Cum Internetul Lucrurilor (IoT) Schimbă Lumea pentru Totdeauna

Tehnologia avanseaza cu viteza luminii. Probabil ai auzit deja de IoT, internet of things sau Internetul Lucrurilor in limba romana. Probabil chiar folosesti astfel de dispozitive. Dar ce este IoT si cum schimba lumea in …

internetul lucrurilor iot

Tehnologia avanseaza cu viteza luminii. Probabil ai auzit deja de IoT, internet of things sau Internetul Lucrurilor in limba romana. Probabil chiar folosesti astfel de dispozitive. Dar ce este IoT si cum schimba lumea in care traim?

Ce este internetul lucrurilor sau IoT?

Uite o explicatie simpla: Internetul lucrurilor reprezinta interconectarea dispozitivelor fizice (electrocasnice, autovehicule, senzori, wearables) cu internetul, permitandu-le sa colecteze si sa schimbe date. Asta creeaza o retea vasta de obiecte care comunica intre ele si cu utilizatorii lor.

*wearables = dispozitive purtabile precum un smartwatch, bratara fitness etc.

Cum ne poate schimba internetul lucrurilor viata de zi cu zi?

Sunt destul de multe exemple ale modului in care IoT ne poate usura viata de zi cu zi. De la confort la chestii foarte practice, IoT ne imbunatateste viata din multiple puncte de vedere.

Niste exemple:

  • sisteme de iluminat inteligente: becuri inteligente si sisteme de iluminat care se pot ajusta automat in functie de ora sau de prezenta persoanelor in camera, astfel economisind energie si imbunatatind confortul;
  • sisteme de securitate si monitorizare: camere de securitate, senzori de miscare si alarme care pot fi monitorizate de la distanta. Unele chiar si cu inteligenta artificiala pentru a detecta diverse lucruri. Am testat mai multe bucati de TP-Link C320WS, foarte faine pentru pretul lor;
  • dispozitive fitness: ceasuri destepte – smartwatch-uri, bratari si alte benzi care pot detecta pulsul, numarul de pasi, concentratia de oxigen din sange si multe altele.
  • gestiunea deseurilor: senzori ce pot fi amplasati in containere de gunoi care pot semnala cand sunt pline. Astfel se optimizeaza colectarea deseurilor si gestionarea lor in orasele mari.
  • sisteme de irigatii inteligente: sisteme de irigare care se adapteaza la conditiile meteo, astfel economisesti apa si ingrijesti corespunzator gradina.
  • urmarirea obiectelor pierdute: dispozitive precum cele de la Apple, AirTags pe care le atasezi la un obiect important si il poti localiza rapid apoi cu ajutorul unui smartphone.

Si mai mult ca sigur exista si alte intrebuintari care imi scapa. IoT ne poate face viata mai eficienta si mai confortabila.

Impactul IoT asupra industriilor

IoT are un impact semnificativ si asupra anumitor industrii, marind productivitatea si scazand costurile cu diverse operatiuni.

Niste exemple:

  • Sanatate: dispozitivele IoT pot monitoriza semnele vitale are pacientului in timp real si alerta medicii in cazul unor anomalii. Astfel se pot efectiv salva vieti.
  • Agricultura: senzorii pot monitoriza conditiile de sol, umiditate, temperatura si alte variabile esentiale, ajutand fermierii sa optimizeze recoltele si sa reduca risipa
  • Fabricatie: in fabrici, IoT poate urmari eficienta liniilor de productie, starea echipamentelor si poate preveni defectiunile inainte ca acestea sa apara. Se economiseste timp si bani.
  • Managementul oraselor: de la semafoare smart pana la monitorizarea calitatii aerului.

Exista o gramada de chestii, probabil mult mai multe decat ideile de mai sus.

Securitate si confidentialitate cu IoT

Tinand cont de datele extrem de sensibile pe care un dispozitiv IoT le poate stoca – un smartwatch poate avea date despre sanatate (puls, antrenamente, oxigen, vo2) dar si date bancare, putand face plati cu el, securitatea este deosebit de importanta pentru aceste obiecte conectate.

Astfel, bunele practici atunci cand discutam de securitate, PC, internet si alte cele… devin cam obligatorii cand te gandesti ca un hacker poate avea acces la camerele tale de supraveghere.

Ar trebui ca mereu sa urmam macar urmatorii pasi:

  • alegem doar branduri de incredere, cu o reputatie buna;
  • cautam recenzii privind securitatea modelului/tipului de produs de la acel brand;
  • avem mereu cele mai noi actualizari la dispozitivele IoT;
  • parole, cat mai complexe si unice per dispozitiv/cont in functie de tipul conectarii;
  • sa revizuim la ce are acces fiecare dispozitiv si app si cat de restrictionat este; (de exemplu, poti seta camerele de securitate sa nu aiba acces la internet. Nu le mai poti vedea cand esti plecat de acasa, dar se presupune ca inregistreaza pe carduri SD sau pe un NVR/DVR oricum. Dar asa, sunt mai putin vulnerabile la atacuri)

Pe masura ce numarul dispozitivelor IoT creste, creste si potentialul pentru probleme legate de securitate si confidentialitate. Mai ales cand discutam si de producatori mici/multi care fiecare implementeaza propriile aplicatii. De multe ori mai atractivi cu preturi mai mici, acestia nu au ‘forta’ necesara pentru a mentine acele produse actualizate ani la rand. Si asa apar gauri in securitate. S-a intamplat si probabil se va ma intampla si la nume mari de producatori. (am putea veni cu argumentul ca fiind si mai mare un producator este targetat de hackeri si datorita numarului mai mare de potentiale pagube/victime, astfel un producator mic nu este asa de ‘apetisant’. Asta nu inseamna ca ne putem culca pe o ureche.)

Concluzii

Internetul lucrurilor / IoT nu este doar un trend. Este o evolutie a modului in care interactionam cu lumea din jurul nostru, cu obiectele si… ele cu noi.

Desi exista tot felul de provocari, probleme sau potentiale riscuri, potentialul pentru imbunatatirea calitatii vietii si a productivitatii si confortului este imens.

Pe masura ce tehnologia avanseaza, ne putem astepta ca IoT sa devina tot mai prezent si tot mai util in viata noastra, deschizand usi spre posibilitati pe care nu ni le-am imaginat inca.

Ai reusit sa intelegi ce este internetul lucrurilor / IoT mai usor cu ajutorul acestui articol?

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.