Cum sa iti ascunzi IP-ul? VPN, Proxy, Tor si IP Dinamic

In acest articol discutam despre metodele disponibile de a-ti ascunde IP-ul. Fie ca vrei sa descarci torrente, sa vizitezi un site care nu iti permite navigarea din Romania sau efectiv vrei o securitate mai buna, …

cum ascunzi ip-ul cu vpn proxy sau tor

In acest articol discutam despre metodele disponibile de a-ti ascunde IP-ul. Fie ca vrei sa descarci torrente, sa vizitezi un site care nu iti permite navigarea din Romania sau efectiv vrei o securitate mai buna, mai jos vei gasi cum poti sa iti ascunzi IP-ul. Fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.

Am facut si o varianta video la acest articol, pe care o poti viziona pe canalul Petech de YouTube:

Nu uita sa dai un SUBSCRIBE si Like daca ti s-a parut util acest video!

Metode de a iti ascunde IP-ul

Atentie! Intainte de toate: nu iti pot iascunde IP-ul de providerul de net (ISP). Orice metoda enumerata mai jos functioneaza ca un fel de intermediar sau masca intre tine si ce vrei sa vizitezi/descarci pe internet. Efectiv asa functioneaza internetul. Asta nu inseamna ca nu poti ascunde de providerul de net datele pe care le transferi.

Cele mai facile si bune metode de a-ti ascunde IP-ul sunt:

  • folosirea unui VPN (am discutat aici despre ce este un VPN);
  • folosirea unui Proxy;
  • folosirea retelei Tor;
  • nu chiar ascundere ci mai degraba schimbare: daca ai un IP dinamic de la providerul de net, acesta se modifica destul de des (repornire modem/pana de curent/etc.);

Ascunderea IP-ului cu ajutorul unui VPN

Folosirea unui VPN este probabil cea mai buna si rapida metoda, cel putin cand discutam de usurinta in utilizare si viteza.

Desi am mai discutat despre ce este un VPN, pe scurt, cand PC-ul tau se conecteaza la un VPN, se comporta ca si cum este in aceeasi retea locala ca acel VPN. Si tot traficul tau este trimis/primit catre si de la serverul/site-ul la care te conectezi prin intermediul acestui VPN.

Asta iti permite sa folosesti internetul ca si cum esti in locatia fizica a VPN-ului. De exemplu: daca navighezi pe Netflix din Romania printr-un VPN locat in Germania, Netflix va sti ca tu esti din Germania.

Cand cauti un VPN, ai grija ca traficul transferat intre PC-ul tau si VPN sa fie criptat in intregime, si VPN-ul sa nu mentina log-uri cu privire la activitatea ta.

Criptarea traficului dintre tine si VPN face aproape imposibil de deslusit de catre providerul tau de internet ce anume ai vizitat, ce ai descarcat si ce ai facut. El stie doar ca te-ai conectat la VPN.

Un VPN gratis si bun este aproape imposibil de gasit. Majoritatea providerilor de VPN buni, au un fel de taxa lunara. Exista bineinteles si oferte/planuri ocazional cu trafic gratuit. (ex: gratuit 1 GB de date / luna). Dar asta nu e o solutie prea buna, caci de obicei cu 1 GB de date nu faci mai nimic.

Ascunderea IP-ului cu ajutorul unui Proxy

Ca si un VPN, proxy-ul se comporta ca un intermediar intre dispozitivul tau si interent. Site-urile si aplicatiile vor vedea IP-ul proxy-ului, in loc de IP-ul tau real.

Pai si atunci care-i diferenta dintre un Proxy si un VPN?

Majoritatea proxy-urilor nu includ traficul prin DNS. Asta inseamna ca unele cereri de date pe care le face in fundal un site sau o aplicatie, care sunt catre servere thrid-party (deci nu site-ul principal, si un tert. Sa zicem Google Adsense pentru reclame) vad IP-ul tau real. Deci te pot identifica, deci n-ai rezolvat mare branza.

De asemenea, proxy-urile de obicei nu ofera criptarea datelor intre tine si ele, deci providerul de net poate vedea tot ce se transfera daca doreste / are nevoie.

Merita mentionat si ca, datorita popularitatii termenului, exista si o sumedenie de Proxy-uri gratuite si chiar si nelimitate din punct de vedere al traficului. De multe ori acestea sunt mai nesigure decat daca nu le-ai folosi. Asa ca alege cu grija si cauta recenzii si pareri.

Ascunderea IP-ului cu ajutorul retelei Tor

Aceasta este cea mai sigura metoda de a-ti ascunde IP-ul probabil. Dar si cea mai inceata din pacate – de multe ori simpla navigare pe un site este mult mai inceata, iar descarcarile sunt de multe ori atat de incete incat nu merita efortul.

Tor vine de la THe Onion Router si este o retea anonima globala, descentralizata, operata de mii se voluntari. Traficul este criptat in timp ce este routat/trimis printr-o secventa aleatorie de noduri, care seamana oarecum cu proxy-urile.

Site-ul pe care il vizitezi poate vedea doar IP-ul ultimului nod prin care traficul tau a fost routat. Iar nodurile fiind mai multe, si alese aleatoriu, face foarte greu de detectat sursa originala a vizitei.

Tine cont ca, Tor este de multe ori asociat cu activitati criminale, pentru ca poate fi folosit pentru a accesa darknet si alte site-uri ilegale.

Meita mentionat si faptul ca unele servere blocheaza din start conexiunile de la nodurile Tor cunoscute, si chiar si providerii de net uneori arunca mai atent un ochi peste activitatea ta cand vad activitate prin aceste noduri.

Ascunderea IP-ului prin schimbare cand ai un IP dinamic

Am lasat punctul asta ultimul, caci nu e chiar ascundere, ci doar o schimbare.

Daca ai un IP dinamic, cand iti repornesti modemul sau il tii scos 20-30 minute din priza, primesti un IP nou. Sau la intervale predefinite, depinde de providerul de net.

Asta inseamna ca IP-ul vechi nu mai face referire la conexiunea ta la net, si daca nu puteai cu el sa vizitezi un website sau sa intri pe un server, probabil acum poti.

Totusi, asta nu ofera extra securitate din punctul meu de vedere.

De ce?

  1. Banarea prin IP nu este o metodata atat de practica pentru un administrator de server. Exista metode mai bune, si probabil vei fi prins de ele.
  2. Traficul tau nu este criptat sau mascat, totul este normal. Deci ai doar alt IP si atat. Site-urile si aplicatiile iti pot vedea locatia, IP-ul actual si toate cele.
  3. Comportamentul tau te va identifica in fata tuturor. La ce ma refer: degeaba ai alt IP daca faci aceleasi lucruri. Intri pe acelasi cont de Facebook/Instagram, navighezi pe aceleasi linkuri, etc.

Concluzie

Sper ca acest articol te-a ajutat sa iti dai seama de modurile in care poti sa iti ascunzi IP-ul si de ce unele metode sunt mai bune ca altele, dar si ce dezavantaje au fiecare.

Daca articol ti s-a parut util nu uita sa dai un share! Poate ii ajuta si pe altii!

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.