Cum cumpar un monitor? 14 lucruri pe care trebuie sa le stii

Cauti un monitor nou? Trebuie sa ai in vedere niste lucruri atunci cand cauti modelul perfect de monitor pentru tine. In video-ul de mai sus si in acest articol vom sublinia cele mai importante specificatii …

Cauti un monitor nou? Trebuie sa ai in vedere niste lucruri atunci cand cauti modelul perfect de monitor pentru tine.

In video-ul de mai sus si in acest articol vom sublinia cele mai importante specificatii ale unui monitor, la care trebuie sa fii atent atunci cand esti pregatit de shopping. Indiferent ca te uiti dupa un monitor pentru gaming sau pentru lucru la birou/grafica.

Hai sa incepem:

 Diagonala

Alege o diagonala potrivita, in functie de distanta la care stai de monitor si… in functie de bugetul tau. Pentru un birou normal monitoarele de 24-27inch sunt perfecte.

Daca ai ceva spatiu poti merge pe un monitor curbat de vreo 30inch. Desigur, ai mereu optiunea de a merge pe un setup de genul 2 monitoare de 24inch sau 2 monitoare de 27inch.

Diagonala nu influenteaza performanta. Totul tine de rezolutie – vezi mai jos.

 Rezolutie

Pana in 27 de inch, as sta pe minim FullHD. Desi, un monitor de 27 inch la o rezolutie de 256×1440 pixeli arata superb.

Peste 27inch,  1440p minim.

Ai grija totusi ca, o rezolutie mai mare necesita un sistem mai puternic (mai ales placa video), deoarece sunt mai multi pixeli de procesat.

Exemplu: 27inch la FullHD necesita mai putina putere de procesare ca 27inch la 1440p.

 Aspect ratio

Aspect ratio se refera la relatia proportionala dintre inaltime si latime. 16:9 e cea mai populara si e posibil daca mergi pe alte valori sa intalnesti diverse probleme in anumite jocuri sau acele dungi negre in filme sau aplicatii full-screen.

 Tip de Panel (monitor IPS / monitor TN)

Exista 3 tipuri de paneluri pentru monitoare: IPS, TN si VA.

Aici gasesti mai multe detalii despre ele, dar pe scurt uite cum sta treaba:

IPS – de obicei ofera cea mai buna calitate vizuala si cele mai bune unghiuri de vizionare. Dar nu exceleaza la timpii de raspuns si refresh rate.

TN – Cea mai buna performanta din punct de vedere al refresh rate-ului si a timpului de raspuns. Dar nu stau asa bine la calitatea reproducerii culorilor si unghiuri de vizionare.

VA – Un ‘mix’ intre IPS si TN din punct de vedere al feature-urilor.

monitor ips vs monitor tn
IPS vs TN

Cand sa cumpar ce? Din punctul meu de vedere, pentru gameri si cei ce doresc o imagine perfecta la un film/video, un monitor cu panou IPS e perfect. Pentru gamingul de competitie, as merge pe TN. Iar pe VA nu as merge.

Ok si LED? Ce monitoare sunt LED? Nu are legatura cu termenii de mai sus.

LED, se refera la sistemul de iluminare al panoului. Fiind o tehnologie mult mai eficienta, e probabil cea mai folosita tehnologie in panourile monitoarelor moderne pentru pc. Si nici nu cred ca gasesti usor altceva pe piata de monitoare noi. Iar pana apare OLED mai avem de asteptat.

Termenii de mai sus (IPS/VA/TN) sunt tipuri de paneluri si toate pot fi iluminate cu tehnologia LED.

 Timp de raspuns si Input Lag

Timpul de raspuns masoara cat de rapid isi schimba un pixel culoarea. Fie de la gri la gri fie de la alb la negru si inapoi la alb.

Pentru majoritatea scenariilor 4ms e perfect. Daca nu esti gamer inrait chiar si o valoare de 6-7ms te va multumi. Chiar daca in weekend te joci.

Input Lag masoara cat ii ia monitorului sa proceseze imaginea. Din momentul in care primeste semnalul video, pana in momentul in care imaginea este efectiv afisata pe monitor.

Iti recomand sa cauti o valoare cat mai mica. Poti consulta o baza de date aici. Daca nu gasesti acolo monitorul pe care ai pus ochii, incearca sa gasesti online informatii despre input lag pentru monitorul dorit.

 Refresh rate

De cele mai multe ori 60Hz e suficient. Multi nici nu vor simti o valoare mai mare.

Gamerii inraiti vor vrea probabil 144Hz. Dar trebuie sa ai grija ca si hardware-ul tau sa duca 144FPS in jocul preferat. Adica placa video si procesorul sa fie destul de puternice.

Daca ai un monitor cu un refresh rate de 144 Hz, dar sistemul tau nu reuseste sa depaseasca 70-80 FPS in jocurile preferate… nu ai rezolvat mare lucru. Parerea mea, mai bine investesti in hardware si iei un monitor cu 60 Hz.

