Esti in mijlocul unei sarcini importante, iar dispozitivul tau, fie ca este PC, telefon sau o aplicatie, incepe sa se miste lent. Cineva iti spune: „Goleste memoria cache!” Dar, chiar va rezolva asta problema de fiecare data? Si… ce este cache-ul? Hai sa aflam!
Ce este Memoria Cache?
In termeni simpli, memoria cache este o cantitate mica de date stocata pe dispozitivul tau pentru a ajuta aplicatiile si site-urile web sa se incarce mai repede. Este ca memoria pe termen scurt a dispozitivului tau. In loc sa descarce din nou informatii de fiecare data cand deschizi o aplicatie sau un site web, le preia din memoria cache.
Si mai simplu: Cache-ul este un mecanism de stocare, care poate fi implementat atat in hardware, cat si in software, avand scopul de a imbunatati viteza de acces la date.
Suna destul de util, nu?
Un Exemplu Relevant
Imagineaza-ti ca vizitezi site-ul tau web preferat. Datorita memoriei cache, toate acele imagini si scripturi se incarca rapid, deoarece dispozitivul tau le are deja stocate. Fara memoria cache, ai astepta ca totul sa se descarce de fiecare data. Deci, in majoritatea cazurilor, memoria cache accelereaza lucrurile!
Cand Devine Problematic?
e-a lungul timpului, memoria cache se poate acumula si poate ocupa spatiu de stocare valoros, ceea ce duce la o performanta mai lenta. Sau, uneori, fisierele din memoria cache se corup – Este greu de spus de ce se intampla acest lucru si cand si de dragul pastrarii acestui articol simplu, lasam asa ideea asta.
Gandeste-te asa – biroul tau de la serviciu. Daca este aglomerat cu prea multe hartii, devine greu sa gasesti rapid ceea ce ai nevoie. La fel se intampla si cu dispozitivul tau… intr-un fel.
Ar Trebui sa Stergi Intotdeauna Memoria Cache?
Nu neaparat. Stergerea memoriei cache poate elibera spatiu si poate accelera dispozitivul daca memoria cache este corupta sau prea mare. Dar, de asemenea, poate face ca aplicatiile si site-urile web sa se incarce mai lent initial, pe masura ce isi reconstruiesc memoria cache. Este un echilibru.
Stergerea memoriei cache nu ar trebui sa afecteze nimic. Doar face lucrurile mai lente temporar.
Dar uneori, de exemplu pe telefoanele Android, trebuie sa sterg memoria cache a unei aplicatii pentru a scapa de erorile temporare. Ca si in cazul Instagram. De cele mai multe ori, memoria cache poate fi ignorata. Memoria cache a majoritatii aplicatiilor nu atinge niciodata un punct atat de ridicat incat spatiul sa fie o problema. De obicei, retelele sociale si aplicatiile mai complexe folosesc mult spatiu.
In ceea ce priveste laptopurile sau computerele, stergerea memoriei cache a browserului poate rezolva uneori si problemele. Dar, din nou, de cele mai multe ori lucrurile functioneaza pur si simplu, iar memoria cache face ceea ce ar trebui sa faca: imbunatateste viteza.
Concluzie
Deci, stergerea memoriei cache accelereaza intotdeauna dispozitivul? Nu intotdeauna, dar poate ajuta in anumite situatii. Cheia este sa stii cand si cum sa o faci.
Sper ca acest lucru clarifica ce este cache-ul si te ajuta sa iei decizii mai bune cu privire la intretinerea dispozitivului si anume cand trebuie golit cache-ul.