Ce inseamna PING? Cum reduci un PING mare?

PING-ul este un instrument care trimite un semnal si cere un raspuns unei gazde (gazda fiind un ip sau o adresa web). PING are 2 scopuri principale: sa verifice daca gazda este disponibila si sa …

ce inseamna ping

PING-ul este un instrument care trimite un semnal si cere un raspuns unei gazde (gazda fiind un ip sau o adresa web).

PING are 2 scopuri principale: sa verifice daca gazda este disponibila si sa masoare cat dureaza raspunsul.

Valoarea numerica pe care o vezi in jocuri, este durata in milisecunde pana serverul jocului (gazda) raspunde comenzilor tale. Exemplu: 20ms, 101ms etc.

Tine cont ca, conexiunea intre tine si serverul la care te conectezi cand te joci sau navighezi online nu este directa. Trece prin mai multe servere si este directionata astfel incat sa ajunga ‘cat de rapid posibil’. Astfel, desi viteza conexiunii la net poate afecta PING-ul, de cele mai multe ori distanta fizica dintre tine si server este cel mai important factor. Dar si modul in care providerul tau de internet se conecteaza la acele servere, mai ales cand discutam de servere din afara Romaniei.

Pingul propriu-zis consta intr-un singur pachet care contine o cerere „echo”. Daca gazda catre care facem trimiterea de pachet (ping) este disponibila, raspunde cu un pachet.

De ce conteaza PING-ul?

Cand faci orice cerere de continut in internet, indiferent ca te joci sau navighezi pe un site, PING-ul pe care il ai in acel moment cu serverul ce gazduieste continutul accesat, este adaugat la timpul necesar pentru a vedea un raspuns.

Asta inseamna ca daca o pagina web se incarca in 1 secunda si tu ai ping de 500ms, vei avea o viteza de incarcare de 1.5 secunde. Chestia asta poate varia, nu-i chiar asa de fixa, dar ai prins ideea.

Iar in gaming, daca serverul proceseaza niste date inainte sa iti arate actiunea pe care o faci, PING-ul se adauga la acest timp. De unde si dorinta de a avea un PING cat mai mic, dat fiind ca majoritatea jocurilor online sunt real-time si un PING bun constituie un avantaj.

Ce PING este considerat ok?

In general, treaba sta cam asa:

  • <30 ms – foarte bun, ideal pentru gaming competitiv;
  • 30 – 50 ms – ok, inca te poti juca bine;
  • 50 – 100 ms – deja incepe sa se observe uneori in gaming. Pentru navigat normal pe internet e ok;
  • 100 – 500 ms – deja avem LAG in gaming, sau spike-uri cel putin. In browsing inca nu se observa grav;
  • >500 ms – deja avem delay grav. Jocurile nu prea mai sunt jucabile si pana si navigatul pe internet poate fi uneori enervant, mai ales in afara tarii;

Cum dai PING? Cum afli ce PING ai?

Cel mai important lucru, este sa aflii cu cine/ce vrei sa te conectezi. Degeaba ai PING de 10ms cu Google.ro, daca cu serverul jocului pe care vrei sa il joci ai 500ms.

Poti folosi comanda PING pentru a testa fie cu un IP sau cu o adresa web. Testeaza in diverse momente ale zilei, ca sa te asiguri ca valoarea pe care o obtii acum nu e o exceptie (se mai intampla sa sughita internetul… aia e, nimic nu e 100% stabil).

Cum afli cu ce sa dai PING?

Uita-te atent la serverul la care te conectezi sau la site-ul respectiv. Ar trebui fie sa observi un IP pe undeva (exemplu: 8.8.8.8) sau o adresa web (joc.domeniu.com).

Bineinteles, unele jocuri afiseaza direct PING-ul. Asa ca poti vedea rapid ce PING ai.

E important atunci cand vrei sa iti imbunatatesti PING-ul in jocul preferat, sa stii la cine/unde te conectezi. Ca dupa ce faci modificari in incercarea de a imbunatati PING-ul, sa poti testa usor.

Repet: degeaba ai PING bun cu un server. Nu garanteaza ca ai PING bun cu toate serverele. Daca esti din Cluj si te conectezi rapid la un server din Bucuresti, nu inseamna ca te vei conecta rapid la unul din Berlin. Ba chiar garantez ca te vei conecta mai incet si vei avea un PING mai mare. Distanta e mai mare, si pe de-asupra, e si din afara tarii.

