Mouse gaming Razer Deathadder Chroma – Review Video + text

DeathAdder, un mouse gaming oferit de deja bine cunoscuta companie de periferice pentru gameri Razer. Eu vad DeathAdder-ul ca un fel de mouse-ul bun la toate. Versiunile aparute de-a lungul timpului nu aduc nici o …

DeathAdder, un mouse gaming oferit de deja bine cunoscuta companie de periferice pentru gameri Razer. Eu vad DeathAdder-ul ca un fel de mouse-ul bun la toate. Versiunile aparute de-a lungul timpului nu aduc nici o schimbare extrema sau un redesign 100%. In schimb, se fac mici tweak-uri, mici ajustari mai mult sau mai putin subtile, care fac din DeathAdder un favorit printre multi gameri si nu numai.

Chroma, nu aduce nimic izbitor sau revolutionar. Adica, in afara de mici tweak-uri care pot fi observate doar de cei foarte foarte pasionati de Razer si perifericele lor, mouse-ul aduce luminite. Mai exact cei de la Razer sustin ca este Full Spectrum, adica 16.8milioane de culori. Ce-i drept, e destul de greu sa verifici cu exactitate daca este adevarat, dar un lucru e clar: vei reusi sa il faci pe o culoare asemanatoare configuratiei tale(sau pe gustul tau).

Versiunea video a acestui review o gasesti pe Youtube cu un click aici.

Sa trecem la review-ul text. Treci la urmatoarea sectiune a review-ului prin meniul albastru de mai jos.

Specificatii tehnice

Razer DeathAdder Chroma
Tip mouse Cu fir
Interfata USB
Tehnologie Optic
Rezolutie maxima 10000 dpi
Numar de butoane 5 – programabile independent – ‘Hyperesponse’
Rotite scroll 1
Culoare Negru
Dimensiuni 127 x 70 x 44 mm
Greutate 105 grame
Alte             specificatii Iluminare LED Full Spectrum – pana la 16.8 milioane de culori
Razer Synapse 2.0 enabled
Ultrapolling 1000 Hz
On-the-fly sensitivity adjustment
Always-on mode
Pana la 300 inch pe secunda (IPS)
Acceleratie de 50 gInsertii de cauciuc pe lateral pentru gripCablu imbracat in material textil rezistent si usorCablu de 2.13 metri
Conector USB placat cu aur

 

Destul de multe lucruri premium, cum ar fi cablul foarte atent lucrat, senzorul foarte bun, ultrapolling-ul de 1000 Hz… specificatii care sunt oarecum necesare tinand cont de segmentul in care se incadreaza mouse-ul – un mouse gaming premium de tip ‘all-star’. Merg mai toate jocurile jucate la un alt nivel cu ajutorul lui, clar cu unele exceptii precum MMO-urile unde s-ar putea sa ai nevoie de mai multe butoane. Sau de mai multe ‘bind-uri’. Tine in totalitate de preferintele tale.

Design & poze

DeathAdder Chroma este un mouse mic/mediu ca si dimensiuni, cu o forma foarte bine gandita. Este extrem de confortabil, iti intra in mana perfect. Adevarat, ii lipseste un loc special pentru degetul mare, cum vedem la mai toti mousii gaming, dar parca e mai bine asa!

Ce m-a impresionat foarte mult este cat de bine pozitionate sunt butoanele de pe partea stanga a mouse-ului. Imi da impresia de apasare naturala; in sensul ca nu trebuie sa ma concentrez prea mult pentru a le apasa si nici nu trebuie sa fac acrobatii cu degetul mare.

Finisajul este foarte reusit, in timpul testat de mine nu mi-a transpirat mana si nici nu aveam senzatia ca imi scapa din mana, chit ca are doar pe laterale portiuni cu cauciuc texturat. Sunt impresionat de calitatea materialelor dar si de forma extrem de comoda.

Constructia este de asemenea una foarte buna, mouse-ul este solid si pare ‘dintr-o bucata’. Nici un comentariu pe partea asta. Rotita, dupa cum multi se plang, este o idee mai zgomotoasa ca la alte mouse-uri testate, dar nu deranjant – sau am avut eu noroc si am prins unul ok.

Recunosc, mi-au trebuit vreo 2 zile sa ma obisnuiesc cu forma, dar acum nu ma mai pot dezobisnui. Nota 10 la capitolul asta din partea mea.

