Ce este cloud computing? Un ghid simplificat

In era digitala actuala, cloud computing-ul a devenit o tehnologie esentiala, redefinind modul in care stocam, accesam si gestionam datele in diverse domenii. Probabil multi dintre noi folosim si beneficiem de conceptul de ‘cloud computing’ …

ce este cloud computing

In era digitala actuala, cloud computing-ul a devenit o tehnologie esentiala, redefinind modul in care stocam, accesam si gestionam datele in diverse domenii. Probabil multi dintre noi folosim si beneficiem de conceptul de ‘cloud computing’ poate chiar fara sa ne dam seama.

Dar ce inseamna, de fapt, cloud computing? Termenul este omniprezent… ne lovim constant de el… dar hai sa-l explicam intr-un mod mai accesibil pentru a intelege mai bine acest concept.

Ce este cloud computing?

In esenta sa, cloud computing este livrarea serviciilor de calcul – inclusiv servere, stocare, baze de date, retele, software, analiza datelor si inteligenta prin Internet (“the cloud”) pentru a oferi inovatie mai rapida, resurse flexibile si economii la scara larga.

De obicei, platesti doar pentru serviciile cloud pe care le folosesti, ajutandu-te sa-ti gestionezi costurile, sa-ti conduci infrastructura mai eficient si sa te adaptezi pe masura ce nevoile afacerii tale se schimba.

Exemplu: daca inchiriezi un ‘server cloud’, platesti o taxa fixa lunara si atat. Apoi te poti conecta si iti poti gazdui orice software pe acel server, ca si cand ai avea acces fizic la el. Doar ca nu te intereseaza daca apar defectiuni hardware, plata energiei electrice si orice altceva. Tu platesti taxa lunara si atat. Este un mod foarte facil de a beneficia de servicii care inainte insemnau mai multa bataie de cap.

Exemple de servicii care beneficiaza de conceptul/tehnologia de cloud computing: Netflix, AWS, ChatGPT, Gmail, Google Drive si multe altele.

Cum functioneaza cloud computing?

Imagineaza-ti ca ai o colectie de DVD-uri. Pentru a viziona un film, trebuie sa gasesti DVD-ul potrivit, sa te asiguri ca ai un player de DVD si apoi sa redai filmul. Acum, imagineaza-ti in schimb ca toate filmele tale sunt stocate online si pot fi transmise oricand fara a avea nevoie de un DVD fizic sau de un player de DVD – ai nevoie doar de internet (de exemplu, Netflix).

Acesta este similar cu modul in care functioneaza cloud computing. In loc sa stochezi fisiere si aplicatii pe un singur computer sau server in casa sau la birou, acestea sunt gazduite ‘in nor’ (in cloud) – servere care sunt intretinute si controlate de un furnizor de servicii cloud. Poti accesa aceste fisiere si utiliza aplicatii sau beneficia de diverse servicii atata timp cat ai o conexiune la internet si un cont la acel furnizor (de exemplu, Netflix).

Tipuri de servicii cloud: IaaS, PaaS, SaaS

Cloud computing este adesea impartit in trei tipuri principale de servicii:

  1. Infrastructura ca Serviciu (IaaS): Aceasta este cea mai de baza categorie de servicii de cloud computing. Cu IaaS, inchiriezi infrastructura IT – servere si masini virtuale (VM-uri), stocare, retele, sisteme de operare – de la un furnizor de cloud pe baza de plata pe masura ce folosesti. (de exemplu eu inchiriez serverul pe care petech.ro este gazduit de la Hetzner)
  2. Platforma ca Serviciu (PaaS): PaaS ofera dezvoltatorilor instrumentele necesare pentru a construi si gazdui aplicatii web. Este conceput pentru a facilita dezvoltatorilor crearea rapida de aplicatii web sau mobile fara a se ingrijora de configurarea sau gestionarea infrastructurii subiacente de servere, stocare, retele si baze de date necesare pentru dezvoltare.
  3. Software ca Serviciu (SaaS): SaaS livreaza aplicatii software prin Internet pe baza de abonament. Permite utilizatorilor sa se conecteze si sa utilizeze aplicatii bazate pe cloud prin Internet. Exemple comune includ emailul, calendarul si instrumentele de birou (cum ar fi Microsoft Office 365).

Beneficii ale cloud computing

  • Eficienta Costurilor: Cloud computing elimina cheltuielile de capital pentru cumpararea de hardware si software, configurarea si rularea centrelor de date locale – rafturile de servere, electricitatea continua pentru alimentare si racire, si expertii IT pentru gestionarea infrastructurii (administratori de sistem ,etc.).
  • Viteza si Flexibilitate: Cele mai multe servicii cloud sunt furnizate self-service si la cerere, astfel incat resursele de calcul masive pot fi provisionate in minute, de obicei cu doar cateva clicuri de mouse, oferind afacerilor o mare flexibilitate si eliminand presiunea planificarii capacitatii.
  • Scalabilitate Globala: Beneficiile serviciilor de cloud computing includ capacitatea de a scala elastic. In limbajul cloud, asta inseamna livrarea cantitatii potrivite de resurse IT – de exemplu, mai mult sau mai putin putere de calcul, stocare si latime de banda – exact cand sunt necesare si din locatia geografica potrivita.
  • Performanta si Securitate: Principalele servicii cloud functioneaza pe o retea mondiala de centre de date securizate, care sunt actualizate regulat la ultima generatie de hardware de calcul rapid si eficient. Aceasta abordare ofera mai multe beneficii fata de un singur centru de date, inclusiv reducerea latentei retelei pentru aplicatii dar si o redundanta mai buna a datelor.

Concluzie

Cloud computing nu este doar un trend, ci o schimbare arhitecturala semnificativa in modul in care putem valorifica puterea de calcul. Permite afacerilor si indivizilor deopotriva sa utilizeze resursele de calcul mai eficient, in siguranta si rentabil.

Pe masură ce continuam sa generam si sa ne bazam pe cantitati vaste de date, cloud computing ofera coloana vertebrala pentru livrarea solutiilor eficiente si scalabile.

Fie ca esti proprietarul unei afaceri mici, un furnizor de servicii medicale sau un consumator normal, intelegerea si utilizarea cloud computing poate duce la progrese semnificative in activitatile si proiectele tale si la accesul la noi tehnologii.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.