SSD M.2 si NVMe – care-i faza?

Am facut un video despre asta si pe canalul de YouTube. Il poti vedea la sfarsit de articol. NVMe vs M.2 E gresit sa privim asa situatia. M.2 este un form factor iar NVMe este …

ssd m2

Am facut un video despre asta si pe canalul de YouTube. Il poti vedea la sfarsit de articol.

NVMe vs M.2

E gresit sa privim asa situatia. M.2 este un form factor iar NVMe este o tehnologie.

Prin form factor ne referim la dimensiuni standardizate. Gandeste-te la HDD-urile de desktop si cele de laptop. Au un form factor de 3.5 inch si 2.5 inch. Tot de 2.5 inch sunt si SSD-urile normale, ‘traditionale’. La fel este si M.2, un form factor.

NVMe se refera la Non Volatile Memory Express si este o tehnologie ce permite unitatii de stocare sa se conecteze la procesor prin intermediul lane-urilor PCIexpress. Practic, SSD-urile NVMe sunt cele pe PCIe cum le place unor oameni sa le zica. Sunt de asemenea si printre cele mai rapide SSD-uri.

nota: exista si SSD-uri ce se introduc in sloturile PCIe, precum o placa video. Dar nu despre ele discut.

Un SSD M.2 poate fi SATA sau PCIe

Desi este la dimensiuni M.2, un SSD poate fi SATA. Si va avea acelasi viteze ca un SSD normal, fiind acelasi tip de tehnologie de conectare.

Tot la dimensiuni M.2 avem si SSD-urile NVMe, ce pot fi de la mai incet la cel mai rapid, PCIe x2, PCIe x4 sau PCIe 4.0 x 4.

Cum afli ce SSD M.2 suporta sistemul tau?

Cel mai usor, din manualul placii de baza. Daca nu il mai ai, uita-te pe placa de baza la modelul sau, iar apoi cauta-l pe Google. Vei gasi pagina producatorului (asus.com, gigabyte.com etc.) printre primele rezultate.

Acolo, la sectiunea suport/manuale vei putea descarca manualul PDF.

E obligatoriu sa verifici atent, caci unele placi de baza nu suporta drive-uri NVMe, sau altele nu suporta decat drive-uri NVMe. De asemenea exista placi de baza ce suporta ambele tipuri, sau au 2 sloturi M.2 si fiecare suporta ceva. Verifica la producator mereu!

Apropo, ai grija si la lungimea slotului M.2. Cel mai comun este de 80mm. Asta inseamna ca iti trebuie un SSD M.2 de 80mm. Verifica si asta in specificatiile placii de baza, ca sa cumperi ce trebuie.

Windows pe SSD NVMe M.2

Inainte sa cumperi, verifica daca placa ta de baza poate boota de pe un SSD NVMe. Nu toate placile suporta aceasta functie!

Daca placa de baza nu suporta Boot de pe NVMe, inseamna ca nu poti instala un sistem de operare pe acel SSD NVMe ci il poti folosi strict ca stocare.

Video peTech de pe canalul YouTube

Timp necesar: 5 minute

Cum aleg un SSD M.2? SSD NVMe PCIE x4

  1. Gaseste manualul placii tale de baza

    Il ai in cutia placii de baza sau pe site-ul producatorului. Poti gasi modelul placii de baza inscris pe ea, iar apoi sa dai un Google dupa el. Vei gasi printre primele pagini pagina de produs a placii de baza.
    In seciunea Suport, gasesti manualul PDF.

  2. Citeste atent manualul

    Afla: cate sloturi M.2 are placa de baza, de care SSD-uri M.2 suporta placa de baza (SATA, PCIe x2, PCIe x4) si ce lungime este necesara – de obicei 80mm.

  3. Vrei sa instalezi Windows pe SSD NVMe?

    Verifica daca placa ta de baza suporta boot de pe NVMe. Nu toate placile de baza suporta asta.

  4. La cumparaturi!

    O data ce ai toate specificatiile necesare, poti gasi modelul ce se incadreaza in bugetul tau, in magazinul preferat de IT.

  5. Instalarea

    E simpla! Il bagi in slot si insurubezi un surub. Cand il instalezi, nu uita sa folosesti surubul pentru a-l prinde bine. Surubul are un mic stand metalic, in care se infileteaza. Acel stand are rolul de a tine drept SSD-ul M.2 cand este securizat de surub. Unele SSD-uri vin fara surub, caci majoritatea placilor de baza furnizeaza unul.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.