Ce ar trebui sa stie toata lumea despre blockchain

Blockchain-ul, adesea asociat cu Bitcoin, este defapt tehnologia care sta la baza Bitcoin. Tehnologia blockchain poate fi folosita pentru mult mai multe aplicatii decat doar pentru Bitcoin sau alte criptomonede. Este un sistem de inregistrare …

Blockchain Explicat: Mai Mult Decât Bitcoin

Blockchain-ul, adesea asociat cu Bitcoin, este defapt tehnologia care sta la baza Bitcoin. Tehnologia blockchain poate fi folosita pentru mult mai multe aplicatii decat doar pentru Bitcoin sau alte criptomonede.

Este un sistem de inregistrare a informatiilor intr-o maniera care face dificila sau imposibila schimbarea, hack-uirea sau fraudarea sistemului. Ca o carte de conturi digitala, distribuita, care inregistreaza tranzactii in blocuri legate si securizate criptografic.

Ce este blockchain?

O analogie care te va face sa intelegi blockchain mai usor: inchipuie-ti ca ai un jurnal in care iti notezi cu un marker permanent toate cumparaturile pe care le faci de la magazin si ce dai prietenilor cand vin in vizita sau cu alte ocazii. In fiecare zi, iti scrii in jurnal ce ai cumparat, de la cine, cat ai platit si cui ai dat ce produs. Acum gandeste-te ca in loc sa fie doar jurnalul tau, fiecare din prietenii tai au o copie a acestui jurnal. De fiecare data cand cineva cumpara, da sau primeste un produs, toata lumea isi actualizeaza jurnalul cu aceasta informatie. Iar markerul permanent face imposibila rescrierea/stergerea informatiilor – deci nimeni nu poate trisa si sa spuna ca a dat sau a primit mai multe produse decat in realitate.

Blockchain-ul functioneaza cam ca acest jurnal.

Este ca o lista mare de tranzactii. Blockchain-ul este o baza de date digitala, decentralizata si transparenta care inregistreaza tranzactii si evenimente in mod permanent. Este practic o tehnologie de stocare si transmitere a informatiilor care se bazeaza pe principiul distribuirii si securitatii.

O explicatie mai profesionista: Un blockchain este format dintr-o serie de înregistrări sau date, care se adaugă continuu și se numesc blocuri. Aceste blocuri sunt conectate între ele și protejate prin metode de criptografie. Te poti gandi la un blockchain ca la un sir de blocuri, unde fiecare bloc este legat de cel anterior printr-o metoda numita hash. In mod obisnuit, fiecare bloc include o referinta la blocul anterior (hash-ul acestuia), un marcaj temporal și informații despre tranzactii. Cand un bloc atinge capacitatea sa maxima de stocare, este sigilat și conectat la ultimul bloc completat, creand astfel un sir continuu de date cunoscut sub numele de blockchain.

La ce se refera termenul de ‘decentralizat’?

Intr-un sistem centralizat cum ar fi o banca traditionala, toate datele si tranzactiile sunt stocate intr-un loc central (serverele bancii ar fi un exemplu). Asta inseamna ca daca acel loc central este compromis, toate informatiile pot fi furate/corupte.

In contrast, un sistem decentralizat precum blockchain-ul distribuie informatiile pe o retea larga de computere. Nu exista un punct central unic care controleaza intregul sistem. Acest lucru sporeste securitatea, deoarece un atacator ar trebui sa compromita o parte mare din retea pentru a afecta sistemul.

Cum adica principiul distribuirii?

Acest principiu se refera la modul in care informatiile sunt stocate si actualizate intr-un blockchain. In loc sa existe un singur loc sau server care detine toate inregistrarile, fiecare nod sau computer participant din retea are o copie a intregului lant de blocuri. Cand o noua tranzactie sau bloc este adaugat la lant, acesta este distribuit si verificat de intreaga retea. Prin urmare toate copiile lantului sunt actualziate simultan si constant. Deci modificarea informatiilor intr-un singur bloc ar necesita modificarea aceleiasi informatii in toate copiile blocului pe intreaga retea ceea ce este practic imposibil – acest lucru asigura transparenta si siguranta.