Merita mentionat, ca exista si unele monitoare chiar super ok, cu 75Hz… asta daca vrei neaparat sa fii peste 60Hz dar nu ai buget/nevoie de 120hz/144hz.

 Unghi de vizualizare

Daca iti iei un monitor cu panel IPS, nu ai stres. Au cele mai bune unghiuri de vizualizare

unghiuri de vizualizare
unghiuri de vizualizare

de pe piata.

Dar daca te uiti la un monitor cu panel TN, pentru gameri inraiti, asigura-te ca nu te deranjeaza eventualele pierderi de calitate ale imaginii daca nu stai fix in centrul monitorului.

Pentru gaming serios si multimedia la greu, recomand IPS. Gasesti (desi o idee mai piperat ca si pret) si monitoare capabile de gaming serios cu panel IPS.

 Luminozitate si contrast

Tinteste pentru valori cat mai bune, pe cat iti permite bugetul.

Ca minim, incearca sa mergi pe o luminozitate de minim 300 cd/mp si un contrast de 1000:1. Daca monitorul tau indeplineste cele 2 specificatii, mai mult ca sigur ai o imagine mai mult decat decenta afisata.

 Porturi / interfata

Asigura-te ca monitorul ce urmeaza sa il achizitionezi suporta HDMI, DVI, Display Port sau ce porturi are placa ta video. Asa ca sa poti sa folosesti monitorul dupa ce il cumperi si sa nu ai surprize neplacute.

Orice ar fi, iti recomand sa mergi pe HDMI, Display Port sau DVI Digital. VGA nu mai are ce ii trebuie unui sistem modern de 2018.

 Reflexia monitorului

Monitor glossy sau monitor mat? Diferenta este vizibila.

Monitoarele glossy de obicei ofera o imagine mai vie si au un contrast mai bun. Problema

monitor glossy vs monitor mat
monitor glossy vs monitor mat

lor este ca, orice sursa de lumina poate fi deranjanta, in sensul ca se reflecta puternic in monitor. Asa ca daca vrei un monitor glossy, asigura-te ca nu vei avea un bec sau o fereastra care bate direct in ecran.

Monitoarele mate desi la unii producatori sufera de o imagine mai ‘stearsa’, nu sufera de problema monitoarelor glossy in ceea ce privesc reflexiile. In orice caz, sa nu crezi ca un bec de 100W nu te va deranja daca bate direct in monitor.

 Functii de ajustare

In functie de biroul tau, pozitia si modul in care stai la PC, tu stii daca ai nevoie de functii de inclinare, rotire, tilt sau ajustare pe inaltime. De multe ori nu sunt necesare, dar pentru unii sunt vitale. Asigura-te ca monitorul dorit le are, daca ai nevoie de ele.

 VESA – montaj pe perete

VESA este un standard international pe diverse dimensiuni. Daca vrei sa prinzi monitorul pe perete sau pe un suport cu brat, asigura-te ca atat monitorul ca si suportul sau sistemul de prindere pe perete au aceleasi dimensiuni.

Exemplu: VESA 100 x 100. Daca monitorul suporta aceste dimensiuni dar suportul tau suporta doar VESTA 80 x 80, nu vei putea prinde monitorul.

 Pret

Tu stii ce buget ai sau iti permiti. Parerea mea este sa nu te zgarcesti. Mai bine amana achizitia.

De ce? Hai sa fim seriosi, cat stai la pc, te vei uita la monitor. Daca te uiti des si la continut multimedia sau lucrezi pe pc… deja nu mai are sens sa iti explic de ce e important un monitor bun.

Sfatul meu general este sa nu cumperi niciodata cel mai ieftin model. Ai ales diagonala, producatorul, seria/gama… etc. Nu cumpara cel mai ieftin monitor! Vrei un monitor de 27 inch? Nu il lua pe cel mai ieftin.

 Nu uita sa cauti recenzii / review-uri /pareri

Ca sa fii sigur ca modelul pe care ai pus ochii este ce pare, iti recomand sa incerci sa gasesti un review sau o recenzie la respectivul monitor. S-ar putea ca un reviewer experimentat sa observe anumite defecte care nu sunt atat de evidente din specificatiile monitorului.

Merita cautat, chiar si in limba engleza daca in romana nu gasesti un review.

 

Concluzii

Sper ca cele 14 idei despre cum sa alegi un monitor de mai sus sau video-ul te-au ajutat sa gasesti monitorul perfect pentru nevoile tale.

Nu am mentionat despre fidelitatea reproducerii culorilor si performanta in acest punct de vedere. Acest lucru ar interesa mai ales profesionistii in materie de grafica, iar pe acest subiect pregatesc un articol in curand.

Daca acest articol sau video-ul de mai sus te-au ajutat, nu uita sa te abonezi la canalul PeTech si sa dai un share articolului. Poate ii ajuta si pe alti pasionati de tehnologie 🙂

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.