Asta inseamna ca teste generaliste precum SpeedTest nu iti spun toata povestea conexiunii tale. Sigur, sunt ok pentru a depana o problema generala, dar nu una specifica (cum ar fi PING mare doar intr-un joc, restul net-ului miscandu-se super ok).

Cum dai PING in Windows 10?

Timp necesar: 1 minut

Cum sa dai PING in Windows 10, pe pasi:

  1. Apasa butonul de Start

    in colt stanga jos, sau apasa tasta Win.

  2. Scrie CMD

    Ar trebui sa se incarce o lista cu diverse programe automat

  3. Intra pe Command Prompt

    Aceasta este interfata din care poti da comenzi PING.

  4. Aici scrie comanda ping 8.8.8.8 si apasa Enter

    Inlocuieste 8.8.8.8 cu IP-ul serverului sau domeniul cu care vrei sa testezi PING-ul tau.

  5. Comanda va rula si va face cateva repetari de PING

    Iti va arata apoi valorile minime, maxime si media.

  6. Valoarea obtinuta este PING-ul tau in acel moment cu acel server

    Acesta poate fluctua in functie de mai multi factori, asigura-te ca testezi in diverse momentele ale zilei.

Cum reduci PING-ul pentru o conexiune mai rapida?

Voi acoperi diverse idei si sfaturi. De la unele banale, la unele mai tehnice. Te sfatuiesc cand testezi, sa testezi in diverse momente ale zilei, pentru a te asigura ca nu e doar o problema temporara cu providerul tau de internet sau ceva ce tine de PC-ul tau.

Te rog sa tii cont ca ma refer strict doar la Windows 10 la pasii tehnici. Pe alte sisteme de operare poate fi diferit modul de executie al unor pasi.

1.Foloseste o conexiune cu fir.

cablu de retea

Wireless nu e pentru gaming. Punct. Pana si cele mai performante routere wireless, vor avea lacune in unele momente in fata unei conexiuni cu cablu.

2.Asigura-te ca nu ai programe in fundal

In functie de viteza net-ului tau, sau de providerul tau, daca incerci sa vizionezi un film pe Netflix si sa te joci, poti avea momente in care PING-ul creste brusc sau chiar sta constant mai sus.

Aceeasi regula se poate aplica si cu alte programe care folosesc internetul, nu doar cu browserele. Testeaza!

3.Asigura-te ca nu foloseste altcineva din casa internetul

Daca tu incerci sa te joci, si cineva din reteaua ta descarca ceva, s-ar putea sa te afecteze grav. Daca doar sta pe Facebook sau navigheaza pe net sunt toate sansele sa nu te afecteze deloc.

Exemplu: tu te joci, fratele descarca filme la greu in camera de langa. Probabil vei avea un PING mare.

4.Reporneste PC-ul si modemul/routerul

Dupa perioade lungi de functionare, echipamentele mai au nevoie de o repornire. Mai ales cele de retea, care uneori stau luni de zile fara o repornire. Efectiv incep sa se balbaie si uneori o sfanta repornire le ‘repara’.

Nota: cand repornesti un modem, incearca sa il scoti din priza ~1minut dupa ce l-ai oprit de la buton. Apoi recupleaza-l la curent si porneste-l. Ca sa fii sigur ca ai o repornire curata.

5.Virusi si antivirus

Asigura-te ca nu ai un PC infectat. Daca ai o suita de securitate instalata (si ar trebui! Ceva precum BitDefender, Avast, etc.), scaneaza rapid PC-ul si asigura-te ca totul e ok.

Daca totul e ok, verifica sa fie pus pe ‘game mode’ sau oprit antivirusul/suita de securitate. Uneori poate afecta conexiunea la net.

nota: nu te panica cu opritul acestor programe, nu uita doar sa le repornesti dupa ce termini joaca. Se presupune ca te joci, nu descarci chestii sau alte cele… deci momentan nu ai nevoie de protectie extra. Acceseaza linkuri si descarca chestii doar dupa ce ai repornit PC-ul sau antivirusul ca sa fii sigur ca nu ai probleme.

