OEM este prescurtarea de la Original Equipment Manufacturer. Si in trecut se referea mai mult la producatorul original al echipamentului (produsului). Acest termen nu este prezent doar in lumea pc-urilor, dar si in industria auto si altele.
In prezent, termenul OEM se refera mai mult la relatia dintre mai multi producatori si revanzatori de componente. De exemplu, un producator poate oferi acelasi produs atat in varianta OEM (ce este vanduta unor companii ce folosesc acel produs in crearea produsului lor final) dar si in varianta retail (produsul finit, disponibil cumparatorului, de obicei acompaniat de un ambalaj mai aspectuos).
Un exemplu concret: Apple. Foxconn (sau Pegatron) este un OEM, care furnizeaza piese si pentru dispozitive Apple. De ce?
Pentru ca este mult mai ieftin pentru Apple, sa achizitioneze piese si eventual anumite servicii de la un OEM precum Foxconn, decat sa isi creeze propria fabrica.
Evident ca nu poti tu ca si consumator sa suni la Foxconn si sa ceri o piesa. Apple se ocupa de toata treaba asta. Deci nu e nimic nou daca, in interiorul unui produs gasesti chipuri fabricate de alte companii.
Un alt exemplu: Samsung furnizeaza chipuri DRAM catre Apple pentru iPhone 7. Dar evident ca si in propriile telefoane folosesc tot chipuri produse de ei (probabil cu mici modificari).
Si majoritatea treburilor in tehnologie stau cam asa… cand cumperi un sistem Asus de exemplu, teoretic vobind relatia dintre Asus si Intel este una in care Intel este furnizor OEM. Pe usa fabricii unde se asambleaza laptopurile Asus nu vin mii de cutii albastre, ci mai degraba paleti cu procesoare sau cutii uriase. Dar tu, poti cumpara si in regim retail procesoarele Intel. Aici intel e si vanzator si OEM.
Si in alte industrii treaba functioneaza ca in tehnologie. Doar nu iti inchipui ca McDonalds creste milioane de vite pentru Big Mac-uri. Le cumpara de la fermieri/furnizori (ne putem uita la ei ca la un fel de OEM) in baza unor contracte, pentru ca este mai ieftin.
Dar in alte industrii treaba poate sta si altfel (oarecum). In domeniul auto, avem piese OEM (de origine) si aftermarket (acelasi design, piesa identica ca si dimensiuni, pentru a se potrivi la o masina in locul variantei OEM). Cu mentiunea ca, de multe ori piesele aftermarket (nu cele de performanta) sunt mai ieftine.
Probabil un filtru de aer Knecht sau Champion este mai ieftin decat cel original Audi (sau ce masina ai). Dar un filtru aftermarket de performanta, precum K&N, este mai scump. Daca la auto merita sau nu OEM nu ma bag, fiecare decide pentru buzunarul sau.
Daca acest scurt articol ti-a fost util, da-i un share!