Priza inteligenta – smart Hama 176552 – REVIEW

Am luat rapid o priza inteligenta sau smart Hama 176552 pentru ca aveam nevoie sa automatizez niste electronice care nu au functii precum timer sau programare. Asa ca uite si un review cu ea. De …

parere priza inteligenta smart

Am luat rapid o priza inteligenta sau smart Hama 176552 pentru ca aveam nevoie sa automatizez niste electronice care nu au functii precum timer sau programare. Asa ca uite si un review cu ea.

De obicei o gasesti pe la 100-150lei maxim. Am prins-o la un promo bun in Media Galaxy si am sarit pe ea. Oricum aveam nevoie de una si nu aveau D-Link sau TP-Link pe stocul fizic – aveam nevoie pe loc de una.

Ca orice priza smart, vine cu un App pentru smartphone, de unde o poti programa sau controla. Asa ca vom vorbi si despre aceasta.

Ambalaj, aspect si constructie

Ambalajul este destul de simplu, nici nu era nevoie de mai mult. Avem cutia ce ii prezinta toate functiile, in care este bine pusa priza propriu zisa. Avem si un manual cu instructiuni.

Poze cu priza Hama 176552 si ambalajul sau:

Constructie

Daca ambalajul este simplu, la fel este si aspectul prizei. Dar spre surprinderea mea, este foarte solida. Nu da impresia de plastic fragil.

De asemenea butonul este ferm si feedback-ul la apasare este foarte bun iar priza sta bine in orice alta priza sau prelungitor o pui. Eu am pus-o intr-un prelungitor Bachmann cu ceva protectie, ca un fel de protectie… in caz de.

Caracteristici si functii priza inteligenta – smart

Caracteristici priza smart Hama

  • Numar de prize: 1, shucko;
  • Pentru interior;
  • Conectivitate: Wireless 2.4 GHz;
  • Compatibila cu: Google Home/Assistant, Alexa, IFTTT;
  • Putere suportata: pana la 3680 W, 16A;
  • Dimensiuni: 100mm x 40mm x 55mm;
  • Indicator: cu buton, culoare verde/rosu in functie de stare;
  • Aplicatie necesara: Hama Smart Solution;
  • Sistem de operare aplicatie: minim Android 4.3 / Apple iOS 8.0;

Partea nasoala: trebuie sa iti faci cont ca sa folosesti Hama Smart Solution. E gratuit, dar mna. Partea buna, e ca nu trebuie sa fii acasa sau conectat la aceeasi retea wireless cu priza pentru a o controla. Deci e ceva.

O alta parte buna, e ca aplicatia celor de la Hama e destul de intuitiva si interesanta. Mai nou suporta si scenarii, care sa controleze mai multe prize/dispozitive smart de la Hama de-o data. Tare.

Cum am testat priza Hama 176552

Avand telefon Android, am testat cu Google Home si Google Assistant. In 3 minute am creat si contul in aplicatia Hama si am si legat Google Home la aplicatie.

E foarte ‘fara stres’ tot procesul si comenzile merg uimitor de rapid. Chiar si cele vocale. (exemplu: Hey Google -> Turn off office outlet, unde office e numele camerei in care i-am spus lui Google si Hama ca am pus priza)

Ca ziceam de fara stres, instalarea e absurd de simpla si a mers din prima:

  1. Instalezi aplicatia si iti faci cont cu o adresa de e-mail;
  2. Intri in aplicatie, adaugi modelul de priza achizitionat;
  3. Cand te notifica aplicatia tii apasat 5s pe butonul de pe priza;
  4. Va clipi led-ul de pe priza, dai drumul la buton;
  5. Confirmi ca led-ul clipeste in aplicatie;
  6. Gata! Deja merge!
  7. Optional: instalezi si Google Home si adaugi priza, pentru comenzi vocale.

Ce dispozitive am testat:

  • Un incarcator de telefon: nici o problema;
  • Un ventilator de camera: nici o problema – l-am lasat pornit si cand am pornit priza, a pornit si el;
  • Ventilator + lampa de birou intr-un prelungitor, ce la randul sau era pus in priza smart: nici o problema, desi recomand sa ai grija la consumul lor daca folosesti un prelungitor;
  • Un calorifer electric de 2500W cu 10 elementi. Da, i-am dat greu. Si spre surprinderea mea, dupa ~2h cu caloriferul la maxim, priza era putin calduta si cam atat;

In standby, cu dispozitivul oprit prin comanda vocala, consumul este de 1W. Exceptional.

Am testat comenzile atat cu priza aproape de routerul wireless, cat si aruncata dupa o canapea. Comenzile sunt rapide indiferent de situatie.

La oprire/pornire face un mic click priza. Nimic deranjant.

Un mic lag de ~5 secunde se poate observa daca nu esti in aceeasi retea wireless, dar e acceptabil din punctul meu de vedere.

Desi nu cred ca cei de la Hama s-au gandit ca va pune cineva un calorifer electric… a facut fata. Voi face si un test mai amplu, de >6 ore, de curiozitate. Mi se pare foarte comod pentru a automatiza ceva ce nu are astfel de functii sau sunt proaste. (exemplu: ventilator cu timer mecanic ce scoate un sunet/clickait oribil)

Un exemplu util de automatizare cu o priza inteligenta: la lucru, ajungi la birou la ora 9. E iarna. E frig in birou, te incalzesti electric acolo de multe ori caci incalzirea nu face fata. Programezi priza sa inceapa de luni pana vineri la 8:30 sa dea drumul la aeroterma pe prima treapta (~1000W). La 9 cand ajungi deja s-a dezmortit atmosfera, alta treaba.

Concluzii priza smart Hama

Un produs bun, care face ce zice. Se comporta bine din cate am apucat sa o testez, iar aplicatia si tot lucrul cu priza este foarte intuitiv. Ma bucura mult faptul ca un produs ca aceasta priza smart este atat de usor de folosit.

Mi se pare produsul ideal pentru incepatorii in automatizarea casei. Nu neaparat aceasta priza, ci orice priza inteligenta. Recomand totusi sa stai in producatori cat de cat de incredere: D-Link, TP-Link, Philips sau Hama.

Ce nu am reusit sa aflu: cum aflu consumul prizei. Pe pagina producatorului mentioneaza ca poti monitoriza consumul. Eu nu am gasit de unde poti face asta.

Ce ar fi tare: o varianta pe negru. Alb-ul asta va arata oribil dupa cateva luni aruncata dupa o canapea.

Pana una alta, produsul e neasteptat de bun, cu un mare plus pe usurinta in utilizare. E printre cele mai interesante produse sub 150 lei pe care am pus mana.

Priza smart HAMA 176552

Sorin

Functii
Pret
Calitate constructie

Pe scurt

O priza smart foarte buna. Programabila usor cu softul celor de la Hama, cu integrare usoara si buna cu Google Home si Google Asistant, Alexa si IFTTT. Merita banii.

4.7
Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.