3 minute despre undervolting – VIDEO

Prin undervolting ne referim la procesul de a reduce voltajul unui procesor sau a altei componente hardware, cu scopul de a reduce consumul de energie si temperatura maxima atinsa. In ceea ce privesc desktopurile, la …

Prin undervolting ne referim la procesul de a reduce voltajul unui procesor sau a altei componente hardware, cu scopul de a reduce consumul de energie si temperatura maxima atinsa.

In ceea ce privesc desktopurile, la majoritatea avem optiuni de a reduce voltajul unui procesor in BIOS. La laptopuri, situatia sta un pic diferit, deoarece pentru majoritatea modelelor, nu avem optiunea de a reduce din voltaj din BIOS.

Asa ca recurgem la programe precum Intel Extreme Tuning Utility (XTU) sau ThrottleStop. Aceste programe ne permit sa umblam la voltaje direct din Windows.

Avantajele procesului de undervolting la laptopuri:

  • se reduce temperatura, mai ales in load (gaming, programe de editat video etc.);
  • datorita temperaturii mai mici, putem obtine si un zgomot redus – ventilatorul nu se mai tureaza asa puternic si asa des;
  • in functie de model si de rezultatele obtinute, putem obtine o tastatura sau/si un palmrest mai rece;
  • durata de functionare pe baterie crescuta putin;

Dezavantaje undervolting: nu exista alt dezavantaj in afara de instabilitate. Daca reduci prea mult voltajul procesorului, risti un blue-screen sau instabilitate in programe/jocuri. Dupa un restart, sau ajustari ale setarilor modificate, totul revine la normal.

Este recomandat sa faci reducerile de voltaj treptat, in pasi mici, si sa testezi constant dupa fiecare ajustare daca pc-ul sau laptopul este inca stabil.

ATENTIE! Undervolting-ul nu este vreo solutie minune sau wow. Rezultatele obtinute pot varia de la procesor la procesor. Eu sunt fan al acestei tehnici mai ales pe laptopuri, datorita imposibilitatii de a face un upgrade serios la racire. (in afara de pasta termoconductoare de calitate si un coolerpad… nu prea ai ce sa faci… carcasa unui laptop este mica, si componentele sunt foarte ‘adunate’, neexistand atata airflow ca la o carcasa de pc)

In procesul de fabricatie a unui procesor exista variatii. Astfel, depinde de procesorul tau ce rezultate poti scoate prin aceasta tehnica. Chiar si 2 procesoare de la acelasi producator si acelasi model pot obtine rezultate diferite uneori.

 

Daca te-a ajutat video-ul de mai sus sau ti s-a parut util, da-i un share si un like!

Nu uita sa te abonezi la canalul peTech de YouTube.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.