3 minute despre benchmark – ce este?

Un benchmark este un program sau o suita de programe, dezvoltate cu scopul de a diagnostica sau a evalua performantele unui sistem. Cu ajutorul unor astfel de programe, putem compara performanta componentelor unui pc sau …

Un benchmark este un program sau o suita de programe, dezvoltate cu scopul de a diagnostica sau a evalua performantele unui sistem. Cu ajutorul unor astfel de programe, putem compara performanta componentelor unui pc sau a unor sisteme complete pentru a afla care componenta sau care sistem este mai performant.

De cate tipuri sunt benchmark-urile?

Benchmark-uri sintetice

Scopul acestora este de a testa o componenta, cu un minim de bottleneck (vezi aici ce inseamna bottleneck) si cu o repetabilitate cat mai mare. Astfel, putem determina cat mai bine performanta componentei, si sa o comparam cu un alt model. (ex: doua procesoare diferite)

Aceste benchmark-uri nu reusesc sa ofere o idee prea buna, despre cum va rula o anumita aplicatie/joc pe sistemul nostru tocmai din cauza ca incearca sa izoleze si sa testeze doar o componenta. In schimb, pot fi foarte bune cand incercam sa ne dam seama ce upgrade sa facem. (un procesor nou, un ssd nou, o placa video noua etc.)

Exemple: Aida64, SuperPI.

Benchmark-uri de tip real-world /realistice

Acest tip de teste, incearca si reusesc destul de bine sa reproduca un scenariu din lumea reala. O randare, compresia unui fisier, o secventa mai stresanta pentru sistem dintr-un anumit joc etc.
Aceste benchmark-uri ne pot arata cel mai bine cum va rula un sistem intr-un anumit scenariu si reflecta destul de bine experienta care o vom avea in acel program/joc/scenariu.

Exemple: Cinebench, 7zip, benchmark-uri de jocuri (cum ar fi cele interne, accesibile prin meniul jocului sau separate).

Benchmark-uri hibride

Combinand teste din ambele tipuri de benchmark-uri prezentate mai sus, acest tip de programe/teste, incearca sa ofere un scor final, pentru a reusi sa ne comparam sistemul cu un alt sistem sau pentru a determina care sistem este mai performant.

Exemple: PCmark, 3Dmark.

Ce benchmark sa urmaresc?

Ideal, ar fi sa gasim un benchmark de tip real-world/realistic, care sa testeze exact ce planuim noi sa facem cu acel sistem. Acest lucru este mai greu. Asa ca, de multe ori fie gasim benchmark-uri hibride, fie doar sintetice.

Dar, daca adunam cate un benchmark sintetic pentru componentele principale (procesor, placa video, ssd, memorie ram), putem destul de bine sa ne dam seama ce componente sa alegem, in functie de puterea de procesare necesara. De asemenea, putem gasi de multe ori modele similare comparate in diverse jocuri/programe ce ne intereseaza.

Cheia este sa ne documentam cum trebuie inainte sa facem o achizitie.

 

Daca acest scurt articol sau videoul de mai sus te-a ajutat, da-i un like si un share penru a-i ajuta si pe altii sa inteleaga ce este un benchmark.

Nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube Petech!

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.