Asus repara vulnerabilitatile Spectre si Meltdown pe unele placi de baza vechi

Uite ceva frumos din partea unor producatori – Asus a scos patch-uri impotriva Spectre si Meltdown, pentru placi de baza Intel mai vechi. Este vorba despre chipseturi mai vechi, in cazul de fata au fost …

asus patch meltdown spectre

Uite ceva frumos din partea unor producatori – Asus a scos patch-uri impotriva Spectre si Meltdown, pentru placi de baza Intel mai vechi. Este vorba despre chipseturi mai vechi, in cazul de fata au fost anuntate actualizari pentru Intel 9-series.

Intel a anuntat acum vreo luna ca a precatit actualizari pentru produsele lansate in ultimii 9 ani pentru a le proteja impotriva Spectre si Meltdown. Si aparent unii producatori le si implementeaza.

Printre produsele ce au primit actualizari se numara placi de baza pe socketul LGA1150 pentru procesoarele din generatia 4 – Haswell si generatia 5 Broadwell. Foarte frumos!

Am si eu o placa de baza Asus, un H81M-K pe socket 1150 (e folosita intr-un ‘media pc’ conectat mereu la tv). Si… in 12.04.2018 a primit update de BIOS. Ne uitam la specificatia de la ei de pe site numita ca si ‘Update CPU Microcode’. Oare se refera la acest patch? E dubios ca o placa de baza cumparata in 2014 primeste inca actualizari de BIOS. Pe lista oficiciala nu apare placa de baza.

Asa ca daca ai o placa de baza Asus mai veche, poti verifica si tu pe pagina modelului tau de placa de baza de pe site-ul celor de la Asus. Mergi la sectiunea Support -> Driver & Tools -> BIOS & Firmware.

Daca nu stiai ce sunt Spectre si Meltdown, uite foooarte pe scurt despre ce este vorba:  sunt niste vulnerabilitati ce exploateaza nise scapari din securitatea procesoarelor moderne. Acestea permit programelor sa fure date din memoria pc-ului in timp ce este folosita. Nu se stie daca au fost abuzate aceste exploit-uri pana acum.

Frumos din partea producatorilor ca fac eforturi sa isi tina cat mai actualizat hardware-ul si adauga patch-uri de securitate pentru produse mai vechi. Nu toata lumea poate/vrea/are nevoie de produse noi in acest moment si e bine sa fie toti protejati. Cele doua vulnerabilitati ne arata cat de important este sa incercam mereu sa folosim cele mai noi versiuni de software/firmware.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.