DVI vine de la Digital Video Interface si atat porturile prezente pe placile video sau monitoarele noastre cat si cablurile pot fi de mai multe tipuri: DVI-A, DVI-D si DVI-i. De asemenea, mai avem si unele cabluri/porturi de tip Dual Link. Hai sa vedem ce inseamna fiecare si care merge cu care.
- DVI-A = DVI Analogic. Suporta doar semnal analogic.
- DVI-D = DVI Digital. Suporta doar semnal digital.
- DVI-I = DVI Integrat. Suporta semnal digital si semnal analogic.
Astfel, putem conecta atat un cablu DVI-A cat si un cablu DVI-D la o mufa DVI-I. Dar DVI-A si DVI-D nu sunt compatibile intre ele, deoarece avem semnal de tip diferit.
Majoritatea adaptoarelor si cablurilor VGA/DVI sunt defapt VGA – DVI-A. Acestea merg montate doar pe o placa video cu DVI-A sau DVI-I deoarece discutam despre semnal analogic. Adaptoarele care convertesc semnalul analogic in semnal digital sunt mai scumpe. (si din punctul meu de vedere nu merita banii)
Dual Link, se refera la prezenta unor pini aditionali pe mufa, fapt care ofera suportul unei rezolutii mai mari si un refresh rate mai mare. Exemplu: 1080p la 144hz, pentru monitoarele de gaming.
Desi DVI este un standard super ok, prefer de obicei Display Port sau HDMI pentru rezolutii inalte si refresh rate-uri mari. Desi tehnic vorbind ar fi posibil sa avem rezolutii de 4K pe DVI, orienteaza-te spre Display Port sau HDMI 2.0.
Daca ti s-a parut util articolul si clipul de mai sus, nu uita sa te abonezi pe YouTube la canalul PeTech.