AMD Zen 2 – se anunta ceva bun

AMD a dat detalii mai multe despre Zen 2, noua microarhitectura pentru procesoarele celor de la AMD. Si se anunta a fi ceva bun. La evenimentul New Horizon, un eveniment pentru investitorii AMD din 6 …

zen 2

AMD a dat detalii mai multe despre Zen 2, noua microarhitectura pentru procesoarele celor de la AMD. Si se anunta a fi ceva bun.

La evenimentul New Horizon, un eveniment pentru investitorii AMD din 6 noiembrie, s-a lansat oficial si Radeon Instinct MI60 un accelerator de calcul bazat pe GPU, construit pe un proces de fabricatie de 7nm. Da, 7.

Revenind la Zen 2, se pare ca procesoarele bazate pe aceasta arhitectura vor avea numele de cod “Rome” si vor fi construite tot pe 7nm.

Rome va fi practic construit din 4 si pana la 8 die-uri de CPU, unite prin InfinityFabric. Practic descutam de posibilitatea de a merge pana la 64 core-uri si o interfata DDR4 8-channel. De asemenea se poate merge pana la 96 lane-uri de PCI Express Gen 4.

Suna bine, vom vedea la lansare ce primim. Rome, bazat pe Zen 2 va ajunge pe piata in 2019. Si ma gandesc ca vom vedea nume precum Ryzen 5 3600, 3600x etc.

Performanta Zen 2

Si partea interesanta: Daca Zen+ a adus 3% imbunatatire la IPC versus Zen 1, Zen 2 promite 16% vs Zen 1 si 13% vs Zen+. Discutam de ceva frumos. Si tinand cont ca discutam de 7nm si multa experienta acumulata cu Zen si Zen+, e total plauzibil.

Iar daca vom vedea si o crestere a numarului de core-uri… probabil vom vedea un nou favorit pentru workstation-uri si servere.

Pe scurt, ce stim despre AMD Zen 2 pana acum

  • Data de lansare: 2019;
  • 7nm, produs la TSMC;
  • de 2x mai dens, consum redus cu ~50% si performanta mult mai buna la acelasi consum;
  • Floating point unit dublat la 256-bit;
  • Modelele EPYX vor veni cu pana la 64 core-uri;
  • Suport PCI-Express 4.0 (sa inteleg ca se apropie);
  • Nume de cod posibile: Matisse (CPU), Picasso (APU cu IGP);
  • IPC cu 13% mai bun versus Zen+ – evident nu exista dovezi inca;
  • Socket AM4. Genial. Mi se pare un mare avantaj daca detinatorii Zen+ vor putea trece pe Zen 2 cu un update de BIOS;
  • AMD sustine ca va avea o performanta mai buna per watt, decat procesul de fabricatie de 10nm, al celor de la Intel. Vom vedea;

Concluzii

Chiar si procesoarele Zen+ sunt foarte apetisante mai ales din punct de vedere al costului pentru multe utilizari. De la gaming, workstation-uri sau chiar si servere de acasa, Ryzen de multe ori ofera performante foarte bune in load-uri multithreaded.

Daca Zen 2 aduce si mai multa performanta… s-ar putea sa discutam de un an interesant pentru procesoare.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.