Blockchain vs Bitcoin

Pe scurt, diferenta dintre Blockchain si Bitcoin (sau alta criptomoneda):

  • Blockchain este tehnologia care sta la baza Bitcoin.
  • Bitcoin este o criptomoneda, cea mai cunoscuta utilizare a tehnologiei blockchain. Este un tip de moneda digitala, iar utilizarea blockchain ii asigura siguranta si transparenta atunci cand discutam de inregistrarea tranzactiilor.

Deci, blockchain-ul este intrastructura/tehnologia pe care se bazeaza Bitcoin. Dar tehnologia blockchain paote fi folosita pentru mult mai multe aplicatii decat doar pentru criptomonede.

Ce alte utilizari are blockchain?

Utilizarile blockchain se extind mult mai departe decat criptomonedele. Niste exemple:

  1. Smart contracts: contractele inteligente automatizeaza acordurilor atunci cand sunt indeplinite anumite conditii, fara necesitatea unui intermediar. (fundamentale in platforme precum Ethereum)
  2. Lanturi de aprovizionare: blockchain-ul poate oferi o evidenta transparenta si imutabila a calatoriei unui produs de la producator pana la consumator. Astfel trasabilitatea este imbunatatita si posibilitatea fraudelor este redusa (produse contrafacute/fake).
  3. Vot online: procesele de vot ar putea deveni mai sigure si mai greu de manipulat.
  4. Identitate digitala: blockchain-ul ar putea oferi o solutie pentru gestionarea indentitatilor digitale.
  5. Sectorul financiar: pe langa criptomonede, blockchain-ul poate fi folosit pentru a eficientiza procese bancare – de la transferuri de bani pana la conformitate si audit.

Ce probleme are blockchain?

Sau nu neaparat probleme… cat… provocari?

Desi este o tehnologie promitatoare si revolutionara in multe moduri are diverse provocari:

  1. Scalabilitate – cresterea capacitatii de a procesa un numar mare de tranzactii rapid si eficient dar si relativ ieftin este o problema. Pana si Bitcoin si Ethereum se confrunta cu limitari.
  2. Consumul energetic – sistemele de proof-of-work folosite pentru validarea tranzactiilor in multe blockchain-uri, cum ar fi Bitcoint, necesita o cantitate semnificativa de energie electrica. Astfel sunt ridicate probleme de sustenabilitate si impact asupra mediului.
  3. Reglementare – tehnologie relativ noua, cu care guvernele si oamenii politici nu sunt chiar familiarizati. Reglementarile sunt in dezvoltare, lucru care creeaza niste incertitudini pentru companii. In special in domenii sensibile.
  4. Integrarea su sistemele existente – poate fi extrem de costisitor sa integram intr-un sistem traditional de afaceri blockchain-ul.
  5. Securitate si confidentialitate – exista ingrijorari cu privire la posibilitatea de atacuri cibernetice precum 51% atacuri in retele mici. Dar si ingrijorari privind confidentialitatea datelor intr-un sistem transparent poate fi o provocare.
  6. Interoperabilitatea – capacitatea diferitelor blockchain-uri de a comunica si de a lucra impreuna este inca limitata.
  7. Complexitatea si intelegerea – este dificil de implementat pentru multi. Asta poate limita adoptarea de catre utilizatori si intreprinderi.

Evident ca se lucreaza in mod activ la toate punctele de mai sus si multe potentiale solutii sunt in curs de explorare.

Concluzie

Sper ca acest articol te-a ajutat sa intelegi ce este dar si mai multe detalii despre tehnologia blockchain. In zilele noastre, cand ne tot lovim de diversi termeni care au legatura cu blockchain-ul, e necesar sa stim macar ce este blockchain si cat de cat cum functioneaza.

Daca a fost util articolul, da-i un share!

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.