Intel Lanseaza modele noi de Pentium Gold si Celeron

Dupa cum era de asteptat, au aparut si modelele noi de Pentium si Celeron. Variantele Gold. Inlocuitoarele modelelor bazae pe Kaby Lake vin cu o arhitectura noua (mai buna), frecvente mai mari si o placa …

Dupa cum era de asteptat, au aparut si modelele noi de Pentium si Celeron. Variantele Gold. Inlocuitoarele modelelor bazae pe Kaby Lake vin cu o arhitectura noua (mai buna), frecvente mai mari si o placa video integrata mai buna (Gen9). La aceleasi preturi, zice Intel si fabricate pe 14nm++ (mai nou decat 14nm, gasit pe fosta generatie).

Pentium-urile sunt cu 2 nuclee si 4 thread-uri. De la 3.1 GHz pana la 3.0 GHz pentru G5600. Si 3 sau 4 MB Cache in functie de model. Ah, si vor suporta DDR4 de pana la 2400MHz.

intel pentium gold si intel celeron coffee lake

Celeroanele sunt cu 2 nuclee si fara HT (deci 2 thread-uri).

Avem si 2 modele low powered de Pentium, mai slabe. Dar la acelasi pret… habar n-am de ce nu sunt mai ieftine.

Care-i treaba cu ele?

Nu sunt pentru gamerii inraiti. Desi, ar face fata la ceva gaming fara probleme in FullHD cu o placa video decenta. As merge pe G5400 sincer (G5600 sau G5500 le-as lua doar daca ar fi vreun promo). E ieftin, 4MB cache, 4 thread-uri… e ideal pentru un build de buget.

Concluzii

E clar ca Intel se inarmeaza pentru competitia oferita de AMD. Si e bine. Competitia inseamna ca ai de unde alege, si producatorii se bat in feature-uri/preturi/performanta pentru a te atrage. Si pan la urma despre asta-i vorba: sa obtii cat mai multe in bugetul tau.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.