Care-i treaba cu driverul AMD Radeon Software Adrenalin 2020?

Driverul pentru placile video AMD a primit o versiune noua si interesanta – Radeon Software Adrenalin 2020 Edition. In fiecare an, inainte de Craciun, AMD lanseaza un upgrade de drivere video major. De obicei acest …

driver amd adrenalin 2020

Driverul pentru placile video AMD a primit o versiune noua si interesanta – Radeon Software Adrenalin 2020 Edition.

In fiecare an, inainte de Craciun, AMD lanseaza un upgrade de drivere video major. De obicei acest update major aduce functii noi, uneori performanta crescuta si uneori chiar si schimbari de interfata.

Adrenalin 2020 bifeaza toate cele de mai sus si vine fix cand AMD aduce maselor noul “Navi” pe 7nm.

AMD incearca din rasputeri, si reuseste din punctul meu de vedere, sa dovedeasca faptul ca e dedicat software-ului de calitate. In trecut, poate mai multi am auzit diverse persoane spunand ca hardware-ul AMD e super ok, pacat ca partea software e nasoala.

Aceasta dedicare catre software mai bun, se vede si prin faptul ca de multe ori, AMD livreaza update-uri de tip ‘day-zero’, adica in momentul in care se lanseaza un joc mai mare, sar si ei cu suport imbunatatit si optimizari. De asemenea, cel putin in ultimele luni de cand ii urmaresc mai atent, se ocupa atenti si de bug-uri si erori.

Din 2015 pana azi, AMD se lauda ca a livrat an de an o crestere de 12% performanta in medie. E bine!

Noutati in Radeon Adrenalin 2020 Edition

In total, AMD a adus 20 de noutati si imbunatatiri la pachetul de drivere video. Incerc sa nu lungesc prea mult treaba, asa ca mai jos o lista:

  • Installer imbunatatit;
  • Profile software: Gamer/E-Sports/Standard. Activeaza sau dezactiveaza din start unele setari din driver. Nu e rea ideea!
  • Radeon Software este noul control center pentru driverele AMD pentru placi video. Inlocuieste Radeon Settings. Ce mi-a sarit in ochi, e ca a unit intr-un fel ce face GeForce Experience cu panoul de control al placii video. Cu alte cuvinte, poti lansa jocuri de aici, si le poti porni cu anumite setari;
  • System Status – te anunta daca esti la zi cu driverele/hardware-ul relativ la jocurile pe care le ai instalate;
  • Media & Capture – un meniu pentru streaming, capturi video/foto/GIF si social media;
  • Un browser integrat bazat pe Chromium. O chestie interesanta e ca browserul poate fi accesat in-game, astfel incat poti cauta un walk-through sau ceva direct… fara sa mai dai alt-tab – unde era asta cand jucam WoW la greu si cautam ghiduri si ajutor la questuri?
  • Tab-ul Tuning, inlocuieste Wattman. Practic discutam de controlul ventilatoarelor, overclock manual sau automat dar si date despre performanta in-game (FPD, frame time, utilizare CPU/GPU, etc.);
  • app-urile AMD Link au fost imbunatatite;

Radeon Boost

Ai observat ca atunci cand in YouTube sau altundeva vizionezi un video cu calitatea setata pe ‘auto’, aceasta se modifica automat pentru a evita intreruperi in playback chiar daca sughite viteza la net?

Cam asta vrea sa faca Radeon Boost pentru fluiditatea in-game.

Nu toate jocurile suporta Radeon Boost, momentan doar cateva titluri mai competitive. Totusi, AMD sustine ca nu exista diferente observabile la calitate, dar exista cresteri substantiale de performanta.

Cei de la Tech Power Up au testat functia asta in Borderlands 3. Au reusit cu diverse setari, de la 29.3 FPS sa ajunga pana la 40.9 FPS. Cea mai conservativa setare, a mers pana la 32.5 FPS. Deci nu e rau.

