Componentele unui calculator – care sunt?

Ma intrebam azi, desi am scris despre o gramada de chestii legate de PC-uri / calculatoare pe blogul asta, cum de nu am scris o descriere generalista despre componentele unui calculator. Sau despre piese de …

componentele unui calculator

Ma intrebam azi, desi am scris despre o gramada de chestii legate de PC-uri / calculatoare pe blogul asta, cum de nu am scris o descriere generalista despre componentele unui calculator. Sau despre piese de calculator cum se mai zice in popor.

Pe scurt, cat sa poti identifica fiecare piese din sistemul tau. Asa ca, asta e articolul despre care sunt componentele de baza ale unui PC.

Componentele unui calculator sunt: placa de baza, procesorul, memoria RAM, placa video, placa audio, unitatea de stocare (HDD sau SSD), unitatea optica (DVD-RW), sursa si carcasa.

Evident, mai exista si o gramda de alte placi de expansiune pe langa.

Discutam mai jos pe scurt despre ele, sub forma de intrebare si raspuns, ca sa poti afla rapid tot ce vrei sa stii despre un calculator / pc. Totusi, asta e un ghid de baza, nu ma lungesc. (promit!)

Care sunt componentele unui calculator?

Componentele de baza ale unui PC sunt: placa de baza, procesorul, memoria RAM, placa video, placa audio, unitatea de stocare (HDD sau SSD), unitatea optica (DVD-RW), sursa si carcasa.

Ce alte componente mai poate avea un calculator?

In functie de nevoi, unele sisteme pot avea placi de captura, placi de retea dedicate, placi de expansiunie pentru porturi aditionale SATA sau USB si multe altele. De obicei acestea se introduc in sloturile PCIe de pe placa de baza.

Ce este placa de baza?

Placa de baza este de fapt o placa de circuit imprimat care este temelia oricariu computer. Aceasta aloca putere si permite comunicarea intre componentele calculatorului, astfel incat acestea sa livreze datele si raspunsurile de care ai nevoie.

Ce este procesorul?

Procesorul sau CPU (central processing unit), este creierul calculatorului. El se ocupa de majoritatea ‘calculelor’. Si prin calcule ne referim la procesarea de date, comenzi si instructiuni. Este o componenta cheie, ce este folosita in orice activitate facem pe calculator.

Ce este memoria RAM?

RAM este acronim de la Random Access Memory. Este un tip de memorie de calculator ce poate fi accesata aleatoriu – adica orice byte stocat poate fi accesat fara a ne atinge de ceilalti bytes stocati. Este o memorie volatila – asta inseamna ca nu poate pastra date permanent, sau cel putin nu fara a fi conectate la curent.
Cel mai cunoscut tip de memorie RAM este memoria RAM DDR.
Majoritatea dispozitivelor moderne au memorie RAM: pc-uri, laptopuri, smartphone-uri, servere, imprimante, routere si altele.

Ce este placa video?

Este dispozitivul responsabil de afisarea informatiilor pe monitorul tau, si de procesarea datelor grafice.
Acestea sunt de doua tipuri: integrate sau dedicate. Cele integrate se deosebesc prin faptul ca nu au memorie RAM proprie, ci folosesc memoria principala a sistemului pentru a-si face treaba.
Pentru gameri sau cei ce lucreaza in grafica si modelare 3D, este obligatorie o placa video dedicata, aceasta fiind mult mai performanta.

Ce este placa audio?

Placa audio este dispozitivul responsabil cu redarea si procesarea sunetului. Cu ajutorul unor boxe sau casti, ea este responsabila de sunetul pe care il auzi.
Placile audio moderne sunt de 3 tipuri: integrate, dedicate si externe.
Placile de baza moderne au placa audio integrata, astfel nu mai e necesar sa cumperi una separata. Modelele noi, au chipuri destul de performante.
Placile audio externe ieftine sunt de obicei o masura de compromis iar placile audio externe scumpe sau cele dedicate (ce se introduc in placa de baza) sunt de obicei pentru audiofili si cei mai pretentiosi.

Ce este unitatea de stocare?

De obicei SSD (Solid State Drive) sau HDD (Hard Disk Drive), este dispozitivul pe care sunt stocate permanent datele tale. Sau pana le stergi.
SSD-urile sunt mereu alegerea cea mai buna, fiind foarte rapide versus un HDD traditional.

Ce este unitatea optica?

Cunoscut ca si DVD Writer sau CD Writer, este o unitate ce iti permite sa inscriptionezi date pe un CD / DVD.
Nu prea mai vedem astfel de unitati in zilele noastre, acestea fiind depasite tehnic. Alternativa moderna o reprezinta stick-ul USB. Pentru preturi modice, poti avea un stick usb de 16GB, ce poate fi rescris usor si e mai rapid.

Ce este sursa?

Sursa este componenta care furnizeaza curent sistemului. Ea trage de la priza curentul necesar sistemului. Cele mai bune surse sunt cele certificate 80 PLUS GOLD.

Ce este carcasa?

Este efectiv ‘cutia’ in care componentele stau in siguranta. Ea are atat rol de a le proteja, cat si de a ajuta la racirea lor. Printr-o circulatie buna a aerului, cu ajutorul unor ventilatoare de carcasa, aerul rece este tras in carcasa iar cel cald evacuat – tot fenomenul are numele de airflow.

Si cate o poza cu fiecare componenta descrisa mai sus:

Sper ca te-a ajutat articolul sa aflii care sunt componentele principale ale unui calculator. Nu uita sa ii dai si un share sa afle si altii!

Te-ar mai putea ajuta si articolele:

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.