AMD Ryzen 3 – quad core la buget, o optiune ok

AMD Ryzen 3 a fost lansat. Mai exact avem in momentul de fata doua procesoare: AMD Ryzen 3 1200 si AMD Ryzen 3 1300x – x vine de la faptul ca procesorul este overclockabil. Aceste …

AMD Ryzen 3

AMD Ryzen 3 a fost lansat. Mai exact avem in momentul de fata doua procesoare: AMD Ryzen 3 1200 si AMD Ryzen 3 1300x – x vine de la faptul ca procesorul este overclockabil. Aceste doua procesoare sunt practic competitorii seriei Core i3 de la Intel.

Cele doua procesoare apar deja la PCgarage, doar ca nu sunt inca in stoc. Preturile afisate pe magazin in momentul in care scriu sunt: 519.99lei si 619.99lei. Preturile sunt chiar decente, mai ales ca se invart in jurul i3-urilor.

In ceea ce priveste performanta, AMD Ryzen 3 se descurca din nou onorabil, spre foarte bine. In multe jocuri, procesoarele reusesc sa bata chiar si i3-7300, un procesor la ~686lei. Tinand cont ca 1300x este mai ieftin si ii putem face si un overclock, deja avem o diferenta bunicica. Procesoarele sunt ajutate si de faptul ca sunt ‘true’ quad core, adica au efectiv 4 nuclee spre deosebire de i3-urile din Kaby Lake, care sunt dual core cu HT – 2 nuclee fizice + hyper threading. In anumite scenarii acest lucru poate fi foarte avantajos pentru AMD.

Din review-urile de pe dincolo, reiese si ca avem de-a face si cu un cooler stock inclus care nu dezamageste: temperaturi ok si zgomot acceptabil.

ventilator amd ryzen 3

Ce as alege? Cea mai viabila cale, mi se pare un AMD Ryzen 3 1300x, cu o placa de baza ce suporta overclock (chipser B350 pe socket AM4). Pana iti faci curaj sa ii faci un overclock, ai o performanta destul de buna pentru un sistem de gaming modern fara pretenii prea mari la bani putini. Overclock-ul s-ar putea sa fie exact acel extra de performanta de care ai nevoie, pentru a obtine FPS-urile dorite.

PRO:

  • 4 nuclee fizice – quad core;
  • pret bun;
  • 1300x poate fi overclockat (mai ieftin cu aproape 200lei vs i3-7350k, si probabil mai economisim si la placa de baza ceva);
  • performanta peste Intel Pentium, la nivel de Core i3 sau peste;
  • cooler stock bun;
  • toate tehnologiile disponibile pe Ryzen 5 sunt si pe 3 (bravo AMD);

CONTRA:

  • nu are placa video integrata – trebuie mentionat pentru cei care vor ceva foarte low budget, dar ca gamer mai mult ca sigur ai nevoie de o placa video dedicata;
  • consum mai mare de energie (65W vs 51W – i3);

Concluzii despre AMD Ryzen 3

Daca bugetul e problema, un 1300x + o placa de baza pe chipsetul B350 iti poate aduce performante foarte bune in banii aia. Cuplezi aceste 2 componente cu o placa video decenta si deja ai un sistem de gaming chiar ok la un buget redus.

Ma bucura sa vad ca AMD inca reuseste sa ofere cel putin pe partea de low/mid buget o competitie serioasa pentru Intel. Mereu mi s-a parut ca in zona de mijloc (nici cel mai ieftin dar nici scump) sunt cele mai multe probleme – majoritatea sistemelor. Daca aici avem competitie, macar aici vom vedea preturi mai bune si performante mai mari… si cred ca majoritatea utilizatorilor se incadreaza aici: vreau un pc de gaming bun, dar nu prea scump. Si cred ca AMD a reusit sa livreze cu 1300x chiar asta. Un procesor puternic, capabil de multe (nu doar gaming) la un pret acceptabil vs competitie.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.