Cum alegi un cablu de retea?

Conexiunile cu fir, ce folosesc un cablu de retea (cablu ethernet/LAN), sunt in general mai rapide si au o latenta mai mica versus o conexiune wireless. Desi in ultima perioada conexiunile wireless devin tot mai rapide, la fel fac si conexiunile cu fir.

Desi pentru utilizatorii de zi cu zi diferenta dintre o conexiune cu fir ci o conexiune fara fir este insesizabila, gamerii si utilizatorii mai avansati vor simti imediat diferenta ba chiar vor prefera mereu o conexiune cu fir. (Exemple in care o retea locala rapida ne-ar putea ajuta enorm: folosim un NAS, o retea de transfer fisiere intre pc-uri si multe alte scenarii in care o retea LAN rapida ne poate usura viata)

E clar ca, atunci cand discutam de conexiunea la net, de obicei abonamentul la providerul de internet este bottleneck-ul, adica el ne tine in jos viteza. Sau eventual routerul folosit. Am discutat aici despre cum cumperi un router bun atat in wireless cat si pe fir. Dar, tinand cont ca in Romania avem conexiuni pentru persoane fizice chiar si de 1Gb/s, cred ca unele idei ne vor ajuta pe toti sa obtinem tot ce se poate din conexiunea noastra.

Deci la ce ne uitam cand cautam un cablu de retea nou?

1.Ne intereseaza categoria cablului de retea.

Cablurile de retea au pe ambalaj si/sau direct pe ele printata categoria de viteza din care fac parte. Astfel avem:

 • Cat 5: cu o lungime maxima continua de 100metri, si o viteza de pana la 100Mb/s;(100Mhz)
 • Cat 5e: cu o lungime maxima continua de 100metri si o viteza de pana la 1Gb/s;(100Mhz)
 • Cat 6: cu o lungime continua de 100metri pentru 1Gb/s si 55metri pentru 10Gb/s. Deci, cablul suporta pana la 10Gb/s.(250Mhz)
 • Cat 6a: cu o lungime continua de 100metri pentru pana la 10Gb/s.(500Mhz)
 • Cat 6e: desi nu e un standard oficial, unii producatori ofera Cat 6e ca fiind mai bun decat Cat6. Si de multe ori este, fiind de obicei izolate o idee mai bine. La fel ca si Cat 6, suporta pana la 10Gb/s;
 • Cat 7 si Cat 7a: este un standard certificat pentru 10 Gbit (10Gb/s) si functioneaza intre 600 si 1000 MHz. Este mai scump si mereu izolat corect pentru a putea mentine mereu 10 Gb/s;
 • Cat 8: certificat pentru 25 Gbit si 40 Gbit. Opereaza la 2000 MHz si este cel mai rapid. Dar intuil pentru majoritatea consumatorilor, datorita standardelor moderne, ce necesita si echipamente de ultima ora. De obicei folosit in datacentere;

Toate categoriile de mai sus suporta Power Over Ethernet. Deci din tipurile de cablu de retea de mai sus, cel mai ok cablu pentru acasa atat ca viteza cat si din punct de vedere al pretului este Cat6a, care datorite frecventei crescute (500 vs 250Mhz Cat6), poate sustine o viteza de 10Gb/s la o lungime mai mare. Frecventa crescuta a eliminat alien crosstalk-ul(AXT).

Chiar si Cat6a este defapt un overkill, majoritatea neavand sanse sa punem pana pe un router sau switch ce suporta 10 Gb/s, deci nu ne ajuta cu nimic. Dar macar este ‘future-proof’, si in caz de pe viitor apar viteze asa mari, daca ai tras cablul de retea Cat6a prin perete sau ceva, nu ai stres.

Apropo, poti vedea aici diferentele dintre MB/s si Mbit/s sau Gb/s vs GB/s.

2.Tipul de izolatie folosit in constructia cablului de retea

Cablurile sunt ecranate cu diverse izolatii (si acronime pentru acestea) in scopul de a proteja cablul si semnalul transportat de interferente electrice si alti factori externi.

Mai jos, vom discuta despre cele mai des intalnite izolatii si ce le diferentiaza. Tineti cont ca, atunci cand ne referim la fire izolate, ne referim la firul simplu, imbracat in cauciuc ci nu ne referim la firul complet neizolat.

