Cum alegi un cablu de retea?

Actualizat in 2022. La sfarsit de articol ai un infografic usor de parcurs. Conexiunile cu fir, ce folosesc un cablu de retea (cablu ethernet/LAN), sunt in general mai rapide si au o latenta mai mica …

ce cablu de retea sa aleg

Actualizat in 2022. La sfarsit de articol ai un infografic usor de parcurs.

Conexiunile cu fir, ce folosesc un cablu de retea (cablu ethernet/LAN), sunt in general mai rapide si au o latenta mai mica versus o conexiune wireless. Desi in ultima perioada conexiunile wireless devin tot mai rapide, la fel fac si conexiunile cu fir.

Desi pentru utilizatorii de zi cu zi diferenta dintre o conexiune cu fir ci o conexiune fara fir este insesizabila, gamerii si utilizatorii mai avansati vor simti imediat diferenta ba chiar vor prefera mereu o conexiune cu fir. (Exemple in care o retea locala rapida ne-ar putea ajuta enorm: folosim un NAS, o retea de transfer fisiere intre pc-uri si multe alte scenarii in care o retea LAN rapida ne poate usura viata)

E clar ca, atunci cand discutam de conexiunea la net, de obicei abonamentul la providerul de internet este bottleneck-ul, adica el ne tine in jos viteza. Sau eventual routerul folosit. Am discutat aici despre cum cumperi un router bun atat in wireless cat si pe fir. Dar, tinand cont ca in Romania avem conexiuni pentru persoane fizice chiar si de 1Gb/s, cred ca unele idei ne vor ajuta pe toti sa obtinem tot ce se poate din conexiunea noastra.

Deci la ce ne uitam cand cautam un cablu de retea nou?

1.Ne intereseaza categoria cablului de retea.

Cablurile de retea au pe ambalaj si/sau direct pe ele printata categoria de viteza din care fac parte. Astfel avem:

  • Cat 5: cu o lungime maxima continua de 100metri, si o viteza de pana la 100Mb/s;(100Mhz)
  • Cat 5e: cu o lungime maxima continua de 100metri si o viteza de pana la 1Gb/s;(100Mhz)
  • Cat 6: cu o lungime continua de 100metri pentru 1Gb/s si 55metri pentru 10Gb/s. Deci, cablul suporta pana la 10Gb/s.(250Mhz)
  • Cat 6a: cu o lungime continua de 100metri pentru pana la 10Gb/s.(500Mhz)
  • Cat 6e: desi nu e un standard oficial, unii producatori ofera Cat 6e ca fiind mai bun decat Cat6. Si de multe ori este, fiind de obicei izolate o idee mai bine. La fel ca si Cat 6, suporta pana la 10Gb/s;
  • Cat 7 si Cat 7a: este un standard certificat pentru 10 Gbit (10Gb/s) si functioneaza intre 600 si 1000 MHz. Este mai scump si mereu izolat corect pentru a putea mentine mereu 10 Gb/s;
  • Cat 8: certificat pentru 25 Gbit si 40 Gbit. Opereaza la pana in 2000 MHz si este cel mai rapid. Dar intuil pentru majoritatea consumatorilor, datorita standardelor moderne, ce necesita si echipamente de ultima ora. De obicei folosit in datacentere;

Sau sub forma de tabel, mai usor de citit:

StandardLatime
de banda
Distanta
Maxima
Viteza
Maxima
Note
CAT 5e100 MHz100 metri1 GbpsDaca nu ai echipament sau net >1Gbps e perfect. Nu prea esti pregatit de upgrade in caz de.
CAT 6250 MHz100 metri 1Gbps
55 metri 10Gbps
10 Gbps
(pana in 55m)
Super ok daca ai deja sau ai in plan echipament de 2.5Gbps/5Gbps/10Gbps.
CAT 6A500 MHz100 metri10 GbpsIdeal pentru future-proofing. Cablul ideal pentru instalatii permanente precum pereti, etc.
CAT 7600 MHz100 metri10 GbpsEventual niste patch-cord-uri mici daca ai echipament de 10Gbps si vrei sa arzi niste $$.
CAT 7A1000 MHz100 metri10 GbpsVezi mai sus.
CAT 81600 – 2000 MHz30 metri
pentru 25/40Gbps
40 GbpsChiar ai sau vei avea in urmatorii ani doua dispozitive ce pot comunica la 25 – 40 Gbps. Nu cred.
tabel cu viteze/lungimi cabluri de retea

Toate categoriile de mai sus suporta Power Over Ethernet. Deci din tipurile de cablu de retea de mai sus, cel mai ok cablu pentru acasa atat ca viteza cat si din punct de vedere al pretului este Cat6a, care datorite frecventei crescute (500 vs 250Mhz Cat6), poate sustine o viteza de 10Gb/s la o lungime mai mare. Frecventa crescuta a eliminat alien crosstalk-ul(AXT).

