Modificari propuse de Google pentru Chromium

Ce este Chromium? Chromium este motorul open source folosit in browserul Chrome. Google vine cu anumite propuneri pentru Chromium, modificari care doresc a face extensiile Chrome mai sigure, modificari care vin in a apara confidentialitatea …

chromium-browser-chrome-google-petech-blog-tehnologie-romania

Ce este Chromium?

Chromium este motorul open source folosit in browserul Chrome. Google vine cu anumite propuneri pentru Chromium, modificari care doresc a face extensiile Chrome mai sigure, modificari care vin in a apara confidentialitatea utilizatorilor si in timpi de incarcare mai mici a paginilor. In special in momentul in care timpii de incarcare a paginilor web este marit datorita unor extensii nedorite.

Protectia de tip “drive by” pentru Chrome 73

Protectia de tip “drive by” pentru ultima versiune de Chrome, vine in ideea de a intari securitatea. Aceasta caracteristica de securitate este oferita deja de browserele precum Mozilla Firefox si Microsoft Edge.

Prin aceasta protectie browserul Chrome nu va mai permite activarea cadrelor iframe ascunse sau descarcarea fara consimtamantul utilizatorului a unor fisiere direct pe PC. De ce este mai mult decat necesara? Este necesara pentru ca poti accesa prin Chrome anumite websiteuri care sunt infectate cu descarcari de tip drive-by, precum instalarea unor malware sau a altor programe in sistemele utilizatorilor fara ca acestia sa isi dea acordul sau sa fie constienti de aceasta actiune.

Dar cat de securizat esti?

Nu te culca pe o ureche. Chiar daca aceasta protectie o sa fie implementata pe ultimele versiuni Chrome 73, dar si pentru Opera sau ultima versiune Chromium a Microfost Edge, nu vei naviga 100% securizat. De ce? Pentru ca daca se vrea sa se faca rau, se poate. Daca spre exemplu, cineva rau intentionat doreste sa dezactiveze protectia individuala a cadranelor iframe, se poate face.

Exceptia de la regula, bineinteles, sunt versiunile browserelor de pe iOS-ul Apple pentru ca acesta nu functiuneaza pe Chromium.

Vom vedea mai multe despre aceste modificari probabil in luna martie sau aprilie a acestui an, si desemenea tot atunci vom vedea si rezultatele.

Cel mai sigur este sa ai grija pe ce websiteuri navighezi, foloseste AdBlock si ce extensii vor mai aparea dupa aceasta actualizare. Chiar si in cazul Firefox, care are o astfel de protectie activa, poate fi instalat AdBlock sau extensii similare.

Navigand pe site-uri serioase cu continut legitim, care la randul lor se protejeaza corect impotriva persoanelor rau intentionate, este cea mai eficienta protectie. Daca umbli pe site-uri mai… ciuate, fara protectie din partea unor extensii de browser si o solutie de tip Internet Security… o cam cauti cu lumanarea.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.