Cum cumparam un router?

In primul rand, cand cumparam un router nou? Evident in afara scenariului in care ti-a crapat routerul vechi. Atunci… esti cam obligat sa iti cumperi altul. In acest articol vom vedea cum cumparam un router …

In primul rand, cand cumparam un router nou? Evident in afara scenariului in care ti-a crapat routerul vechi. Atunci… esti cam obligat sa iti cumperi altul. In acest articol vom vedea cum cumparam un router nou.

In functie de scenariul in care te afli, s-ar putea sa ai nevoie sau nu de un router. Sau de inca unul.

Daca ai net de la provideri care ofera un modem, cum ar fi UPC, modem in care intra un fir coaxial, conectand un router la el, pentru semnal wireless in aceeasi camera, e cam fara sens din punctul meu de vedere. Daca faci gaming sau altceva critic, stai pe fir. E cel mai rapid mod de a te conecta la net. Da, eu stau pe fir 80% din timp, chiar si pe laptop.

Daca ai un router direct, si nu ai un modem, are sens sa te gandesti la un upgrade. Sau alta situatie ar fi daca vrei sa duci semnal wireless sau internet si in alta camera. Caz in care iti recomand sa conectezi prin fir noul router de cel nou. Astfel, noul router va avea semnal bun si puternic pe care sa poata sa-l transmita wireless in jurul sau.

Trebuie sa mentionez ca viteza la net, pingul intr-un joc si alte chestii pot fi influentate de router. Dar cu limita. Daca ai net de 1Gbit/s si providerul tau de net iti faciliteaza un ping de 60ms la un server (sa zicem cand te joci League of Legends), un router nu te va ajuta sa obtii mai mult de atat. Nu are cum. Nu tine de el. Ma refer la router in sine nu la ce tine de sistemul tau, configurari sau alte cele. Ci exact de cat poate providerul tau de net.

Daca routerul vechi nu duce 1Gbit/s si clacheaza pe la 100Mbit/s sau 600Mbit/s da, te poate ajuta un router mai bun. Evident trebuie sa verifici ca si laptopul/pc-ul tau sa suporte 1Gbit/s in exemplul ce l-am dat.

Indiferent ce conexiune la net ai (100Mbit, 300Mbit etc) si ce placi de retea ai, iti recomand sa iei un router Gigabit, cu suport wireless AC. AC este cel mai nou si mai rapid standard wireless si desi nu toate dispozitivele il suporta, routerele au de obicei suport si pentru standardele inferioare.

De exemplu, un router wireless AC, poate emite si semnal in standardul N, pentru dispozitivele mai vechi. Doar ca pe viitor, cand iei un dispozitiv ce suporta AC, vei putea direct beneficia de extra viteza, nu trebuie sa mai cumperi alt router.

Ai nevoie de dual band sau nu?

Dual band de obicei inseamna ca routerul este echipat cu doua emitatoare. Unul care functioneaza la 2.4Ghz si unul care opereaza la o frecventa de 5GHz. Practic vei avea 2 retele wireless, cate una pentru fiecare frecventa si poti obtine viteze mai bune pe dispozitivele care suporta 5GHz. Un alt avantaj, ar fi ca in zonele aglomerate (ex: la bloc unde toti vecinii au wireless), poti sta 5GHz unde sunt mai putine sanse ca semnalul tau wireless sa fie afectat de cel al vecinului.

Tinand cont ca nu mai sunt o avere, iti recomand sa incerci sa iei un router ce suporta dual band.

Viteza

Cate modele, atatea performante. Iti recomand sa cauti un review inainte sa decizi ce cumperi. Garantat in limba engleza gasesti niste pareri (fie video, fie scrise). Sau poate gasesti chiar pe magazinul de unde cumperi.

Iti recomand sa ramai la producatorii seriosi, cum ar fi Dlink, TPlink, NetGear, LinkSys etc.

Fi atent la tipul conexiunii

In functie de conexiunea ta la net, s-ar putea sa trebuiasca sa setezi routerul manual. In acest caz, o data cu routerul vei primi si un manual de utilizare dar vei putea accesa si panoul sau de admnistrare. De acolo vei putea seta tot, conform nevoilor tale.

Numarul de antene

Fara discutie, cu cat e mai puternic semnalul, cu atat merge mai bine netul prin wireless. Dar, tine cont ca degeaba ai 4 antene, daca ai pereti grosi probabil semnalul va fi prost in camera de langa. In acest caz mai bine mai iei un router si pentru camera cealalta. Chiar daca e unul mai ieftin.

Alte functii interesante ce ar putea fi utile

Mai toate routerele moderne suporta port-forwarding si functii de baza utile cum ar fi securizarea retelei wireless prin WPA2 si altele. Apropo, nu lasa niciodata o retea wireless fara parola! Si pune o parola greu de ghicit.

Unele routere suporta cuplarea unui stick sau hdd extern printr-un port USB extern. Util daca vrei sa ai un spatiu de stocare comun pentru toata reteaua. Merita sa incerci sa iei un model cu USB 3.0 daca vrei sa folosesti un hard disk extern.

Altele suporta si cartela SIM, sau conectarea unui modem USB cu cartela SIM. Util ca si internet de rezerva pentru toata reteaua. Unele suporta chiar si cuplarea unui telefon iOS/Android ce va putea da internet routerului.

Functi precum webserver, ddns, prindere pe perete, stand, etc. Toate sunt functii utile dar nu neaparat utile pentru toata lumea.

Ai nevoie de un mesh?

Cand vrei sa acoperi o suprafata mare cu semnal wireless, s-ar putea sa descoperi ca un set Gigabit Mesh, acopera mai mult ca un singur router. E o solutie simpla si destul de ok pentru a acoperi fara stres cateva camere cu semnal wireless.
Practic sunt cateva dispozitive ce vin intr-un set si sunt facute sa mearga impreuna, ca o singura retea wireless.

In functie de cat de mult vrei sa-ti bati capul ai putea descoperi ca folosind 2-3 routere nu foarte scumpe, poti obtine o performanta mai buna. Doar ca va trebui sa le unesti prin cablu (preferabil) si evident sa le configurezi. Depinde de tine si de nevoile tale.

Cumpara nou

In 2015 a fost finalizat standardul AC Wave 2. Acest standard suporta Mu-MIMO. O tehnologie care permite transmiterea si primirea de date catre sau de la mai multi clienti simultan. Aceasta tehnologie ofera o crestere mare de performanta in Wireless. Atentie totusi ca MU-MIMO suporta doar standardul AC pe 5GHz. Asa ca daca ai mai multe dispozitive ce suporta AC pe 5GHz, poti beneficia de o mai buna viteza de descarcare in wireless.

Mai toate routerele moderne, lansate dupa 2016 suporta MU-MIMO. In acest sens, incearca sa cumperi un router nou, si un model lansat cat mai recent posibil.

Buget

Iti recomand sa incerci sa stai peste 130lei. De pe la 140 de lei incepe seria Archer de la TP-LINK, dual band cu AC, serie care este foarte ok pentru uz normal si chiar si mai mult. Mai bine iei ceva bun din prima, si scapi de stres.

O alegere buna ar fi ceva ce poate minim AC1750, ca si standard/viteza wireless, cu macar 3 antene.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.