Cum cumparam un UPS? Ce este un UPS?

Un UPS bun iti ofera atat liniste, in sensul ca stii ca daca se ia curentul ai timp sa salvezi ce faceai, dar si o protectie la scaderi de tensiune sau alte prostii ce se …

Un UPS bun iti ofera atat liniste, in sensul ca stii ca daca se ia curentul ai timp sa salvezi ce faceai, dar si o protectie la scaderi de tensiune sau alte prostii ce se pot intampla atunci cand reteaua electrica functioneaza anormal.

Ups-urile la preturi decente, adica cele pentru acasa, sunt gandite pentru a-ti permite sa salvezi ce faceai si sa inchizi pc-ul. Nu iti vor tine sistemul functional cateva ore.

Pe scurt, la ce sa te uiti atunci cand cauti un UPS:

In primul rand ai grija ce fel de conectori are UPS-ul. Cel mai comod este sa cumperi un UPS cu conectori Shuko, adica prize normale. Vei baga pc-ul, monitorul si ce mai vrei tu ca intr-un preungitor normal fara sa ai nevoie de cabluri speciale sau altceva.

Principalul factor de decizie ar trebui sa fie capacitatea UPS-ului. Situatia e ciudata, deoarece majoritatea producatorilor specifica capacitatea UPS-ului in VOLT-AMPS adica VA. Astfel, ne induce putin in eroare, daca ne gandim la pc-ul nostru cu o sursa de 600W.

Fara sa complicam lucrurile, iti recomand sa cumperi un UPS cu un rating VA mai mare cam cu 50 – 75% decat incarcatura in Wati pe care o are sistemul tau. Sau mai mare, daca iti permite bugetul. Tine cont ca vei dori sa bagi si monitorul in UPS probabil ca sa poti vedea ce salvezi cand se ia curentul.

De multe ori producatorii specifica cate minute tine un UPS. Dar ai mare grija, caci aceste valori sunt calculate la o anumita incarcatura.  De exemplu 55 de minute la…. 60W. Producatorii mai seriosi recunosc si la incarcaturi mai mari valorile si vom vedea 1 minut si ceva la 300W. Macar sunt sinceri.

Unele UPS-uri au in specificatii ca si fiind line-interactive. Asta inseamna ca au un transformator mai special in ele, care le permite sa faca fata scaderilor de tensiune sau supratensiunilor. Daca stai intr-o zona unde mai palpaie becul uneori sau isi scade din intensitate… e un feature foarte bun! Practic daca locuiesti in Romania.

Un alt feature ar fi conectivitatea cu pc-ul. Astfel poti monitoriza UPS-ul si la unele modele poti estima cat va reusi sa tina pornit sistemul. Util de avut dar nu obligatoriu.

Daca vrei sa te gandesti si la viitor, ar fi util sa afli inainte sa cumperi UPS-ul si ce tip de baterie foloseste UPS-ul. Bateriile astea tin macar 2 ani de obicei. Asa ca, pe viitor va fi mai ieftin sa schimbi bateria decat sa cumperi un alt UPS. Daca stii ca bateria de care ai nevoie se gaseste si in magazinele tale preferate sau macar in tara, poti sta mai linistit.

Producatori

Eu prefer APC sau Cyberpower. Sunt companii cu renume in ceea ce privesc UPS-urile si produsele lor sunt de o calitate foarte ok.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.