Top Laptopuri preferate in functie de buget pentru 2017

Azi va prezint niste laptopuri preferate de mine pentru acest sfarsit de an, in functie de buget. Ne apropiem incet dar sigur de marile promotii ale anului 2017: Black Friday, Cyber Monday si… Craciunul. Ma …

top laptopuri preferate

Azi va prezint niste laptopuri preferate de mine pentru acest sfarsit de an, in functie de buget. Ne apropiem incet dar sigur de marile promotii ale anului 2017: Black Friday, Cyber Monday si… Craciunul.

Ma gandesc ca multi se uita dupa un laptop nou in perioada asta. Ideea acestui articol, e sa va dea idei in a alege un laptop ok, in functie de bugetul disponibil. Modelele le-am ales fie din ce am vazut fizic prin magazine, citit recenzii sau pareri ale utilizatorilor… in acelasi timp pastrandu-mi ideile proprii.

Inainte de toate: nu am pus o categorie sub 2000lei. Consider ca un laptop cu procesoare precum Atom, Celeron sau Pentium nu isi merita banii, in sensul ca nu oferta destula performanta pentru a le face utilizabile intr-un mod placut (fara sa vrei sa il spargi) in mai multe scenarii. Chiar si office. Daca chiar ar fi necesar sa ma uit la un laptop cat mai ieftin… as merge pe asta probabil. Dar cu regrete (si doar fiindca in momentul in care scriu, e la promo: 1299lei… cred ca in loc sa cheltui 1500lei pe el, mai bine mai punem 600lei si luam HP-ul de mai jos).

1. Buget de aproximativ 2000lei

In banii astia, nu avem pretentii de gaming la greu, desi daca prindem o oferta la un laptop cu o placa video dedicata (modele precum 920MX sau 940M), avem sanse sa jucam jocuri cu cerinte modeste.

Avem in schimb pretentia la un laptop pentru birou/lucru/scoala, care sa se descurce si la un fisier Excel mai stufos sau sa poata rula un FullHD pe un televizor legat prin HDMI.

Cu alte cuvinte: un laptop pentru munca/scoala, ca de cat portabil, bun si ieftin. Ai zice ca e greu… dar sunt optiuni. Mai jos e preferata mea.

Preferatul meu pentru acest buget este:

Laptop HP ProBook 450 G4

Specificatii cheie: display 15.6 inch, procesor i3-7100U Kaby Lake, 4GB memorie RAM, 500GB HDD, Unitate Optica, Port HDMI + cele standard (wireless/webcam/etc.)

Pro:

  • Seria ProBook de la HP este destinata low-end business, deci ar trebui sa aiba o calitate decenta a materialelor (+ ceva chestii ‘interesante’: cititor de amprente, tastatura antistropi);
  • Procesor modern din serie actuala (i3-7100U sta picior pe picior cu i5-5200U sau il si depaseste in unele scenarii multi-core);
  • Memorie ram si spatiu de stocare suficient;
  • Destul de usor, la 2.04 Kg;
  • Conectivitate buna: 1 port USB Type C, 1 HDMI, DVD-RW (in cazul in care ai la facultate de predat un proiect pe cd :)) ), SD card reader, Bluetooth 4.2, Gigabit LAN si Wireless AC;

Contra:

  • performante decente, dar nu wow. Face fata pentru office/multimedia;
  • Placa video integrata Intel HD 620 (un pic mai puternica decat Nvidia 910M… merge un DOTA 2 la setari low/medium);

2. Buget de aproximativ 3000lei

Se complica treaba. Deja la 3000 de lei avem ceva pretentii: niste gaming, poate un Laptop ASUS X556UQ-DM480DPhotoshop, cochetam cu programe mai pretentioase… etc. Deci avem nevoie neaparata de un procesor bunicel si de o placa video dedicata.

Preferatul meu pentru acest buget este:

Laptop ASUS X556UQ-DM480D

Specificatii tehnice cheie: display 15.6 inch FullHD, procesor i7-7500U, 8GB RAM, placa video Nvidia GeForce 940MX

Pro:

  • Ecranul mi se pare foarte ok pentru bugetul asta;
  • Procesorul desi din seria U, este un i7 Kaby Lake si ofera performante acceptabile;
  • 8 GB RAM, cantitate suficienta;
  • Placa video dedicata. Desi modesta, mult deasupra unei placi video integrate (jucam fara probleme Fifa 17, League of Legends, Dota2, CS:GO si chiar si GTA 5 daca nu suntem pretentiosi cu detaliile grafice/rezolutie);
  • Totusi destul de portabil: 2.3Kg;
  • optiuni arhisuficiente de conectivitate (USB Type C, dvd-rw, slot SD etc.);

Contra:

  • Desi HDD-ul este de 1TB, este la 5400RPM. Fapt care nu ii ofera performante uluitoare. Poate ma leg de detallii… e totusi ~3000lei si nu stiu daca vreun laptop din pretul asta are un HDD de 7200RPM;
  • i7 dual core. Dar totusi i7, evident mult deasupra i5 seria U sau i3 seria U. Este un compromis bun intre performanta/pret/caldura/consum;

