Review TP-Link Tapo C320WS – camera de supraveghere de buget

Camerele de supraveghere sunt foarte populare. La fel si sistemele de supraveghere. Dar uneori, camerele IP precum Tapo C320WS sunt exact ce avem nevoie. La sfarsit de articol e si un video. Cu un cost …

Camerele de supraveghere sunt foarte populare. La fel si sistemele de supraveghere. Dar uneori, camerele IP precum Tapo C320WS sunt exact ce avem nevoie. La sfarsit de articol e si un video.

Cu un cost mai mic de incepere, adica cu cateva sute de lei deja ai o camera/sistem de supraveghere functional. Reprezinta o alternativa ‘apetisanta’ versus un kit cu NVR/DVR, camere, hard disk, etc.

Si ce m-a facut sa si scriu acest review, e faptul ca desi alegi ruta de buget luand uneori doar 1 camera IP… obtii chiar multe pentru banii platiti. Asa ca am mai luat 3 si acum folosesc 4 Tp-Link Tapo C320WS :-))

O camera de supraveghere care ofera multe pentru banii ei. E o placere sa vezi atatea optiuni iar calitatea video este chiar buna. Eu am prins-o la 249 lei pe Emag.

Pro

  • Ieftina, cu multe functii, inclusiv RTSP
  • Calitate video chiar ok, rezolutie 2K
  • Calitate video noaptea surprinzatoare
  • Two-Way audio
  • Suporta card pana la 256GB (V2.2 stie 512GB)
  • Rezista bine afara

Contra

  • Nu are PoE
  • Alimentatorul nu este weatherproof
  • Calitatea audio live depinde mult de conexiune si viteza (mai ales difuzor)
  • Doar 15 FPS. Nu ca nu ar fi suficient cat sa pricepi ce si cum… dar se poate mai bine.

De ce o camera sau sistem de supraveghere? E relevant acest produs?

Hai sa fim seriosi, la casa… nu strica. In cel mai rau caz esti pe minus cu cateva sute de lei (costul camerei) si iti mananca vreo 45 de kWh pe an. Dar de multe ori prinde bine sa vezi ce s-a intamplat in x scenariu.

Eu le folosesc in principal… ca sa supraveghez cateii :)). Asa a aparut prima camera – sa supravegheze tarcurile cateilor cat sunt noaptea in ele. Iar la cat de ok se vedea, am decis sa mai punem si in curte. Sunt 3 Husky ce au acces de multe ori peste tot, si vreau sa ii stiu in siguranta (e fenomenal cate metode inovative de a-si face rau singuri gasesc). Automat, e si supravegheata video curtea… ca si bonus. E ok.

Din punctul asta de vedere, ca si produs pe piata si in nisa sa, TP-Link Tapo C320WS este foarte relevant. La un pret mic, primesti o gramada de functii impachetate intr-un produs destul de rezistent si mic.

Prezentare si functii produs

Cu antenele sale performante, arata destul de clar ca o camera de supraveghere serioasa, ci nu una de decor (cum mai exista). Totusi, montata bine, poate fi destul de greu de observat la prima vedere mai ales daca ii opersti led-ul.

Plasticul pare ok, antenele ok, iar sistemul de prindere e ca un fel de ‘gimbal mount’ ce se prinde de perete. Un cablu scurt merge de la camera si suporta Ethernet(LAN) si alimentarea.

Aici si unul dintre minusurile camerei, este alimentatorul – nu este weatherproof. Totusi, cablul alimentatorului are 3 metri. Deci iti da ceva loc de lucru. Mentionez totusi ca de cand am instalat prima camera, cea mai veche, alimentatorul a vazut de la -5 pana la 32 de grade, fara probleme. Dar este acoperit si nu are cum sa il ploua. Deci mna, e un mic inconvenient.

Daca tot mentionam minusurile, camera nu are nici PoE – Power over Ethernet. Adica nu o poti alimenta prin cablul de retea. Va trebui sa folosesti alimentatorul.

Toate specificatiile, le poti vedea usor pe pagina producatorului aici. Eu voi face un mic sumar in lista de mai jos:

  • Inregistrare video H.264 la: 720p (1280 x 720), 1080p (1920 x 1080), 2K QHD (2560×1440) la 15 FPS (cadre pe secunda)
  • Lentile: 3.18mm, F/No: 1.61
  • Night mode: 859nm IR LED cu Senzor Starlight pana la 30m
  • Audio: two-way (microfon + difuzor)
  • 2 x LED-uri de lumina alba in caz de vrei culoare noaptea sau vizibilitate mai clara
  • Conectivitate Wi-Fi – 2.4GHz sau Ethernet (cablu LAN, Atentie! Fara PoE!)
  • Aplicatia Tapo care are suficiente functii si tot felul de configurari precum detectie, alarme, se lauda cu ceva AI, etc.
  • Suporta card microSD pana la 256 GB (eu am folosit un SanDisk Ultra)

Moduri de detectie

Pentru mine a fost important, ma gandesc ca poate si pentru voi. Camera poate detecta: miscare, persoane sau masini. In paralel are si zone de detectie. Sa zicem ca in zona 1 vrei sa detecteze cand apar persoane si in zona 2 cand apar masini. Util.

Dar, cu adevarat interesant/util mi se par:

  • Detectie trecere linie – setezi o linie pe ce vede camera, si daca cineva trece prin ea din orice directie (sau o anumita directie caci poti seta si asta), te anunta.
  • Detectie incadrare in zona – setezi un dreptungi/zona sensibila si daca cineva intra in ea, esti anuntat.
  • Detectie obstructiionare camera – daca cineva o acopera sau ceva, esti anuntat.

Foarte utile aceste moduri.

