Google Stadia – serviciu de game streaming

Au aparut mai multe detalii despre Google Stadia, asa ca m-am gandit ca poate va intereseaza. Ce este Google Stadia? Google Stadia este un serviciu de game streaming, ce are rolul de a procesa jocul, …

Au aparut mai multe detalii despre Google Stadia, asa ca m-am gandit ca poate va intereseaza.

Ce este Google Stadia? Google Stadia este un serviciu de game streaming, ce are rolul de a procesa jocul, ca tu doar sa il stream-ui la tine pe ecran si sa il joci. Practic nu mai ai nevoie de hardware foarte scump, ci doar de o conexiune decenta la internet.

Google a anuntat ca serviciul Stadia Pro va costa 9.99$ si va suporta stream de 4K, HD, 60 FPS si sunet 5.1 surround. Spre deosebire de Stadia Base (nu stim inca pretul), Pro ofera ocazional si unele jocuri gratuite. Tare.

Trebuie sa mentionez ca Stadia Base va fi limitat la 1080p si 60 FPS cu sunet stereo.

Exista si versiunea Stadia Founder’s Edition, la 129 $, care ofera niste chestiute simpatice extra: un Chromecast Ultra, 3 luni de Stadia Pro si un controller editie limitata. A, si 3 luni cadou pentru un amic.

Google a si aratat niste jocuri pentru Stadia, deci probabil vor fi disponibile din ziua 1. E vorba despre: Destiny 2, Baldur’s Gate III, Gylt, Mortal Kombat X, Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint, Get Packed, Shadow of the Tomb Raider si Doom Eternal

Google Stadia – cerinte viteza internet

Desi pare sa functioneze cu 5Mbps, minimul recomandat e 10Mbps. Iar la 20Mbps se pare ce poti avea 1080p (FullHD). Pentru 4K in cea mai buna calitate/forma, ai nevoie de un net ce duce 35Mbps. Lejer de gasit la noi. Totusi, ping-ul conteaza (presupun, daca nu cumva se va face sub vreo forma de ‘buffer’) si asta inseamna ca ideal ar fi sa joci totusi pe o conexiune la net pe fir.

google stadia cerinte viteza internet
Diferenta dintre MB/s si MBps

Mi se pare foarte interesant Google Stadia. Sincer sa fiu, as plati pentru un astfel de serviciu de game streaming. Adica, daca m-as putea bucura de gaming la detalii maxime, fara stres chiar si de pe un laptop ieftin… de ce nu? O intrebare pertinenta ar fi daca imi cumpar un joc de pe Steam sau o licenta in Stadia, voi putea sa o folosesc si in Stadia si pe pc-ul personal? (sa zicem ca stau pe Stadia de pe laptop in pat si ma joc, iar uneori joc la birou pe desktop)

Mai multe detalii poti vedea pe site-ul Google Stadia aici.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.