5 semne ca ai un hard disk cu probleme

In afara de cazuri mai extreme, un hard disk nu moare brusc. Acesta, spre deosebire de SSD-uri, cedeaza treptat – desi, chiar si in cazul SSD-urilor avem de la producator(Samsung Magician in cazul ssd-urilor Samsung) …

In afara de cazuri mai extreme, un hard disk nu moare brusc. Acesta, spre deosebire de SSD-uri, cedeaza treptat – desi, chiar si in cazul SSD-urilor avem de la producator(Samsung Magician in cazul ssd-urilor Samsung) anumite programe care ne pot indica starea SSD-ului instalat in sistem.

Acest lucru reprezinta un avantaj, deoarece ne putem da seama din timp de faptul ca urmeaza sa ne lase hard disk-ul. Dar cum ne dam seama daca avem un hard disk, de starea lui? Ce semne putem urmari ca sa nu ‘ne lase cand ne e lumea mai draga’? Hai sa vedem:

  1. Viteze de transfer EXTREM de mici.

Cand simpla copiere a unui fisier de 3-4Mb dureaza enorm, te poti astepta la probleme. Desigur, trebuie sa eliminam problemele cu sistemul de operare sau alte componente. O idee usor de aplicat, ar fi sa boot-am sistemul de operare windows in ‘safe mode’ si sa reincercam cu acelasi fisier transferul. Daca de pe o partitie pe alta, o poza merge copiata cu viteze absurd de mici(vorbim aici de >1min/poza)…asteapta-te la ce-i mai rau.

2. Sunete ciudate

Daca hard disk-ul e mult mai zgomotos decat de obicei sau si mai rau, incepe sa faca zgomote de genul click-aitului/pocnituri micute, asta nu inseamna ca se transforma intr-un SSD, ci ca s-ar putea sa fie ultimele lui zile.

3. Brusc nu mai merg deschise fisiere

Din nou, ne asiguram ca nu este vorba de vreun virus sau malware. Pur si simplu fisiere care mergeau deschise si folosite acum o luna, astazi… in mod inexplicabil, sunt corupte – nu mai merg deschise.

Un alt scenariu care poate anunta moartea unui hard disk este: incerci sa deschizi un fisier usor(sa zicem un film) si brusc tot sistemul se blocheaza timp de cateva secunde/minute sau si mai rau, se blocheaza de tot si nu mai raspunde la nici o comanda. Acesta este un semn foarte bun ca s-ar putea sa ai un ‘bad sector’ pe hard disk. Mai multe despre acest ‘bad sector’, la punctul nr. 4.

4. Ai un bad sector pe hard disk – sau mai multe!

Un bad sector(Sector rau) e pur si simplu o portiune mica(o mica fractiune din spatiul de stocare – un sector) de pe hard disk care apare ca si defecta. Fiind defect, acest sector nu raspunde la cereri de scriere sau citire.

Aceste ‘bad-uri’ sunt de doua tipuri: fizice sau logice. Cele fizice se datoreaza uzurii sau a diverselor socuri mecanice(lovituri si altele) si nu pot fi reparate. Cele logice, apar din diverse motive, de obicei erori ale sistemului de operare. Bad-urile logice pot fi reparate cu ajutorul anumitor utilitare, prin rescriere completa cu zero-uri a unitatii.bad hard disk

Pentru a afla daca te confrunti cu un ‘bad’, poti scana un hard disk pe gratis, cu utilitarul HDD Tune, in portiunea de ‘Error checking’ a programului. Trebuie debifata optiunea de ‘Quick Scan’ si trebuie sa ai un pic rabdare pana termina.

De obicei, daca incep sa apara bad sectors frecvent, pregateste-te rapid de un hard disk nou. Nu uita sa faci backup la datele importante!

5. Foloseste S.M.A.R.T. !

Acest acronim vine de la „Self Monitoring Analysis Reporting Technology” si datele acestei tehnologii pot fi vazute fie in BIOS(depinde de placa de baza in ce meniu) fie prin intermediul unui utilitar de genul celui mentionat mai devreme – HDD Tune.

SMART ne poate indica cand apar probleme cu destul timp inainte, astfel avem sanse sa salvam date de pe un hard disk care e pe punctul de a ceda.

Cum putem preveni sau extinde viata unui hard disk?

Cateva sfaturi, cu privire la prelungirea vietii hard disk-ului din pc-ul sau laptopul tau:

  • nu in lovi si nu il zgudui. Un hard disk, spre deosebire de un SSD, este mult mai sensibil sensibil – MAI ALES IN TIMPUL FUNCTIONARII – la socuri mecanice.
  • asigura-te ca e bine prins si nu joaca in carcasa.
  • daca ai un laptop, dupa ce il stingi mai asteapta cateva secunde pentru a permite hard disk-ului sa se opreasca complet(acesta are piese care se misca la rotatii de 5400/7200/10.000 rpm) inainte sa il ridici de pe birou.
  • nu-l lasa sa se supraincalzeasca si mai curata-l de praf ocazional
  • un hard disk are oricum viata limitata prin constructie(piese in miscare care duc la uzura si eventual la defectare), deci redu uzura acestuia. Cum? Cand nu folosesti pc-ul sau laptopul, mai stinge-l. Nu are rost sa uzezi aiurea hard disk-ul daca nu il folosesti.
  • daca apar bad sectors noi iti recomandam sa il schimbi direct cu un hard disk nou. De obicei urmeaza mai multe probleme, si eventual hard disk-ul va ceda.
  • si nu in ultimul rand, FA UN BACKUP(copie de siguranta) la toate datele tale importante. Fie ca faci pe un stick usb sau in cloud(dropbox/google drive/etc)… e bine sa ai o copie de siguranta ‘in caz de’.

 

Cam asta a fost. Asteptam parerile si comentariile voastre in sectiunea de mai jos, si da-ne un like si un share daca ti-a placut articolul si l-ai considerat util!

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.