In ceea ce priveste ambalajul, Razer a ambalat frumos Chroma-ul, cutia este frumusica si destul de rezistenta(impreuna cu plasticele aferente din interiorul ei) pentru o cutie de mouse. Spre bucuria mea am primit si doua stickere cu logo-ul Razer, precum si un manual si inca o mini borsura. Acestea din urma fiind printate in tema specifica Razer, mai exact negru cu verde, iti dau un feeling aparte, fata de clasicele carticele alb/negre primite de la alte brand-uri.

Sa trecem la galeria foto, iar apoi la urmatoarea sectiune a review-ului.

Functii si performanta

Iluminare

Despre iluminarea cu led nu pot spune mare lucru, adica e destul de sugestiv ce se intampla. Iti poti seta din soft-ul celor de la Razer, numit Synapse, ce culoare vrei, sau poti seta mouse-ul sa arate toate nuantele pe rand – nu prea sunt de acord, deoarece iti cam fura atentia. Vorbim despre lumina de la logo-ul de pe mouse si de la rotita de scroll. Eu il tin pe rosu, pentru a se potrivi cu tastatura de la laptop-ul Republic of Gamers. De notat este faptul ca intensitatea luminilor de pe mouse nu este ajustabila.

Din ce am experimentat, movul si galbenul nu sunt atat de reusite(sau poate mi se pare). In schimb albastrul si rosul sunt senzatie. Orice nuanta a acestor doua culori este redata chiar fantastic – desi unele variatii sunt greu de observat daca nu esti atent. Sau poti sa il lasi pe verdele celor de la Razer care arata exact ca in poze. Puternic si bine conturat.

Ca si o ultima idee despre iluminare, iti poti crea cate un profil pentru fiecare joc, fiecare iluminat diferit. Synapse isi va da seama ce joc pornesti si profilul jocului respectiv se va incarca automat(lucru ce iti va fi confimat prin schimbarea culorii in cea aleasa de tine pentru joc).

Performanta ca si mouse gaming + office

Fiind un mouse gaming, l-am testat in Assassin’s Creed Unity, World of Warcraft Mists of Pandaria si League of Legends. Dupa ce m-am obisnuit cu el si dupa ce m-am jucat un pic cu dpi-ul stabilizandu-ma pe la 6800dpi, pot sa zic ca DeathAdder-ul Chroma  se descurca foarte bine iar butoanele sunt chiar foarte reusite in ceea ce priveste feeling-ul la apasare. La fel pot spune si despre butoanele laterale, care se apasa usor si nu au nici un pic de joc.

Nefiind un gamer inrait sau foarte pasionat, am decis sa folosesc mouse-ul si in rutina mea zilnica, la lucru. Rotita de scroll raspunde exemplar, la fel si mouse-ul. Pot zice ca mi-au fost de ajutor unele setari de sensibilitate din Synapse si in Photoshop sau Illustrator, dar nu e nimic ce nu pot face cu R8A-ul de la A4tech in ceea ce priveste day-to-day use.

Am stat cu el pe urmatoarele suprafete: birou wenge din pal texturat, mousepad la 5lei, mousepad A4tech Bloody si pe o fata de masa mai lucioasa(pusa pe o…masa?). Nu am avut nici o problema cu el, s-a comportat perfect.

Celalalte functii le vom discuta in sectiunea ce urmeaza, cea dedicata soft-ului Razer Synapse 2.0.

DeathAdder Chroma si Synapse 2.0

Un mouse gaming premium merita un soft pe masura. Si Razer asta ne ofera. Synapse 2.0 este extrem de intuitiv si foarte usor de configurat.

Pentru a vedea mai exact despre ce poate Synapse, va invit sa studiati pozele din galeria de mai jos, sau sa urmariti review-ul video al acestui mouse.

Amintesc cele mai interesante functii: schimbarea dpi-ului sub forma de slider(ca la volumul de la un player audio) + sub forma de profile prestabilite de tine si heatmap-ul + movement map-ul.

Concluzii

Chroma reprezinta o imbunatatire destul de modesta adusa asupra unui mouse extrem de reusit. Extrem de reusit! DeathAdder este fara indoiala printre cei mai buni mousi de gaming disponibili pe piata. Cei de la Razer ne ofera un mouse pentru gaming construit cum trebuie, cu functii surprinzator de multe si foarte lejer de configurat prin programul lor deja faimos. Un mouse confortabil, calitativ si cu un pret ok (pentru segmentul sau!).

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.