Chiar si Cat6a este defapt un overkill, majoritatea neavand sanse sa punem mana pe un router sau switch ce suporta 10 Gb/s, deci nu ne ajuta cu nimic. Dar macar este ‘future-proof’, si in caz de pe viitor apar viteze asa mari, daca ai tras cablul de retea Cat6a prin perete sau ceva, nu ai stres.

Apropo, poti vedea aici diferentele dintre MB/s si Mbit/s sau Gb/s vs GB/s.

2.Tipul de izolatie folosit in constructia cablului de retea

Cablurile sunt ecranate cu diverse izolatii (si acronime pentru acestea) in scopul de a proteja cablul si semnalul transportat de interferente electrice si alti factori externi.

Mai jos, vom discuta despre cele mai des intalnite izolatii si ce le diferentiaza. Tineti cont ca, atunci cand ne referim la fire izolate, ne referim la firul simplu, imbracat in cauciuc ci nu ne referim la firul complet neizolat.

De asemenea, un cablu de retea are de obicei 4 perechi de cate 2 cabluri. Cand discutam de ecranare perechi, discutam de o folie in jurul fiecarei perechi. Cand discutam de ecranare cablu, discutam de o folie si/sau impletitura care imbraca toate cele 4 perechi, nu despre invelisul exterior de cauciuc/PVC vizibil cand cablul este intact.

Denumiri
intalnite
Nume ISO/
IEC11801
Ecranare cabluEcranare perechiPoza
UTPU/UTPNuNucablu U/UTP
FTP, STP, ScTPF/UTPFolieNuCablu F/UTP
STP, ScTPS/UTPImpletituraNuCablu S/UTP
SFPT, S-FTP, STPSF/UTPImpletitura + folieNuCablu SF/UTP
STP, ScTP, PiMFU/FTPNuFolieCablu U/FTP
FFTPF/FTPFolieFolieCablu F/FTP
SSTP, SFTP, STP, PiMFS/FTPImpletituraFolieCablu S/FTP
SSTP, SFTPSF/FTPImpletitura + folieFolieCablu SF/FTP
diverse cabluri, dupa denumirea din magazine online, oficiala si tipul de ecranari

Da, ai vazut bine. Unele denumiri sunt duplicate. Uneori, comerciantii se incurca in marketing/stiinta si gasesti cablu ‘STP’ care defapt e alt standard din punct de vedere tehnic.

Daca ar fi sa facem o analiza/disectie a numelui oficial al cablului dupa metoda de ecranare, putem desparti denumirea dupa semnul /. Ce este in stanga se refera la ecranarea cablului per ansamblu (toate perechile) iar ce este in dreapta se refera la ecranarea perechilor individuale. Unde U = unshielded/neecranat, S = shield/braid/impletitura si F = folie de aluminiu.

  • U/UTP: cablu fara ecranare suplimentara. De notat totusi, ca insasi modul in care este impletita fiecare pereche ofera o anumita protectie la cross-talk. Iar cablurile CAT6a pot avea si un segment de plastic aditional. De-asta sunt de obicei suficiente in majoritatea cazurilor, chiar daca nu au o folie sau impletitura;
  • F/UTP: cablul este invelit in folie de aluminiu. Perechile individuale nu;
  • S/UTP: cablul are o impletitura mai rezistenta. Perechile individuale nu sunt ecranate;
  • SF/UTP: cablul are o impletitura mai rezistenta si apoi folie de aluminiu. Perechile individuale nu sunt ecranate;
  • U/FTP: cablul nu este ecranat, fiecare pereche este ecranata individual;
  • F/FTP: cablul este ecranat cu folie, la fel si fiecare pereche;
  • S/FTP: cablul are impletitura rezistenta, perechile sunt ecranate individual cu folie de aluminiu;
  • SF/FTP: cablul are impletitura rezistenta apoi folie, iar perechile sunt ecranate individual cu folie de aluminiu. Probabil cel mai overkill cablu. In scenarii de uz normal nu isi are sensul, reprezinta doar un cost aditional nejustificabil;

nota: Cablurile cu acea panglica/impletitura/folie mai solida reusesc sa protejeze cablul foarte bine de interferente electromagnetice(EMI) si ii ofera o rigiditate sporita cablului – util in cazurile in care cablul are riscul de a fi supus si la mici abuzuri fizice.

