AMD incepe sa livreze procesoare ARM de server

Desi bine cunoscuti pentru rivalitatea cu Intel din sectorul consumer, producatorul de procesoare x86 si x64 AMD a anuntat inca din 2012 ca se joaca cu chipuri ARM, cu destinatia enterprise. Ei bine, gata cu …

amd lanseaza procesoare arm

Desi bine cunoscuti pentru rivalitatea cu Intel din sectorul consumer, producatorul de procesoare x86 si x64 AMD a anuntat inca din 2012 ca se joaca cu chipuri ARM, cu destinatia enterprise.

Ei bine, gata cu joaca, AMD a inceput sa livreze A1100 – primul Opteron A bazat pe ARM pentru datacentere. Scopul e destul de clar si nici un secret: sa mai scada din dominanta celor de la Intel in ceea ce priveste piata serverelor/enterprise. Ar fi bine ca AMD sa ofere ceva competitie, astfel incat industria sa avanseze mai rapid. Frumos ar fi, parerea mea, sa incerce mai tare si pe partea de hardware consumer… unde mai toti ne plangem de preturile procesoarelor de top.

AMD nu sunt singurii care bat tare spre arhitectura ARM, dar e printre cele mai mari nume din spatele valului ARM. Aceasta arhitectura e mai des intalnita la dispozitive portabile si pc-uri integrate dar, datorita eficientei in ceea ce priveste consumul si puterea de procesare, arhitectura e o optiune destul de buna si pentru utilizare in scenarii mai heavy-duty(datacentere,servere etc.).

Cei de la AMD ne-au pus la dispozitie si un infographic precum si informatii aditionale despre noul procesor si arhitectura lor ARM aici si aici.

Specificatii seria de procesoare AMD Opteron A1100:

  • 4 sau 8 core-uri pe 64biti;
  • 1.7 Ghz – 2 Ghz;
  • Pana la 128Gb DDR4;
  • O gramada de optiuni de interconectare printre care amintitm suportul pentru: 14 porturi S-ATA 3, 8 porturi PCIexpress Gen3 si 2 porturi LAN de 10Gbps.
  • Consum de la 25-32W
  • Pret in jur de 150$, potrivit celo de la AMD.

AMD opteron ARM

In momentul de fata, este destul de greu de spus cat de buna este oferta pentru primul chip ARM al celor de la AMD. Nu cred ca are atat de mult de-a face cu arhitectura ARM, ci mai mult cu faptul ca AMD pune la dispozitie un procesor mai capabil si mai recent.

Conform celor de la AMD, asteptarile pentru Opteron A sunt: utilizarea lor in servere web si infrastructuri de retelistica sau de stocare.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.