Marimea senzorilor la camere foto si video

Te-ai uitat vreodata la specificatiile unei camere, fie ea DSLR, mirrorless sau de telefon, si ti s-a parut ca citesti un limbaj dubios? Fractii precum 1/1.56 inch, 1/2.3 inch si altele asemenea te pot deruta. …

marime senzor camera

Te-ai uitat vreodata la specificatiile unei camere, fie ea DSLR, mirrorless sau de telefon, si ti s-a parut ca citesti un limbaj dubios? Fractii precum 1/1.56 inch, 1/2.3 inch si altele asemenea te pot deruta. Ce inseamna acestea?

Azi discutam despre senzorii camerelor foto si video. Indiferent ca sunt camere de telefon, DSLR, compacte, bridge sau mirrorless. La sfarsit de articol gasesti si video-ul de pe YouTube de pe canalul Petech.

Ce este un senzor de camera?

Gandeste-te la un senzor de camera ca la o fereastra care capteaza lumina. Cu cat fereastra este mai mare, cu atat intra mai multa lumina.

Asta inseamna o performanta mai buna in conditii de lumina scazuta, o adancime de camp mai mica (acel efect de fundal neclar), o gama dinamica mai buna, care permite mai multe detalii in umbre si lumini, si, de obicei, o calitate a imaginii mai buna.

Ce inseamna acele fractii din specificatiile camerei?

Aceste fractii se refera la dimensiunea diagonala a senzorului, masurata in inci. Dar iata smecheria: ele nu se traduc direct in inci asa cum ati putea crede.

De exemplu, un senzor de 1/1.56″ este de fapt mai mic decat un senzor de 1″.

Totul este relativ! Cu cat numarul de jos din fractie este mai mic, cu atat dimensiunea senzorului este mai mare.

De exemplu, un senzor de 1/1.56″ este mai mare decat un senzor de 1/2.3″, dar mai mic decat un senzor de 1 inch.

Ce sunt senzorii full-frame?

In contextul camerelor, un senzor „full-frame” se refera la un senzor care are aceeasi dimensiune ca un cadru de film de 35 mm, adica 36 mm x 24 mm. Aceasta dimensiune este considerata standard pentru camerele digitale single-lens reflex (DSLR) si mirrorless de inalta calitate.

Comparativ, un senzor „1-inch”, in ciuda numelui sau, nu are de fapt 1 inch in nicio dimensiune. In schimb, acesta masoara de obicei in jur de 13.2 mm x 8.8 mm. Aceasta dimensiune se gaseste in mod obisnuit in camerele compacte de inalta calitate si in unele camere bridge.

Factori de luat in considerare

Cand va uitati la o camera, fie ea DSLR, mirrorless, point-and-shoot sau chiar la camerele telefoanelor, un senzor mai mare este de obicei mai bun si un factor destul de important, dar nu este singurul factor. Calitatea obiectivului, megapixelii, puterea de procesare si post-procesarea joaca, de asemenea, un rol imens.

Data viitoare cand vrei sa-ti cumperi o camera, vei putea descifra acele dimensiuni ale senzorilor ca un profesionist!

Daca te-a ajutat articolul, da-i un share!

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.