Ce tip de ecranare iti este utila, difera de la caz la caz. De exemplu, pentru o retea intr-o hala de productie cu echipamente ce pot cauza interferente electromagnetice, probabil vom avea nevoie de un cablu STP sau S/FTP. Acasa, un cablu F/UPT probabil isi va face treaba foarte bine si nu vom avea nici o problema. Si chiar si un cablu U/UTP este suficient pentru uz normal, acasa sau la birou.

Grosimea cablului – AWG

AWG vine de la American Wire Gauge si masoara diametrul unui fir facut pentru a transporta electricitate/semnal.

Ai grija! Un AWG mai mic inseamna un cablu mai gros! 24 AWG este mai gros decat 26 AWG care este mai gros decat 28 AWG.

Grosimea conductorului este importanta mai ales cand folosim PoE (power ofer ethernet), caci avem aceeasi problema ca la conductorii electrici normali (fire de curent): un fir subtire, deci un conductor mai mic, are o rezistenta mai mare si poate limita lungimea utilizabila a cablului + prezinta riscul de a se incalzi prea mult.

Exemple de echipamente PoE: switch-uri, camere de securitate, access point-uri etc.

Indiferent de scenariu, as incerca ca in instalatii semi-permanente/permanente sa montez cablu de 24 AWG, cel mult 26 AWG. Indiferent de dispozitivele PoE.

Ce sunt cablurile CCA?

Evita cablurile CCA sau uneori denumite CCE!

CCA vine de la Copper Clad Aluminium si sunt defapt cabluri de aluminiu, invelite in cupru. Sunt de o calitate inferioara si mai sensibile.

Cumpara doar cabluri de cupru. Fie conductor solid fie fire (litat) de cupru.

Atentie! In unele tari, cablurile CCA sunt atat de nerecomandate, incat nici nu sunt aprobate pentru cablaje. Deci fugi de ele, nu faci mare economie.

Cabluri LSZH si CMP?

LSZH vine de la Low Smoke Zero Halogen si sunt niste cabluri care au mantaua fara halogen. In conditii in care suspectezi sau ai frica de foc/supraincalziri, astfel de cabluri sunt mult mai ok, avand de multe ori si o rezistenta mai buna la foc si/sau raspandirea focului – pe langa faptul ca degaja mai putin fum si sunt mai putin toxice.

Cablurile CMP (Plenum Rated Cables), se gasesc de obicei prin SUA. De obicei. Acesta este un standard foarte strict, si poate inlocui legislativ (cel putin in SUA) orice alt tip de cablu, fiind aprobat pentru uz in mai orice scenariu greu. (pereti, tavane, intre etaje, etc.)

Nu uita de echipamente si lungimea necesara

Asigura-te ca iti cumperi lungimea potrivita de cablu, si ca iti cumperi un cablu care poate profita la maxim de routerul sau alte echipamente de retea.

Ca idee generala: atata timp cat te incadrezi in lungimea suportata de cablu dintr-o bucata, lungimea cablului nu iti va afecta viteza sau latenta in reteaua locala/internet. Pentru distante de >90metri iti recomand sa te documentezi foarte bine inainte sa achizitionezi un repeater sau alt echipament de retea.

O mentiune despre caburi de retea prin exterior sau pamant

Incearca un cablu cat mai rezistent, cu un conductor mai gros (ex: 24 AWG). De asemenea, camasa cablului, cauciucul vizibil cu ochiul la exterior, ar fi ideal sa fie CMX. Asta inseamna ca este rezistent la raze UV.

Ai in vedere si niste canaluri sau copex pentru acest tip de montaj. Ultimul lucru pe care vrei sa il faci, e sa te catari pe te miri unde sau sa sapi caci banui ca ai o problema cu cablul din cauza ca nu l-ai protejat corespunzator.

Cablu de retea – Concluzii

Deci, ce cablu de retea sa ne luam? Pai, in functie de scenariu as alege asa:

Acasa si birou: Cat5e sau Cat6/Cat6a – F/UTP sau U/UTP

Zone de productie, medii mai neprietenoase: Cat5e sau Cat6a – S/FTP.

Iar indiferent de mediu si utilizare: 24 sau 26 AWG, cupru. NU CCA.

Brand? Orice brand. In principiu un brand cat de cat ok, si care sa aiba cat mai solide mufele in cazul in care cumparam cablu gata mufat. Preferatele mele sunt cablurile de retea de la Logilink – mai ales modelele cu mufa de metal. Sunt foarte rezistente si suporta niste stres deci poti fi mai neatent daca ai cabluri lungi imprastiate prin birou.