Calitate video

Pentru sub 70 EUR (350 lei) cu tot cu cardul de 256 GB… nu am ce sa comentez. Au o calitate mult superioara unor camere mai vechi, mai scumpe. Imaginea este suficient de clara chiar si setate pe FullHD din punctul meu de vedere. Totusi, daca ai nevoie de claritate maxima, as lasa pe 2K. Singurul context in care as reduce calitatea ar fi daca vrei sa incapa mai mult pe card (incap cam 700 de ore, adica vreo 29 zile la FullHD si 500 la 2K adica vreo 20 zile).

Nu stiu daca are rost sa mai mentionez, dar daca se umple cardul microSD cea mai veche inregistrare e rescrisa. De asemenea, poti seta sa inregistreze cand simte miscare. Astfel, acoperi o plaja mult mai mare de timp. In orice caz, suficient chiar daca pleci in concediu si vrei sa mai arunci un ochi la casa (poti vedea live camerele iar daca ceva nu e ok te uiti pe inregistrari). Ca daca deja pleci mai mult de-o luna de-acasa… cred ca incepi sa te muti :-))

Uite un video 2K (zi/noapte):

nota: urmeaza sa urc si un sample de noapte

Filmarile de mai sus sunt complet nealterate si neprocesate. Descarcate direct din Tapo, needitate, tinute pe CDN-ul meu.

Calitate audio

Nu am la indemana doar o inregistrare dar e multumitor. Video-urile de mai sus au si audio. Genial nu o sa fie niciodata probabil, sau nu la preturi decente. Local, adica pe reteaua de acasa e mult mai bine decat cand esti plecat de-acasa sau pe 4G si te uiti prin Tapo.

Sa asculti ce aude camera e foarte ok. Chiar dubios de sensibil. Auzeam cand latra cainele vecinului foarte clar si ne despart zeci de metri. In schimb difuzorul ei, adica sa te auda cine e afara in fata camerei… e cam ciudat. Volumul e puternic dar sunetul nu este mereu foarte clar. In plus, din 3 camere, la una e considerabil mai neclar difuzorul ei, dar nu mi-am batut capul cu asta caci nu ma deranjeaza.

Partea buna: inregistrarile au si audio. Si uneori, cand cauti ceva sau vrei sa iti dai seama de ceva… chiar si audio mediocru ca si calitate te ajuta sa deslusesti ce s-a intamplat. (exemplu de acum cateva luni: s-a speriat cainele pe video. Audio, asa cum e el, m-a ajutat sa imi dau seama ca un tampit a dat cu petarde pe-afara… in luna August)

Instalare si configurare aplicatie

Aplicatia TP-Link Tapo e destul de buna. Am si niste prize smart de la ei pentru monitorizarea consumului electric (Tapo P110) si e destul de comod ca sunt toate la un loc.

Configurarea e foarte simpla, sunt doar niste pasi simpli de urmarit. Sa aveti la indemana numele si parola retelei Wireless la care va fi conectata camera inainte sa incepeti sa o configurati, daca folositi WiFi bineinteles.

Despre Tapo Care Cloud

Practic, e un servciciu care poate stoca inregistrarile camerelor in cloud. Mie nu mi s-a parut util, sau nu momentan. E vreo 18 lei pe luna din cate am inteles (pana la 5 camere). Primesti 30 zile gratuit cand instalezi camera.

Nu ai nevoie de Tapo Care ca sa poti vedea live prin internet camerele (cand esti plecat de acasa), sau sa vezi inregistrarile de pe cardul microSD. Asa ca, daca nu ai frica ca ti s-ar putea fura camera cu totul (hotii sa incerce sa isi ascunda urmele) nu prea e necesar Tapo Care. Daca instalezi multiple camere, de obicei ar trebui sa le pozitionezi astfel incat furtul efectiv al unei camere sa fie vazut de o alta. Iar daca hotul are timp sa le fure pe toate… e ceva ciudat deja acolo :)). Oricum ai diverse alerte pe care le poti seta pentru camere, incat sa te anunte ca se intampla ceva nasol.

Concluzii

Tapo C320WS mi se pare o camera foarte ok de buget. Daca poti trece peste inconvenientul alimentatorului care nu e rezistent la apa si a lipsa PoE, iti fac treaba foarte bine.

Eu am avut noroc si le-am putut instala astfel incat sa nu ma incurce alimentatorul. Astfel ca am 4 C320WS si o C225 pentru interior. Iar faptul ca le pot vedea cand nu sunt acasa prin aplicatie, si mai pot si asculta dupa zgomote ciudate daca e nevoie… e genial in banii astia. Discutam de un setup cu 5 camere de supraveghere ce ‘duce’ minim 14 zile de inregistrat, facut cu un buget de sub 2000 lei (cu tot cu carduri microSD).

Probabil avantajul suprem al unor astfel de camere, e usurinta in utilizare. Versus un sistem clasic de supravechere cu NVR/DVR, e mult mai usor de instalat. La o adica… te asiguri ca ai semnal wireless, cu o surubelnita prinzi camera in ceva cu 3 suruburi (vine ea si cu dibluri) si cu minim de interes in 5 minute ai configurat-o prin aplicatie si gata, ai camera de supraveghere in curtea din spate :)). Nu trebuie sa tragi neaparat cablu. Nu trebuie sa configurezi mare branza, ai direct aplicatia Tapo, calitate ok, etc.

Daca acest review ti s-a parut util, da-i un share!

nota: eu am V2.0. Intre timp a aparut V2.2 care suporta si card MicroSD de 512 GB. Poate are si alte imbunatatiri, nu pot garanta dar de obicei variantele mai noi, au imbunatatiri diverse sau reparatii de probleme, unele nedocumentate.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.