6. Actualizeaza driverele placii de retea

Pentru a afla ce placa de retea are sistemul tau, poti folosi programul gratuit HWinfo, si din sectiunea Nework vei vedea adaptoarele tale de retea. Cel mai probabil ai o placa de retea Intel, Realtek sau Broadcom.

In screenshot-ul de mai jos, modelul placii de retea este Intel I211AT. Dupa aceasta denumire cautam o actualizare de driver pe intel.com sau pe site-ul producatorului placii de baza. Nu recomand programele care actualizeaza automat drivere. Producatorii sunt cea mai sigura sursa.

model placa de retea

7. Nimic nu a mers! PING-ul este inca oribil

Mai ales daca serverul la care te conectezi este in extern, mai exista o solutie.

Fara sa intru in detalii prea multe: poti schimba DNS-urile la care te conectezi, cu unele mai rapide. Despre DNS-uri si cum cauti care DNS este cel mai rapid pentru tine, voi face un articol in viitor.

In schimb, pe scurt, iti pot spune ca de multe ori am obtinut rezultate bune schimband DNS-urile cu 8.8.8.8 (este al lui Google) sau 1.1.1.1 (Cloudflare).

Dupa ce le setezi, practic prin aceste DNS-uri te vei conecta la orice in Internet. Asta inseamna ca unele pot merge mai bine, altele mai prost. In orice caz, daca esti paranoia (sa nu vada Google ce fac) nu fa modificarea de mai jos.

Cum poti testa daca schimbarea de DNS te va ajuta:

  1. Click dreapta pe iconita cu PC-ul ce iti indica ca esti conectat la internet.
  2. Alege open Network & internet settings
  3. De la acest ecran alege ‘Change Adapter Options’
  4. Click dreapta pe conexiunea ta la net (de obicei pictograma cu albastru, fara un x rosu, dar ar trebui sa iti indice si modelul placii de retea ca sa stii sigur care e)
  5. Alege Properties
  6. Din lista din mijlocul ferestrei, selecteaza Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) cu click pe nume NU pe bifa, si fa click pe Properties.
  7. In ecranul deschis, in loc de ‘Obtain DNS server address automatically‘, alege ‘Use the following DNS server addresses‘.
  8. In primul camp, completeaza 8.8.8.8 iar in al doilea 8.8.4.4.
  9. Testeaza daca ai un PING mai bun.
  10. Nu e ok? Incearca sa completezi 1.1.1.1 in loc de 8.8.8.8 si 1.0.0.1 in loc de 8.8.4.4.
  11. Tot ai PING slab? Incearca si DNS-ul OpenDNS: 208.67.222.222 in primul camp si 208.67.220.220 in al doilea camp.
  12. Daca pasii 8,10 sau 11 te-au ajutat, efectiv foloseste aceste setari cand te joci acel joc. Sau le poti lasa permanent daca observi ca nu ai probleme in alte aplicatii acum. (exista situatii unde va merge mai greu ceva si mai rapid altceva cand schimbi DNS-urile)
  13. NU UITA! Dupa ce te joci sau ai facut ce vroiai, sa alegi din nou ‘Obtain DNS server address automatically’.

De obicei acest pas functioneaza cand nimic altceva nu merge. Personal, pe o conexiune UPC, pe servere din extern (in afara tarii), am de obicei un PING mai bun cu DNS-urile Cloudflare (1.1.1.1 si 1.0.0.1). Dar nu mereu. Testeaza! In unele cazuri poti obtine un PING mult mai bun.

Concluzii

Daca nimic nu a mers suna la providerul de internet. Probabil ceva nu este in regula de partea lor. Explica-le ce ai incercat, ca sa fii sigur ca nu primesti un raspuns generic si stupid. Prin comunicarea cu ei probabil vei ajunge la o solutie.

O alta alternativa care o sa sune prost, este sa te conectezi la un server mai aproape fizic de tine. Da stiu, uneori nu e posibil.

Sper ca articolul te-a ajutat sa aflii ce este PING si poate ai reusit sa iti rezolvi si problema cu PING-ul ridicat.

Daca da, imparte articolul cu prietenii! Poate au nevoie si ei de un sfat cum sa aiba un PING mai bun in jocul preferat.

Sa stii ca acum cativa ani, am explicat despre PING si pe canalul meu de YouTube. Aboneaza-te daca iti plac astfel de informatii!

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.