suntem in alta liga. La ~850 RON, ne permitem un  ASUS GeForce GTX 950 OC 2GB GDDR5 128-bit. Deja discutam despre gameri mai seriosi, gameri care vor sa joace orice joc de pe piata. GTX 950 este alegerea noastra, deoarece in acest buget a intrecut tot, si deja avem valori jucabile in orice titlu, la rezolutia FullHD.

950 oc placa video gaming nvidia

Placa obtine in Battlefield 4 FPS-uri medii de peste 40, lucru care inseamna ca jocul este 100% jucabil in timp ce ne bucuram de grafica setata pe detalii maxime. Acelasi  lucru se intampla in principiu in orice titlu lansat recent, placa video facand fata foarte bine la aceasta rezolutie, mai ales daca nu apelam la anti-aliasing – sau il mentinem pe Low/2x).

Buget maxim 1050 RON

Daca mai punem 200RON, la limita impusa anterior, ajungem la o  ASUS GeForce GTX 960 OC Turbo 2GB DDR5 128-bit. Diferenta de pret nu este enorma, dar performanta este simtitor mai buna. GTX 960 merita banii mai mult din punct de vedere al planurilor de viitor. Daca stii ca nu iti vei cumpara o alta placa video in urmatorul an, iti iei un GTX960, ca sa te poti bucura la detalii mari/maxime si la titlurile ce vor urma a fi lansate.

ASUS GeForce GTX 960 OC Turbo 2GB DDR5 128-bit

GTX 960 este o placa video de mainstream gaming, care se descurca foarte bine in FullHD si pe detalii medii face fata chiar si la rezolutii 4K, in unele titluri. Parerea noastra este ca aceasta placa este un best buy in momentul de fata, daca planuiesti sa nu o schimbi curand dar vrei sa ai parte de ultimele jocuri si la anul pe vremea asta.

Buget maxim 1700 RON

Suntem in plaja high-end, deja discutam de performante foarte mari. Jocurile de azi, si din urmatoarele luni, nu reprezinta probleme la rezolutia de 1920 x 1080, si majoritatea merg rulate acceptabil chiar si la 4k.

Gainward GeForce GTX 970 Phantom 4GB DDR5 256-bit

Noi credem ca Gainward GeForce GTX 970 Phantom 4GB DDR5 256-bit, bazata pe GTX 970 este ideala in bugetul asta, si ofera performante pe masura pretului. Desigur, daca dorim un ASUS STRIX sau ceva asemanator, vom depasi bugetul de 1700 de lei, dar gasim un GTX 970 in acesti bani, diferentele de performanta nefiind semnificative.

Buget maxim nelimitat/~3000 RON

Daca nu ai limite, nu te arunca aiurea. Noi suntem fermi convinsi ca majoritatea gamerilor vor fi mai mult decat multumiti de un  EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked 6GB DDR5 384-bit – varianta cu racire pe aer. De ce? Pai in primul rand, daca faci Gaming si atat, la FullHD, o sa rulezi totul pe detalii maxime. Da, un Titan poate o sa fie mai rapid dar: daca ai un monitor la 60hz, nu o sa vezi diferenta intre 80FPS si 120FPS. De-abia cu un monitor mai serios are rost sa iei in calcul alta placa, desi, in functie de rezolutie probabil va face fata GTX980 Ti. Din punctul nostru SLI si CROSSFIRE ofera mai multe batai de cap in multe cazuri decat beneficii, iar TITAN X este inutil de scump – in cazul EVGA, este o diferenta de 1900 lei intre TITAN X si GTX 980Ti.

EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked 6GB DDR5 384-bit

Daca te gandeai la un TITAN X, si nu il folosesti in alt scop decat gaming pc-ul, mai bine investesti in procesor, rami sau de ce nu un SSD urias.(in regim workstation, pentru randari si altele, s-ar putea sa merite un TITAN X, dar documentati-va daca nu cumva se obtine o performanta mai buna/pret cu 2 x GTX980Ti).

Concluzii

Inainte sa incheiem, aveti un grafic orientativ cu scorurile placilor video prezente in acest articol + alte cateva modele in PassMark, punctajul obtinut in benchmark-urile 3D:

placi video passmark

Vedem in graficul de mai sus si cateva capcane: placi video dedicate, ieftine, care sunt intrecute de placi video integrate de la Intel( HD 4400, este placa video integrata gasita pe cel mai ieftin procesor i3 din generatia 4 de i-uri de la Intel, adica Haswell refresh).

Astfel, va recomandam sa strangeti de curea si sa treceti macar la un GT 730 daca dorititi sa va bucurati totusi de achizitia facuta. Altfel, va veti trezi cu un GT 210 sau GT 610, care desi ati dat ceva bani pe ea si e dedicata, defapt nu se descurca prea bine nici macar intr-un joc usor online.

Ideea de baza care trebuie sa o ai in minte cand te gandesti la un pc de gaming este acea de echilibru. Degeaba investesti intr-o placa video foarte puternica, daca procesorul tau este slabut, si invers – apare efectul de bottlenecking(una dintre componente nu poate functiona la capacitate maxima, fiind gatuita de cea mai slaba). De-asemenea trebuie o cantitate suficienta de ram, si o sursa solida.

Speram ca ti-a fost util acest ghid de gamer, si daca ai sugestii te asteptam cu un comentariu! Daca ai un amic care e pregatit sa plaseze o comanda la o placa video, da-i un share cu acest articol, poate il ajuta!

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.