De ce sa faci un backup? Ce este regula 3-2-1?

In primul rand, ce este un backup sau o copie de siguranta? O copie de siguranta este o copie a datelor tale importante. De obicei tinute in alt loc cu totul, sau macar pe alt …

de ce sa faci backup

In primul rand, ce este un backup sau o copie de siguranta? O copie de siguranta este o copie a datelor tale importante. De obicei tinute in alt loc cu totul, sau macar pe alt dispozitiv decat cel pe care il folosesti zilnic, ca sa poti restaura datele in eventualitatea unei probleme hardware sau software.

Justificarea necesitatii unui backup nu ar trebui sa fie facuta in zilele noastre. Mai toata lumea are ceva fisiere digitale (fie ca vorbim de parole, date, mailuri, poze, etc.) pe care nu ar vrea sa le piarda. Iar backup-ul este singurul proces ce te poate pazi de pierderi iremediabile de date.

Efectuarea unui backup ocazional ar trebui sa fie un obicei normal atat pentru utilizatorii business cat si pentru consumatori si oamenii normali. Macar o minima copie de siguranta a datelor importante in caz de ‘crapa’ hard disk-ul sau SSD-ul din sistem.

De ce sa faci un backup?

Pai… ca sa nu pierzi date importante.

Faza e ca prea multa lume are incredere oarba in SSD-ul sau hard disk-ul lor. Sau in sistemul de operare, sau in suita de anti-virus. Se mai intampla si chestii nasoale. Si nu vrei sa te trezesti intr-o zi ca te incadrezi in acel mic procent caruia i-au crapat un SSD si ai pierdut pozele amintiri cu familia sau alte date care pot chiar sa iti provoace neplaceri daca le pierzi (draft-uri de contracte, template-uri si ce mai folosesti pe la lucru)

Asa ca mai bine faci un backup.

Iar daca te gandesti ca esti ok ca oricum ai ‘System Restore’, discutam dupa ce iti crapa SSD-ul din te miri ce cauza care desi era improbabila… s-a intamplat. Macar un NAS sau un serviciu de cloud ar fi un minim minim.

Cat de des ar trebui sa faci un backup?

In primul rand, in acest articol ma leg de date. Nu de snapshot-uri sau imagini de sistem, cu care sa iti restaurezi tot Windows-ul sau Linux-ul daca crapa ceva. Ma refer la copii de siguranta ale pozelor, documentelor, etc.

Apoi trebuie sa tii cont de trei lucruri cand vrei sa faci un backup:

  1. Cat de des se schimba datele respective?
  2. Cat de valoroase sunt datele?
  3. Cat de mult dureaza pana se efectueaza un backup?

Avand un raspuns coerent si sincer la cele 3 intrebari iti poti formula o strategie de backup de care sa te tii. Poate nu vrei sa faci un backup in fiecare saptamana la efectiv tot. Dar poate ai date care se schimba frecvent si vrei chiar zilnic sa le faci un backup. Exista solutii.

Care-i regula 3-2-1 pentru backup-uri?

Regula 3-2-1 pentru copiile de siguranta a fost introdusa in 2005 de Peter Krogh, un fotograf, scriitor si consultant. Este metoda recomandata pentru a mentine copii de siguranta si de catre CISA (Cibersecurity and Infrastructure Security Agency).

In ce consta regula 3-2-1:

3. Creeaza o copie primara de siguranta si doua copii a acesteia.

2. Salveaza copiile de siguranta pe doua medii diferite.

1. Pastreaza cel putin una dintre copii off-site. Adica nu in aceeasi cladire cu celalalte copii sau cu locul in care iti desfasori activitatea zilnica.

Avantajul principal al acestei metode de a pastra copii de siguranta este ca reducem impactul unui singur punct de defectiune.

Adica: daca ai o copie de siguranta pe un NAS, in sufragerie, una intr-un SSD portabil si una la un serviciu de stocare cloud si iti crapa SSD-ul portabil, nu ai pierdut date. Sau nu atat de multe, daca a trecut mult timp de la ultimul backup. Tot e mai bine decat sa ramai fara nimic.

