Cea mai buna pasta termoconductoare? Uite niste sugestii

Ca sa nu te mai chinui sa cauti review-uri si teste ca sa gasesti cea mai buna pasta termoconductoare, mai jos gasesti cele mai ok variante. Iti recomand sa nu te zgarcesti. Daca eliminarea prafului …

pasta termoconductoare

Ca sa nu te mai chinui sa cauti review-uri si teste ca sa gasesti cea mai buna pasta termoconductoare, mai jos gasesti cele mai ok variante. Iti recomand sa nu te zgarcesti. Daca eliminarea prafului din carcasa sau din ventilatorul laptopului o faci mai des, pasta termoconductoare nu necesita schimbata chiar asa des… asa ca mai bine iei una buna daca tot nu umblii des la ea.

Variantele de mai sus nu sunt conductoare de electricitate, dar totusi ar trebui sa o pastrezi doar pe suprafata chipului pentru a evita probleme.

Am folosit atat Noctua NT-H1, cat si Arctic MX-4 (inca aplicata 🙂 ). Diferenta de 2-3 grade versus ceva mai slabut precum o pasta Spire poate nu te da pe spate. Dar in contextul unui laptop pot face diferenta intre aparitia sau lipsa fenomenului de  thermal throttling. Si in plus, nu e o investitie uriasa, daca tii la laptopul/pc-ul tau.

Diferentele de 2-3 grade sunt in contextul in care pasta este proaspata. Daca pasta ta termoconductoare e mai veche de 4-5 ani, sau e cea cu care a venit laptopul/pc-ul, probabil vei vedea diferente mai mari.

Exista si variante mai scumpe si mai performante precum Thermal Grizzly Conductonaut, care sunt practic compuse din metal lichid, dar pot crea probleme grave daca nu sunt aplicate corect.

Niste idei utile in ceea ce priveste pasta termoconductoare

1.Care este cea mai buna metoda pentru a o aplica?

Metoda clasica este un bob cam cat un bob de mazare. Unii mai fac si o dunga pe procesor sau chiar un X (exista riscul sa pui prea multa – caz in care e posibil sa vezi o racire mai slaba sau sa faci mizerie aiurea).

Ai grija sa nu fie nici prea multa nici prea putin. Aceasta se va intinde in momentul in care coolerul o preseaza, deci de obicei metoda dunga/bob de mazare functioneaza perfect. Atata timp cat nu pui prea putina nu vei avea probleme. (unele vin si cu o spatula pentru a putea intinde mai bine pasta. Sunt utile uneori. Uneori inutile.)

Nu exista diferente sesizabile intre metodele de aplicare, atata timp cat pui destula pasta.

2.Cat de des sa schimb pasta termoconductoare?

De fiecare data cand demontezi procesorul sau dai jos sistemul de racire al laptopului.

sau

O data la 2-3 ani. Daca chiar nu tolerezi variatii de temperatura, o poti schimba si anual. (in ideea ca dupa vreo 12-13 luni e posibil sa isi piarda putin din proprietati pasta)

Concluzii

De multe ori, pasta termoconductoare reprezinta acei 30-40 de lei investiti, care readuc la viata un laptop neingrijit impreuna cu o curatare temeinica. Asa ca nu te zgarci la 20-30 de lei, si ia-ti cea mai buna pasta termoconductoare pe care o gasesti sau ti-o permiti.

Un exemplu: laptop cu prima generatie de i3 si pasta termoconductoare originala, este sesizabil mai rece si se ‘tureaza’ mult mai tarziu ventilatorul in activitati obisnuite (Youtube, navigare pe net, etc.). Respectivul laptop, datorita vechimii pastei dar si a prafului se incalzea inutil de mult limitandu-si performanta. Deci zgomot mai putin si performante mai ok. (atata cat poate un i3 mai vechiut)

O pasta buna nu inlocuieste o curatare de praf periodica.

Spor la schimbat pasta!

Daca ai testat un model bun, lasa-mi un comentariu cu parerea ta despre el.  🙂

Apropo, ai vazut cum am schimbat pasta termoconductoare la un laptop Lenovo si ce rezultate am obtinut?

Iar aici gasesti un ghid text si video despre cum poti monitoriza temperatura pc-ului sau a laptopului.

Intrebari frecvente despre pasta termoconductoare

La ce foloseste pasta termoconductoare?

Ajuta la transferul caldurii de la componenta, la radiator. Astfel, piesa este racita cat mai eficient. Se gaseste de obicei la procesoare si placi video. Atat la laptopuri cat si la sisteme desktop.

Care este cea mai buna pasta termoconductoare?

Noctua NT-H1 si Arctic MX-4 sunt cam cele mai bune variante indiferent ca urmeaza sa o utilizezi pentru un desktop pc sau un laptop.

Ca cat timp se schimba pasta termoconductoare?

O pasta buna, precum Arctic MX-4 tine si 3-4 ani fara nici o pierdere de performanta. In acest sens, o idee buna ar fi sa schimbi pasta termoconductoare la fiecare 2-3 ani.

Cu ce se sterge pasta termoconductoare?

Cu un servetel de hartie imbibat in alcool de o concentratie cat mai mare. Alcoolul sanitar merge bine, iar alcool-ul Izopropilic/izopropanolul merge si mai bine.

Cata pasta termoconductoare trebuie pusa?

Un bob sanatos de mazare este arhisuficient pentru procesor. Se aplica in centru. Radiatorul cooler-ului va ‘imprastia’ pe toata suprafata procesorului in mod uniform.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.