Denumire Detalii Ecranare cablu Ecranare perechi
UTP sau U/UTP Cabluri pereche fara ecranare Nu Nu
F/UTP Doar cablul este ecranat. Folie Aluminiu None
U/FTP Fiecare pereche de cabluri este ecranata Nu Folie Aluminiu
S/FTP Fiecare pereche ecranata + Ecranare a cablului cu TC Braid TC Braid Folie Aluminiu
SF/UTP Ecranare cablu cu Aluminiu + Ecranare a cablului cu TC Braid Folie aluminiu + TC Braid Nu
F/FTP Ecranare cablu + Ecranare fiecare pereche Folie Aluminiu Folie Aluminiu
 • F/UTP (FTP): Vine de la o folie (F) in jurul perechilor de cabluri neizolate(UTP – unshielded twisted pairs).
 • F/FTP: Inseamna ca acest cablu are o folie generala, ce inveleste toate perechile de cabluri, care sunt si ele la randul lor acoperite de cate o folie.
 • S/FTP: O izolatie de tip panglica/folie mai puternica, ce acopera toate perechile de cabluri. Fiecare pereche este la randul sau izolata cu ajutorul unei folii. Scopul foliei aditionale pentru fiecare pereche este de a elimina crosstalk-ul dintre acestea.
 • SF/UTP sau STP: perechile de cabluri din interior sunt izolate atat de o panglica/folie mai solida, cat si de o folie. Perechile de cabluri din interior nu sunt izolate.
 • U/FTP: un cablu care are inauntrul sau doar perechile de cabluri izolate.
 • U/UTP: Un cablu fara ecranare.

nota: Cablurile cu acea panglica/folie mai solida reusesc sa protejeze cablul foarte bine de interferente electromagnetice(EMI).

Ce tip de ecranare iti este utila, difera de la caz la caz. De exemplu, pentru o retea intr-o hala de productie cu echipamente ce pot cauza interferente electromagnetice, probabil vom avea nevoie de un cablu STP sau S/FTP. Acasa, un cablu F/UPT probabil isi va face treaba foarte bine si nu vom avea nici o problema.

Nu uita de echipamente si lungimea necesara

Asigura-te ca iti cumperi lungimea potrivita de cablu, si ca iti cumperi un cablu care poate profita la maxim de routerul sau alte echipamente de retea.

Ca idee generala: atata timp cat te incadrezi in lungimea suportata de cablu dintr-o bucata, lungimea cablului nu iti va afecta viteza sau latenta in reteaua locala/internet. Pentru distante de >90metri iti recomand sa te documentezi foarte bine inainte sa achizitionezi un repeater sau alt echipament de retea.

Cablu de retea – Concluzii

Deci, ce cablu de retea sa ne luam? Pai, in functie de scenariu as alege asa:

Acasa si birou: Cat5e sau Cat6/Cat6a – F/UTP.

Zone de productie, medii mai neprietenoase: Cat5e sau Cat6a – S/FTP.

Brand? Orice brand. In principiu un brand cat de cat ok, si care sa aiba cat mai solide mufele in cazul in care cumparam cablu gata mufat. Preferatele mele sunt cablurile de retea de la Logilink – mai ales modelele cu mufa de metal. Sunt foarte rezistente si suporta niste stres deci poti fi mai neatent daca ai cabluri lungi imprastiate prin birou.

Daca ar trebui sa cumpar un cablu de retea astazi, si sa il instalez printr-un perete sau alte scenarii similare, as alege Cat6/Cat6a, pentru a fi sigur ca nu mai am de umblat la ele o perioada buna de timp. Astfel, peste cativa ani cand probabil standardul 10Gb/s va fi mai accesibil nu voi avea probleme – schimb doar echipamentul de retea nu ma complic.

Atentie! Viteza la net, pingul sau lag-ul in jocurile online NU se vor imbunatati daca faci upgrade de la un cablu Cat 5e functional (bun, neciupit si care nu e rupt) la Cat 6a sau Cat 7. Esti limitat de viteza contractului tau la net. Chiar daca ai 1 Gb/s in LAN (retea locala), daca conexiunea la net este de 100 Mbps (100 Mbps viteza WAN), cu maxim 100 Mbps vei descarca de pe net.

Daca acest mic articol te-a ajutat sa afli ceva nou despre bine cunoscutul cablul de retea, da-i un share si un like! Poate ii ajuta si pe altii!

Te-ar putea interesa sa afli si diferenta dintre 100 MB/s si 100 Mbps sau diferenta dintre un modem si un router (sau router wireless). Am scris si despre bridge/range extendere daca te intereseaza si alte echipamente de retelistica.

Daca vrei sa transferi fisiere mari rapid, s-ar putea sa te intereseze si articolul de aici cu 9 solutii gratuite.