Si ca si in exemplul de mai sus, probabil asa e cel mai usor sa respecti cat de cat regula 3-2-1:

  • backup principal pe NAS-ul local;
  • backup secundar la datele cele mai importante pe un SSD extern (sau la tot daca iti incap datele pe el);
  • al treilea backup, offsite, in cloud, preferabil criptate;

Sunt sigure copiile de siguranta tinute in cloud?

Da. Da stiu, toata lumea adora teoriile conspiratiei si cum suntem urmariti si ni se iau datele si bla bla. Sansele sunt ca activitatea da pe social media (sau pe net, in general) din ultimii 3 ani valoreaza mai mult decat pozele tale din vacanta pe care vrei sa le urci pe cloud ca si siguranta. Si o dai gratuit companiilor de Ad Tech.

N-o sa stea nimeni sa sparga parola sau sa decripteze pozele cu cainele tau. Si daca ai ceva date chiar atat de sensibile, poate nu ar trebui sa se afle pe un dispozitiv cu acces la internet. Nu, nici PC-ul tau nu e sigur. (se pot intampla nasoale: ia foc casa, pa PC. Ransomware, si alte stupizenii)

Niste reguli de bun simt ca sa ai o liniste atunci cand urci ceva pe cloud:

  1. Fii organizat.
  2. Cripteaza tot ce e important. Sau tot.
  3. Autentificare in 2 pasi pentru stocarea in cloud. Sau chei de securitate etc. Si nu da la jumate din cunoscuti parola.
  4. Alege un provider de stocare in cloud in care ai incredere cat de cat.

In legatura cu punctul 2: eu as cripta/parola orice, daca programul folosit nu cripteaza automat. E un pas aditional, dar iti da niste liniste.

In legatura cu punctul 4, eu folosesc Hetzner. Atat faptul ca respecta GDPR cat si efectiv experienta mea cu ei din ultimii ani imi dau incredere ca sunt ok. Si au 2 tipuri de servicii super ok pentru cei ce au nevoie de stocare date: Storage Box si Storage Share. Storage Share foloseste Nextcloud, o aplicatie super utila. Pe langa asta, sunt si ieftini. Da, a fost si pretul un criteriu pentru mine atunci cand i-am ales.

Alte servicii pe care le poti incerca sau despre care te poti documenta: Amazon Web Services, Google Cloud, Azur, Backblaze, Sync.com, ProtonDrive, Tresorit si mai mult ca sigur exista multe altele pe langa astea. Depinde cat de mult vrei sa iti bati capul si de cunostintele tale (sau mai bine zis de dorinta de a invata ceva nou… ca in zilele noastre cu un pic de engleza gasesti un tutorial la orice).

Tine minte! Cripteaza-ti datele indiferent de ce provider de stocare cloud alegi.

Iar in ceea ce priveste criptarea, am avut experiente bune cu: Cryptomator, Rclone, VeraCrypt si Syncthing dar sunt sigur ca mai exista solutii. In orice caz, chiar si simpla compresie si parolare cu WinRar a unui folder, e de 1000 de ori mai bine decat nimic.

Merg automatizate copiile de siguranta?

Da.

Unii provideri si unele aplicatii au chestii de automatizare direct. In cazul asta tot ce trebuie sa faci este sa vezi cum functioneaza si sa testezi.

Dar in orice caz, pot recomanda Veeam pentru Windows (are si varianta moka) si BorgBackup pentru Linux – vezi si Vorta daca folosesti Borg Backup. Am auzit lucruri bune si despre Duplicati.

Pe final

Cred ca nu are rost sa mergem mai departe intr-un singur articol. Acest articol are mai mult rolul de a te convinge ca o copie de siguranta este importanta (daca poti respecta regula 3-2-1 si mai bine!) si te poate salva de pierderea de date.

Vom discuta mai pe larg despre unele chestii din articolul asta si sub forma de ghid/tutorial.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.