Ccleaner nu mai merita actualizat. Cautam alternative

Sunt fan actualizari. Imi place sa stau cu toate la zi… chiar daca unele bug-uri nu ma afecteaza. Dar CCleaner e un program pe care nu il voi mai actualiza. Am versiunea 5.44.6575 si pana …

ccleaner

Sunt fan actualizari. Imi place sa stau cu toate la zi… chiar daca unele bug-uri nu ma afecteaza. Dar CCleaner e un program pe care nu il voi mai actualiza. Am versiunea 5.44.6575 si pana gasesc o alternativa, asta ramane.

Piriform (detinut de Avast), a lansat CCleaner 5.46 la o luna si ceva dupa versiunea 5.45 care era cretina, in incercarea de a repara problemele incluse gratuit.

Ce nu era ok la CCleaner 5.45?

Daca in changelog aparea foarte optimist mentionat: “Added more detailed reporting for bug fixes and product improvements”, utilizatorii versiunii noi vor observa mai multe probleme.

  1. Dupa ce dezactivai monitorizarea sistemului, si monitorizarea activa… la urmatoarea pornire a sistemului se auto porneau setarile automat.
  2. Un click pe X-ul de inchidere, defapt minimiza programul iar iconita din system tray (langa ceas) nu avea optiuni de a inchide programul.

Tinand cont ca monitorizarea activa se auto-pornete, Ccleaner  raporta diverse statistici catre Piriform/Avast constant.

Si da, era usor sa dai disable la task (disable, nu sters… daca il stergeai se recrea automat) sau de a termina procesul. Dar majoritatea utilizatorilor nu isi bat capul/nu sunt informati/nu stiu cum sa faca chestii de genul asta si ce implicatii pot avea.

Si acum? Cum e versiunea 5.46?

Au reparat problemele si au adaugat un link catre ce date raporteaza CCleaner, de ce si la ce sunt folosite.

Deci teoretic vorbind, ar trebui sa fie ok in sensul ca poti alege daca vrei Smart Cleaning (fosta functie de monitorizare) sau nu. Si poti alege daca vrei sa trimiti date.

Practic, nu stiu. Nu am mai actualizat peste 5.44 si nici nu o mai fac. Caut o alternativa viabila, open source pentru care sa nu imi fac griji sa o blochez din firewall sau alte cele… ca sa sterg niste fisiere temporare.

De ce renunt la CCleaner?

Miscarea celor de la Piriform / Avast mi s-a parut iresponsabila. Si o reparatie trebuia sa vina la maxim 7 zile dupa. Nu e ok sa te joci asa la nimereala cu datele utilizatorilor.

In plus, acele informatii despre ce fac cu datele au fost publicate dupa ce actualizarea 5.45, cea cu probleme, a fost lasata. Nu e ok si companiile care fac astfel de lucruri ar trebui taxate. Un bug e de inteles, dar cand faci prostii de genul asta, cu date si monitorizarea datelor, poti sa iti iei la revedere de la increderea utilizatorului.

Asa ca… ma uit dupa alternative si apoi e la revedere CCleaner. Daca se poate fara uTorrent (care de cand a fost achizitionat de BitTorrent nu mai e ok), se poate si fara CCleaner. Avast oricum nu foloseam.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.