Procentele de 83%, 66% si 50% se refera pana la cat poate scala rezolutia. Cu cat mai mic procentul cu atat e mai mica scalarea de randare. De exemplu la 50%, GPU-ul a randat la 50% din rezolutia 3840 x 2160.

Evident ca poti seta tu optiunea dar si un minim.

O chestie geniala mi se pare ca nu scaleaza deloc, si sta la 100% cand caracterul tau nu se misca. Si se ajusteaza dinamic bazandu-se pe cata intentistate in miscare se afla in scena randata.

Integer Display Scaling

In sfarsit, avem si pe AMD asa ceva. Integer scaling multiplica pixeli pentru a-i scala fara pierderi de calitate (ma refer la ‘sharpness’). Practic in emulatoare sau jocuri retro, nu vom mai avea o calitate oribila sau blur la rezolutii mai mari.

Nu afecteaza performanta si orice GPU AMD bazat pe GCN sau mai nou suporta acest feature – deci si placi video destul de batrane. Mentionez ca doar pe Windows 10 merge activat Integer Display Scaling.

Radeon Anti-Lag

O functie anti input lag, imbunatatita. Acum suporta jocuri DirectX 9, si nu doar seria Radeon RX 5000 ci si serii mai vechi bazate pe GCN, Polaris si Vega.

Doar placile video dedicate si APU-urile suporta Radeon Anti-Lag. Placile integrate de tip mobile, nu.

Radeon Image Sharpening (RIS)

Practic, crestere de calitate, cu impact minim (cel mult 2% zice AMD) asupra performantei. Ce e nou? Acum poti ajusta RIS in joc (activare/dezactivare dar si cantitate de sharpness adaugata) dar si suport pentru DirectX 9, DirectX 11, DirectX 12 si Vulkan.

Tocmai a devenit mai interesant RIS. Cel putin pentru mine.

Performanta AMD Radeon Software Adrenalin 2020 Edition

In pozele de mai jos sunt benchmark-uri cu si fara Adrenalin 2020 pentru 3 placi video: un RX 590, un RX Vega 64 si RX 5700 XT.

Dupa cum e de asteptat, pe seria noua se vad cele mai mari imbunatatiri. Pe alocuri avem chiar si peste 3 FPS-uri castig. Cu mici anomalii precum Devil May Cry 5 unde nu inteleg ce s-a intamplat dar sunt aproape 12 FPS-uri in plus pe RX 5700 XT si chiar si RX 590 a vazut 2-3 FPS-uri crestere. E bine, tinand cont ca e doar o actualizare de driver.

Concluzii

Singurul PC ce are o placa video AMD pe care il am, are un RX 570 8GB Pulse de la Sapphire. Recunosc ca nu am observat cresteri de performanta in ce jocuri mai joc eu, dar nici scaderi sau probleme. Deci sunt multumit.

Ce este in schimb interesant, e boost-ul primit de RX 5700 XT. Tinand cont ca in multe titluri depaseste RTX 2060 SUPER, daca prinxi un RX 5700 XT pe la maxim 2000 lei, mi se pare o valoare foarte buna.

Asus-ul asta e la ~1709 lei pe PCgarage. Se invarte la pret de RTX 2060 si bate RTX 2060 SUPER. Si cu extra performanta din driverul asta, e si mai ok. Daca as avea 2000lei buget pentru o placa video, mai mult ca sigur pe AMD as merge la cum sta treaba momentan.

2019 a fost un an important pentru AMD. Nu mai zic de procesoare, ca acolo e clar ca au facut imbunatatiri uimitoare. Dar si pe partea de placi video, au venit cu imbunatatiri ce le-au permit sa se apromie mult mai mult de Nvidia atat pe partea de performanta dar si din punct de vedere al eficientei. Asta pe langa faptul ca cel putin in low si mid-range, mai mereu avem cea mai buna valoare privind FPS per dolar de la AMD.

Sursa: TechPowerUp

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.