AMD Ryzen generatia 2 e disponibila la precomanda

Noua generatie de procesoare AMD Ryzen e disponibila la precomanda si pare sa fie un Ryzen un pic mai lucrat. Interesant e, ca cele 4 modele lansate nu vin cu placa video integrata. AMD mentioneaza …

Noua generatie de procesoare AMD Ryzen e disponibila la precomanda si pare sa fie un Ryzen un pic mai lucrat. Interesant e, ca cele 4 modele lansate nu vin cu placa video integrata. AMD mentioneaza pe pagina lor oficiala, ca ai nevoie de o placa video dedicata.

Modelele lansate sunt: AMD Ryzen 7 2700X, AMD Ryzen 7 2700, AMD Ryzen 5 2600X si AMD Ryzen 5 2600. Daca esti fan AMD sau urmaresti activitatea lor, probabil ai o idee de ce specificatii au.

Uite o poza cu specificatiile:

specificatii procesoare amd ryzen generatia 2

Avem deci 2 procesoare cu 8 core-uri si 16 thread-uri si 2 cu 6 core-uri si 12 thread-uri. De asemenea, Ryzen 7 vine cu coolere cu RGB LED. Mda.

Uite niste poze, multumita celor de la Tomshardware.com, care au prins un unboxing cu procesoarele:

Ce mai aduce nou Ryzen generatia 2:

  • sunt acum pe 12nm, bazate pe nucleul Pinnacle Ridge;
  • Precision Boos 2: un fel de turbo boost pentru mai multe nuclee. Interesant;
  • chipsetul AMD 400;
  • AMD StoreMI – pare sa fie pentru placile de baza cu chipset X470, si e o tehnologie ce va combina viteza SSD-ului cu cea a hard disk-ului pentru un singur drive, usor de administrat si rapid (probabil SSD-ul va fi un fel de cache pentru hard disk);

Deja 2 producatori de placi de baza, Asus si MSI au si anuntat doua modele de placi de baza. Uite niste poze:

Concluzii Ryzen generatia 2

Tinand cont ca avem de-a face si cu o micsorare a procesului de fabricatie de la 14nm la 12nm, probabil vom vedea vreo 10% extra performanta si poate si performante termice mai bune. Ramane de vazut cand vor fi disponibile la scara larga si apar mai multe recenzii.

Cred ca generatia asta de Ryzen va fi mult mai buna. Nu insinuez sau zic ca prima generatie a fost slaba sau proasta. Zic doar, ca cei de la AMD probabil au invatat mult din prima generatie si cum s-a comportat aceasta in libertate. Astfel, probabil este mai ‘rafinat’ ca si produs.

Preturi:

Procesoarele sunt disponibile deja la precomanda la Emag si PCgarage. Preturile sunt decente pentru ce promit procesoarele.

Suna bine un 2600 pentru un pc multimedia/light-gaming de buget. Cred ca ar face treaba buna. Pentru placi de baza din seria 400 nu am vazut inca preturi. Merita mentionat ca si unele placi de baza din seria 300 vor suporta noile procesoare, cu un update de BIOS.

Daca te gandesti la un upgrade sau esti pe cale sa iti faci un sistem nou si ai in vedere AMD, te sfatuiesc sa astepti pana dupa 19 aprilie. Cam pe atunci vom vedea review-uri competente si iti vei putea face o idee mai buna despre performanta procesoarelor. Ca sa stii exact ce cumperi.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.