Dual channel RAM vs single channel – ce este asta?

Dual channel RAM sau single channel? Ce inseamna memorie ram dual channel? Indiferent ca ai un laptop sau un desktop pc, probabil ai auzit la un moment dat vorbindu-se de dual channel. Hai sa vedem …

Dual Channel RAM

Dual channel RAM sau single channel? Ce inseamna memorie ram dual channel?

Indiferent ca ai un laptop sau un desktop pc, probabil ai auzit la un moment dat vorbindu-se de dual channel. Hai sa vedem ce inseamna.

Ce este Dual Channel RAM?

Dual channel RAM este o versiune a memoriilor ce suporta mai multe canale. Toate aceste versiuni, inclusiv dual channel, cresc viteza de transfer a datelor adaugand mai multe canale de comunicare intre memoria RAM si controllerul de memorie.

Ok, si cum functioneaza memoria RAM multi-channel?

Ramii de pe un modul de memorie (sau stick de memorie, cum vrei sa-i zici) comunica cu restul sistemului prin controllerul de memorie de pe procesor.

Unele controllere de memorii au mai multe canale pentru comunicare. Implicit asta le permite sa transfere mai multe date, acestea fiind trimise concomitent prin toate canalele.

Exista controllere de memorii ce suporta: un canal, doua canale (dual channel), patru canale (quad channel), sase canale si opt canale. De obicei 6 si 8 canale gasim in mediul enterprise sau la servere.

De ce am nevoie pentru a beneficia de dual channel?

Pentru a utiliza tehnologia trebuie ca:

  • procesorul sa aiba un controller ce suporta multi-channel, mai exact dual channel;
  • placutele de memorie RAM sa fie identice intre ele ca si specificatii si numarul lor sa fie in functie de configuratia spre care tintim: de exemplu la dual channel avem nevoie de 2 placute;
  • placa de baza care suporta dual channel. De obicei au sloturile colorate in doua culori. De exemplu o placa de baza cu 4 sloturi de memorie are 2 colorate cu rosu si 2 negre. In cazul in care dorim dual channel se vor monta 2 placute identice in aceeasi culoare (de obicei slotul 1 si 3 sau 2 si 4) – exemplu: o placuta in rosu, cealalta tot in slot rosu;

De obicei, cea mai sigura cale pentru a te asigura ca ai cum sa beneficiezi de dual channel e sa cumperi un kit de memorie compatibil cu procesorul si placa ta de baza. Sau sa cumperi 2 modele identice (uita-te la codul produsului).

Performanta dual channel vs single channel

Evident, dual channel e mai rapid. Dar desi suna ca si cum e de doua ori mai rapid, nu e chiar asa. De asemenea, depinde si de ce faci cu sistemul.

In scenarii de zi cu zi si utilizare normala probabil nici nu vei simti diferenta.

In schimb, daca modelezi 3D, procesezi continut video sau faci alte operatiuni ce necesita multa scriere/citire de pe memoriile RAM, vei vedea imbunatatiri bune.

Cei de la gamersnexus.net au facut niste teste. Mai jos gasesti pozele, pentru a-ti da seama aproximativ cat ajuta dual channel.

Deci merita dual channel?

Pai treaba sta cam asa: daca ai nevoie de 2 module de memorie, de ce sa nu le iei identice? Asa garantezi compatibilitatea cu placa de baza si procesorul si daca acestea suporta, ai automat dual channel.

Plusa ca de multe ori e mai ieftin sa cumperi un kit dual channel de 2 placute, decat separat placutele. Cu cativa lei, dar mai ieftin.

Iar despre cat de mult merita agitatia, daca te ocupi cu procesarea de video-uri si alte operatiuni mai… ‘ca de munca’, orice performanta merita. Da, castigi doar 4-5% la un transcoding de video in Handbrake. Dar daca faci zilnic operatiunea, vei aprecia orice extra performanta.

Exemplu: in Adobe Premiere, la un clip castigi ~7 secunde. Nu suna mult… adica la un clip de o ora castigi 2 minute. Dar la 20 de ore, castigi 40 de minute. Deja devine semnificativ… si se aduna de-a lungul timpului.

Ai vazut care sunt componentele unui sistem PC? Afla aici.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.