Daca ar trebui sa cumpar un cablu de retea astazi, si sa il instalez printr-un perete sau alte scenarii similare, as alege Cat6/Cat6a, pentru a fi sigur ca nu mai am de umblat la ele o perioada buna de timp. Astfel, peste cativa ani cand probabil standardul 10Gb/s va fi mai accesibil nu voi avea probleme – schimb doar echipamentul de retea nu ma complic.

Atentie! Viteza la net, pingul sau lag-ul in jocurile online NU se vor imbunatati daca faci upgrade de la un cablu Cat 5e functional (bun, neciupit si care nu e rupt) la Cat 6a sau Cat 7. Esti limitat de viteza contractului tau la net. Chiar daca ai 1 Gb/s in LAN (retea locala), daca conexiunea la net este de 100 Mbps (100 Mbps viteza WAN), cu maxim 100 Mbps vei descarca de pe net.

Daca acest mic articol te-a ajutat sa afli ceva nou despre bine cunoscutul cablul de retea, da-i un share si un like! Poate ii ajuta si pe altii!

Intrebari frecvente despre cablurile de retea

De cand am scris articolul si postat video-ul vechi pe YouTube, am mai avut diverse intrebari despre cabluri de retea de la voi. Sper ca raspunsurile de mai jos sa te ajute:

Un cablu de 3 metri va oferi ping mai bun in gaming versus unul de 25 de metri?

Nu. Aceste diferente nu sunt sesizabile sau non-existente in majoritatea cazurilor, daca comparam 2 cabluri functionale de lungimi diferite.

Daca trec de la CAT5e la CAT7 sau CAT8 voi avea viteza mai buna si ping mai bun?

Daca cablul CAT5e e functional, echipamentele tale si/sau contractul la net nu depasesc 1Gbps. Nu.
Un router ce poate duce 1Gbps nu va vedea nici o imbunatatire cu un cablu CAT8. Buzunarul tau va vedea diferenta.

Ce cablu e mai bun pentru gaming online?

Orice cablu de doamne-ajuta CAT5e. Ideal cupru. Baga banii in altceva nu in marketing sau cabluri overkill pe care nu le poti folosi la maximul puterii lor. La cabluri nu e ca la o placa video. Nu te ajuta cu nimic un cablu mai bun decat poate reteaua sa duca.

Este impamantarea cablurilor de retea obligatorie?

Desi recomandata si incurajata in unele scenarii, lipsa ei nu va afecta buna-functionalitate a cablului.

Toate cablurile LAN de retea au mufa RJ45?

Toate cablurile CAT5, CAT5e, CAT6, CAT6a, CAT7, CAT7a si CAT8 folosesc conectori RJ45 si merg de obicei unul cu celalalt. Este mufa pe care o regasesti la placa de bazaa PC-ului tau sau in spatele unui router/modem normal.

Merita un cablu de retea CAT8?

Nu. Merita doar daca ai echipament care duce macar 25Gbps. In rest, dai banii degeaba.

Care este cel mai rapid cablu de retea?

In general? CAT8.
Vei simti viteza? Nu, daca echipamentul tau nu poate macar 25Gbps.
Viteza ta in reteaua locala depinde de echipamentele tale de retea (modem,router,etc.). Viteza in internet depinde de furnizorul tau. Cablul este doar o mica parte din tot sistemul asta.

Un cablu de retea ecranat mai bine imi va imbunatati viteza sau ping-ul?

In 99% din cazuri nu. Chiar si cand avem mai multe cabluri legate impreuna pentru cable management. In cele mai ciudate scenarii pe-acasa sau la birou si daca chiar vrei tu sa ai liniste sufleteasca, ia un cablu F/UTP. Dar sa fie de cupru si 24 sau 26 AWG.

Ce conteaza cel mai mult la un cablu de retea?

Sa nu fie ciupit, intrerupt sau alte defecte.
Un cablu pe masura echipamentului tau (CAT5e sau CAT6A satisface 99.99% din utilizatori), de cupru (evita CCA!), 24 AWG sau 26 AWG iti va oferi performanta maxima pe care o pot atinge echipamentele tale si furnizorul tau de net. Si daca se poate, cu mufe metalice.

Un cablu care arata ok la exterior poate fi defect?

Desi rar, se poate intampla. Am intalnit si defecte din fabrica si defecte dupa ani de utilizare. Simptomele sunt foarte variate. Cel mai usor verifici cu alt cablu.

Video vechi 🙂

Te-ar putea interesa sa afli si diferenta dintre 100 MB/s si 100 Mbps sau diferenta dintre un modem si un router (sau router wireless). Am scris si despre bridge/range extendere daca te intereseaza si alte echipamente de retelistica.

Daca vrei sa transferi fisiere mari rapid, s-ar putea sa te intereseze si articolul de aici cu 9 solutii gratuite.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.