Alte laptopuri care merita o privire in acest buget:

Laptop ASUS X550VX-GO636D, Intel Core i5-7300HQ, 15.6″, 4GB, 1TB, nVIDIA GeForce GTX 950M 2GB

Laptop DELL 15.6” Vostro 3568, Procesor Intel Core i5-7200U, 8GB, 256GB SSD, Radeon R5 M420 2GB – are SSD, Vostro e seria de laptopuri de la Dell orientata catre afaceri mici

3. Buget de aproximativ 4000-4500lei

In pretul asta, deja ne uitam spre gaming sau avem nevoie de resurse mai multe pentru diverse programe (proiectare 3D, grafica, etc.). Sugestia mea, ar fi sa astepti un promo. In momentul in care scriu acest articol, sunt mai multe modele ‘apetisante’, care sunt intre 4000-4500 lei dar apar ca fiind reduse de pe la 5000 de lei. Cred ca pretul de promo esteTop laptopuri - Laptop Gaming ASUS ROG GL553VD-FY009 un pret corect.

Preferatul meu pentru acest buget este:

Laptop Gaming ASUS ROG GL553VD-FY009

Specificatii cheie: i7-7700HQ, GTX 1050 4GB, 8GB RAM, ecran 15.6 inch FullHD, 1TB HDD 7200RPM.

Am ales varianta cu i7-7700HQ si GTX 1050 vs i7-6700HQ si GTX 970 deoarece sunt sanse mai mari sa prindem un promo in 4000-4500lei si… de obicei prefer procesorul cel mai puternic disponibil in bugetul alocat. Nu sunt diferente enorme intre 7700HQ si 6700HQ (5-10%), dar sunt prezente si sesizabile in momentul in care tragem greu de laptop.

Pro:

  • Configuratie solida, constructie solida. Procesor Quad Core cu 8 thread-uri;
  • aspect orientat gaming + tastatura iluminata;
  • ecran super ok;
  • 1TB HDD la 7200RPM, deci super ok;
  • Posibilitate upgrade la 16GB RAM;
  • Conectivitate din belsug;

Contra:

  • Pretul non promo afisat acum pe Emag (5mii de lei)… nu zic ca nu ar merita, dar cand vezi astfel de promo-uri, iti vine greu sa te gandesti la el daca nu il prinzi la o promotie;
  • multe laptopuri din seria ROG sunt un fel de magnet de amprente :));
  • era mai simpatic fara scrisul pe bezel-ul de jos de pe ecran;

Alternative sunt multe in gama asta de pret, dar de obicei prefer Asus ROG in detrimentul altor producatori si seriile lor de gaming. Nu am apucat sa vad/testez personal un Razer si un Clevo, ma refer la restul (Acer, Lenovo, Dell, Hp).

4. Buget de aproximativ 5000lei si peste

Probabil esti entuziast si stii una alta daca iti permiti sa cheltui atat de mult pe un laptop. Sunt multe alegeri bune, de multe ori reducandu-se la nevoile tale. Un avantaj mare il au in segmentul acesta de pret laptopurile de 17.3inch si peste, deoarece suporta mai multe unitati de stocare (SSD-uri si/sau HDD-uri).

Personal nu recomand Apple, nu din alt motiv ci pur datorita performantei/pret. Daca vrei sa faci un statement sau esti fan inrait/obisnuit cu sistemul lor de operare, go for it!

Ce imi place mult, dar inca nu a aparut la noi, este Asus ROG Zephyrus (puternic si portabil).

Ai in vedere si seria Kaby Lake Refresh lansata recent

A aparut si urmatoarea generatie/serie de procesoare Intel pentru laptopuri, Kaby Lake Refresh…. oarecum. Am vazut la PcGarage 3 Dell-uri cu i7-8550U. Desi seria U, sunt quad-core-uri veritabile, cu HT (deci 4 nuclee cu 8 fire de executie).

Daca doar cauti un upgrade, dar laptopul ce il ai mai face fata… e posibil sa merite asteptarea pentru a vedea mai multe modele din gama Kaby Lake Refresh. Sunt curios de o varianta non-U, adica orientata spre performanta nu spre consum redus de energie.

Concluzii top laptopuri 2017

Ai de unde alege. Pe langa preferintele mele, sunt o gramada de optiuni similare pentru fiecare buget. Iti recomand inainte sa cumperi sa te gandesti cum vei folosi laptopul, iar apoi sa cauti recenzii pentru modelul respectiv sau un review la un laptop cu o configuratie cat mai similara. Ca sa nu ai surprize neplacute.

Daca te bate gandul sa iti cumperi un laptop si nu esti hotarat sau ai dubii si crezi ca te pot ajuta cu o opinie/idee, lasa-mi un comentariu mai jos! 🙂

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.