Ar trebui sa faci upgrade la Windows 11?

Pentru un PC de lucru, unde stabilitatea primeaza, sau pe care nu esti dispus sa iti risti buna-dispozitie, nu. Adica, nu inca. Desi s-au mai rezolvat multe probleme, precum cea cu performanta scazuta a procesoarelor …

ce este tpm windows 11

Pentru un PC de lucru, unde stabilitatea primeaza, sau pe care nu esti dispus sa iti risti buna-dispozitie, nu. Adica, nu inca.

Desi s-au mai rezolvat multe probleme, precum cea cu performanta scazuta a procesoarelor AMD Ryzen si altele, Windows 11 este inca proaspat.

Si pe cat de marfa poate suna o noua versiune si sa vezi ce mai e nou, daca stabilitatea primeaza pentru tine (si pentru un PC pe care lucrezi probabil asa e), eu as mai astepta cateva luni.

La Windows 10 am trecut la aproximativ 1 an dupa lansare. Da, l-am testat si m-am jucat cu el imediat dupa lansare. Dar dupa vreo 10 luni era efectiv totul ok. Multe programe si-au mai rezolvat diverse probleme de compatibilitate, cei de la Microsoft au mai rezolvat probleme si tot sistemul parea mult mai inchegat.

Tocmai din cauza actualizarilor nu e prea corect sa zici Windows 10 vs Windows 11. Windows 10 a avut timp sa ‘creasca’, sa primeasca actualizari si imbunatatiri. Windows 11 e proaspat lansat deci e tinerel, dar va primi si el tot felul de actualizari, imbunatatiri etc. Dureaza putin, asa ca trebuie rabdare.

EOL – End of Life – La ce se refera?

Aduca asta in discutie deoarece s-a discutat pe ici colo si de EOL-ul lui Windows 10. Adica cand intra in End of Live Windows 10, cand e pus pe linie moarta.

Ce inseamna defapt EOL? Inseamna ca acel produs va inceta sa mai primeasca actualizari, rezolvari de probleme si cel mai important actualizari de securitate.

In cazul lui Windows 10, End of Life-ul este de 14 octombrie 2025. Deci daca stai la zi cu actualizarile, esti ok. Da, nu folosesti probabil cele mai noi tehnologii si functii si poate suferi un pic pe partea de securitate (totusi, discutabil, caci nu toti suntem tinte ale unor atacuri ample).

In mediul enterprise/business, de multe ori actualizarile de sistem de operare se fac la EOL sau cand termenul de EOL se apropie. In principal, din cauza ca nu poti risca instabilitati cu un sistem de operare imatur (adica cu multe bug-uri nedescoperite) si nici nu poti schimba drastic interfata sau workflow-ul a sute de angajati peste noapte.

Deci cand e ok sa faci upgrade la Windows 11?

Eu imi mentin parerea ca orice sistem de operare Microsoft are nevoie de un pic de timp sa se maturizeze, si probabil voi mai astepta pana PC-ul de lucru va primi Windows 11. Sunt ferm convins ca in urmatoarele 3-6 luni vom mai vedea patch-uri si reparatii consistente la Windows 11. Sanse mari sa nu ma intalnesc cu ele daca as instala azi, dar nici nu am dispozitia necesara sa testez pe ceva ce are ca scop sa ma ajute sa imi fac treaba si atat.

Cel mai probabil majoritatea utilizatorilor nu pierd nimic daca nu fac upgrade la Windows 11.

Asa ca daca Windows 11 nu aduce ceva de care chiar ai nevoie, eu as mai astepta. Macar cateva luni. Din simplul motiv ca apoi sa nu astepti dupa te miri ce rezolvari si chestii si sa te poti bucura de un sistem de operare bun.

Ce aduce nou Windows 11?

Nu ma apuc sa fac o lista uriasa aici. Internetul e plin de stiri legate de Windows 11 si tot ce aduce. Voi mentiona doar ce mi se pare mie interesant sau util:

  • WSA – Windows Subsystem for Android, ce ne va lasa sa instalam si rulam aplicatii Android pe PC-urile noastre. Marfa, dar din cate am inteles vine in 2022 defapt sub forma unui update;
  • Securitate mai buna – vezi cerinta cu TPM. Mereu de apreciat, mai ales ca s-au facut pasi mari in directia asta (chiar din Windows 10 din punctul meu de vedere, caci chiar si Windows Defender face o treaba buna );
  • Un focus pe aducerea dezvoltatorilor pe Windows. O chestie buna. Una din chestiile astea este Windows Terminal, care vine direct cu Windows 11 dar poate fi instalat si pe Windows 10;
  • Direct Storage este suportat mai bine decat pe Windows 10;

Concluzie

Daca nu ai nevoie de una din noile tehnologii pe care le aduce Windows 11 si nu vrei batai de cap sau nu esti dispus sa risti, mai stai pe Windows 10 cateva luni. Nu cade cerul daca iti instalezi Windows 11 la un an dupa lansare, ba chiar s-ar putea sa eviti multe batai de cap.

Acestea fiind spuse, Windows 11 nu este varza/prost/slab/etc. Nu vreau sa confunde cineva faptul ca vreau sa ma asigur ca sistemul de operare de pe care muncesc este stabil cu faptul ca Windows 11 ar avea te miri ce probleme nasoale. Din contra, l-am testat intr-o masina virtuala, poate voi incerca si dual-boot, si pare ok pana acum. Dar eu mereu am asteptat cateva luni sau chiar 1 an pana la upgrade. In caz de. Si cel putin la problema de la lansare, cea cu performanta mai scazuta pe procesoare Ryzen, acest lucru m-a scutit de niste batai de cap.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.