Cum alegi un mouse gaming sau un mouse de lucru?

Multi ar spune ca, orice mouse e bun. Mouse sa fie. Dar pana nu incerci un mouse dedicat pentru ceva, sau un mouse generalist de calitate, nu iti poti da seama cat de mult conteaza …

Multi ar spune ca, orice mouse e bun. Mouse sa fie. Dar pana nu incerci un mouse dedicat pentru ceva, sau un mouse generalist de calitate, nu iti poti da seama cat de mult conteaza acest mic soricel si cat de mult iti poate ajuta aventura ta in fata pc-ului sau laptopului. Indiferent ca lucrezi sau te joci.

De exemplu, pana nu incerci o saptamana in MMO-ul preferat un mouse dedicat MMO-urilor sau pana nu incerci un mouse precum MX Master la editarile alea lungi cand ai de tras de timeline in Premiere de ti se acreste, nu il apreciezi. Unii mousi au pretul justificat, avand feature-uri care chiar fac toti banii.

Azi discutam despre cateva idei pe care sa le ai in minte atunci cand vrei un mouse nou. Ca sa lamurim ceva: pe un mouse de calitate, poti face decent si gaming si munca de birou. Nu e obligatoriu sa spargi 100 de euro pe un mouse ca sa faci performanta. Mai conteaza si skill-ul 🙂

Nu uita sa te abonezi la canal pentru a afla primul cand postam ceva nou 🙂

0. PS/2 vs USB vs Wireless vs Bluetooth

Daca placa ta de baza e mai noua, e posibil sa nici nu ai un port PS/2. Caz in care ramai doar cu USB. Eu prefer mousii pe USB deoarece indiferent de pc-ul la care il voi conecta, va merge.

In cazul mousilor wireless avem mousi cu tehnologie wireless, ce se conecteaza la pc/laptop cu un mic dongle pe USB dar avem si mousi cu bluetooth. Eu prefer wireless dar trebuie sa recunosc ca si mousii bluetooth au locul lor. De exemplu, poti conecta un mouse wireless cu bluetooth la un laptop, si asa nu iti ocupi un port USB de la laptop, care si asa de obice iau mai putine porturi versus un desktop.

1. Ai nevoie de un mouse generalist sau specializat?

Avem mai multe moduri in care putem categorisi mousii. Avem mousii pentru gaming si cei mai… normali, pentru lucru de birou sau gaming ocazional. Pe langa asta, unii mousi gaming se specializeaza pe un anumit tip de jocuri. De exemplu, un mouse precum Razer Naga merge foarte bine penru MMO-uri sau MOBA-uri, avand mai multe butoane configurabile ce iti permit sa reactionezi mai rapid daca pui anumite macro-uri sau bind-uri pe ele. Pe cand Razer Basilisk se lauda ca fiind un mouse perfect pentru shootere.

2. Senzor: laser, optic?

Senzorii laser sunt mai comuni, dat fiind ca au un avantaj foarte bun: merg pe orice suprafata. O mica problema cu acest tip de senzori este ca uneori au tendinta sa aiba o distanta mai mare de lift off. Asta inseamna ca atunci cand il ridici ~1cm, inca se inregistreaza miscarile. Un lucru nedorit pentru cei obisnuiti sa ridice des mouse-ul cand fac miscari ample.

Din cauza problemei amintite la unii senzori laser, unii gameri aleg senzorii optici.

3. DPI mare sau nu?

DPI-ul masoara sensibilitatea senzorului. Un DPI mare iti permite sa misti fizic mai putin mouse-ul pentru a inregistra aceeasi distanta parcursa de cursor pe ecran versus un DPI mic. Daca ai o mana stabila poti efectua miscari precise si cu un DPI mare. Dar unii gameri prefera DPI-ul mic pentru scenarii precum tintitul cu un sniper intr-un shooter.

Ideal ar fi sa ai un DPI suficient de mare, in functie de bugetul tau, dar si un switch pe mouse sau un buton personalizat petru a reduce DPI-ul rapid atunci cand ai nevoie de precizie.

4. Cu fir sau wireless?

Un mouse wireless poate fi miscat mai usor – nu mai ai stres cu cablul dar cu dezavantajul ca trebuie sa ai grija de baterie. Ar fi cam sec sa pierzi un meci din cauza ca ai ramas fara baterie. Partea buna e ca mousii moderni stau destul de bine la durata de viata a bateriei.

Un alt potential avantaj al unui mouse cu fir, este lag-ul. Unii spun ca mousii wireless au un mic lag (cateva milisecunde de obicei) si ii deranjeaza. Personal nu am simtit asta, desi folosesc de cativa ani mousi fara fir. Dar nici nu sunt gamer profesionist sau foarte skilat :))

5. Mouse pentru dreptaci/stangaci sau ambidextru

Destul de simplu: daca esti stangaci si vrei un mouse pentru stangaci exista. Exista si mousi potriviti atat pentru stangaci cat si pentru dreptaci. Alegi in functie de mana cu care folosesti mouse-ul.

6. Grip-ul tau

Grip-ul se refera la felul in care tii mouse-ul.

Exista in principal 3 moduri de a tine mouse-ul: palm grip, unde degetele stau relaxate pe mouse, tip grip unde atingi doar cu varful degetelor butoanele si foarte putin corpul mouse-ului si claw grip care e un fel de hibrid… apesi cu varfurile degetelor mouse-ul si cu podul palmei il sustii.

Gripul tau depide de obisnuinta si nu iti recomand sa te fortezi sa il schimbi. Cel mai comod mod de a folos mouse-ul probabil iti va aduce si cea mai buna performanta sau timp de reactie. Discutabil care e mai bun, eu zic ca totul tine de preferinte.

Pentru palm grip de obicei sunt mai buni mousii mari si mai lati. Pentru claw sau tip grip de obicei mousii mai mici iti permit un control mai bun. De obicei mousii preferati de cei ce au claw grip sunt mai ingusti si cu butoanele mai alungite.

7. Rezistenta

Si aici intra banii in discutie de obicei. Daca stai mult la pc, vrei un mouse care poate incasa multe click-uri si mult stres. Un mouse o idee mai scump, vine de obicei cu switch-uri calitative la butoane si materiale mult mai calitative. Astfel, e mai rezistent. Iti recomand sa cumperi un mouse cat iti permiti de calitativ. Merita de obicei.

8. RGB

E o fita. Dar daca vrei sa ai un setup frumos, merita sa dai un ban in plus pe un mouse ce se poate intregra frumos in tot build-ul tau. Mai ales daca intentionezi sa te dai mare cu setup-ul tau.

Concluzii

Mereu am sustinut ca merita sa bagi niste bani in ceva ce folosesti des. Ca si in cazul monitoarelor, folosim non-stop tastatura si mouse-ul. Asa ca, cumpara-ti un mouse cat de bun iti permiti. Iti vei multumi singur dupa ce observi ca un mouse mai scump poate fi mult mai precis, mai rapid si nu in ultimul rand mai comod.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.