Android 9 Pie sau Android P a fost oficial lansat

Android 9 Pie lansat de Google si deja incepe sa fie disponibil pe telefoanele Pixel – telefoanele celor de la Google. Incet, incet, vom vedea noua versiune de Android si pe alte telefoane. Ce imi …

android 9 Pie - android p

Android 9 Pie lansat de Google si deja incepe sa fie disponibil pe telefoanele Pixel – telefoanele celor de la Google. Incet, incet, vom vedea noua versiune de Android si pe alte telefoane.

Ce imi place, e ca cei de la OnePlus au anuntat ca Android 9 Pie va veni chiar si pe OnePlus 3 si 3T, pe langa OnePlus 5, 5T si 6. Avand un OnePlus 3 si un OnePlus 5, mi se pare remarcabil si imbucurator ca producatorul inca aduce imbunatatiri unui model atat de vechi.

adaptive battery android

Noua versiune introduce niste functii noi, in principal axate pe integrarea ‘machine learning’ pentru a face smartphone-ul tau si mai destept.

Printre altele, cea mai utila din punctul meu de vedere este  Adaptive Battery care isi va da seama ce aplicatii folosesti mai rar si le va taia din resurse pentru a mari durata de viata a bateriei. Sunt curios daca va detecta corect aplicatiile din fundal/background, care nu le folosim. Daca da, s-ar putea chiar sa ajute.

Similar avem si Adaptive Brightness, care va incerca sa invete setarea perfecta pentru iluminozitatea ecranului tau, in functie de locatie si ce faci pe telefon. Suna interesant.

O alta utilizare pentru machine learning este functia de Slices… adica Felie (de placinta :)) – pie). Aceasta functie iti va arata ‘felii’ de informatii aditionale pentru aplicatiile des folosite. Un exemplu ar fi, cand cauti dupa aplicatia Lyft, vei vedea un fragment cu actiuni ce le efectuezi des cu aplicatia, cum ar fi Lyft pentru fi rute des folosite (acasa/munca).

Mai avem si Digital Wellbeing, care se vrea a fi un set de mai multe functii. Una dintre ele va urmari cat % folosesti anumite aplicatii si iti va face un grafic sugestiv pentru a-ti da seama ce folosesti cel mai mult. De asemenea vom avea optiunea de a seta un timer per aplicatie – App Timers – pentru a reduce timpul petrecut in anumite aplicatii.

digital wellbeing android p

Tot pe nota Digital Wellbeing, avem si Wind Down – functie care activeaza Night Light, face ecranul grayscale (Alb/negru) si modul Do Not Disturb. Face acest lucru pentru a preveni utilizarea indelungata pe timpul noptii a telefonului si pentru a reduce oboseala data de ecran fix inainte de a te culca. Interesant.

Una peste alta, e bine sa vedem ca se lucreaza intens si pe partea software a telefoanelor. Ce im doresc eu de la noua versiune de Android, e durata de viata a bateriei cat mai mare. In rest nu prea am probleme.

Ar fi o idee daca s-ar reusi cumva o… reducere a numarului de actualizari majore sau de a le rari fara a renunta la viteza cu care progreseaza performanta si capabilitatile acestuia. Mi se pare un pic aiurea sa ai nesansa sa cumperi un telefon la inceput de 2018 si sa nu primeasca prea rapid o versiune asa interesanta de Android din cauza ca e un telefon mid-range si producatorul nu se agita prea mult.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.