Merita sa platesti mai mult pentru o generatie mai noua de procesoare? i3-8100 vs i3-7100

Discutam cu cineva care doreste sa isi cumpere un procesor nou pentru noul sistem, si avea ochii pe un i3. Bugetul ii permite sa sara peste Pentium-uri, dar nu e chiar la nivel de i5. …

intel i3-8100

Discutam cu cineva care doreste sa isi cumpere un procesor nou pentru noul sistem, si avea ochii pe un i3. Bugetul ii permite sa sara peste Pentium-uri, dar nu e chiar la nivel de i5. De aici a venit si intrebarea: Intel Core i3-8100 (generatia 8) este cu 44 de lei mai scump decat Intel Core i3-7100 (generatia 7). Merita banii?

Contextul era, daca nu cumva primeste mai multa valoare de cei 44 de lei daca ii investeste adaugand aceasta suma in alta componenta (sursa, hard disk, placa video, etc.).

Asa ca mi se pare o idee buna de discutat si pe blog.

Inainte de toate, trebuie sa mentionez ca valorile de performanta si preturile sunt valabile pentru ce am gasit azi, la data scrierii articolului, si nu am cele doua procesoare pentru a le testa personal. Dar promit ca m-am documentat cat de bine am putut 🙂

Hai sa vedem cele doua procesoare i3-8100 si i3-7100

Intel Core i3-8100

I3-ul din generatia 8 de la Intel – Coffee Lake, este un quad-core ce ruleaza la o frecventa de 3.6 GHz. Nu are hyper-threading, deci are 4 threaduri dar are 6 MB L3 SmartCache si vine cu placa video integrata UHD 630 Graphics.

Pret: 534.99 RON Vezi pe PCgarage.ro

Intel Core i3-7100

I3-ul din generatia 7 de la Intel – Kaby Lake, este un dual core ce ruleaza la 3.9 GHz. Are hyper-threading, deci avem tot 4 threaduri dar doar 4 MB L3 SmartCache. Placa video este HD 630 Graphics.

Pret: 491.23 RON Vezi pe PCgarage.ro

Diferentele dintre cele doua procesoare

Avem un quad core adevarat, cu niste extra-cache, versus un dual core cu hyper-threading. In afara de aceste lucruri, placa video

integrata, frecventa si consumul, sunt destul de similare.

Unde castiga i3-8100:

  • 4 core-uri;
  • 6 MB Cache;
  • Placa video integrata UHD 630;

Unde castiga i3-7100:

  • consum mai mic (51W TDP vs 65W TDP);
  • frecventa mai mare;

Performanta

Consumul nu e o problema (sau nu a fost in cazul lui, fiind un sistem de budget gaming si multimedia, nu prea conteaza).

Dar, cum stam cu performanta?

Aplicatii multi-core: i3-8100 este mai rapid cu 20-35% in functie de aplicatia in care s-a testat. Core-urile reale isi dovedesc puterea.

Aplicatii single-core: i3-7100 este mai rapid cu ~5-10% in functie de aplicatia in care s-a testat. Neglijabil.

Deci din punct de vedere al performantei, mai ales pentru un gamer, i3-8100 este alegerea ideala dintre cele doua procesoare si merita din plin extra ~44 lei pentru ~20% extra performanta in gaming si alte aplicatii.

nota: ca si sursa pentru a vedea performantele celor doua procesoare am folosit rezultatele prezente pe cpubenchmark.net, cpu.userbenchmark.com si articole/formuri/video-uri unde in configuratii foarte similare au fost prezente unul din cele doua procesoare.

De ce?

Majoritatea aplicatiilor moderne suporta multi-threading, adica stiu sa foloseasca mai mult de 1 nucleu din procesor. Si cand zic majoritatea, zic majoritatea. Chrome, Firefox, 7zip, WinRar, Suita Adobe (editare video/foto/vector) si sa nu uitam de jocuri – destule titluri stiu sa foloseasca chiar si mai mult de 4 nuclee.

Evident ca sunt si aplicatii sau jocuri care nu beneficiaza atat de mult de prezenta celor 2 nuclee, deoarece stiu sa foloseasca doar un nucleu. Dar tinand cont de diferenta mica de performanta single-threaded dintre cele doua procesoare, tot i3-8100 ramane cea mai buna optiune.

Extra, in unele benchmark-uri, placa video integrata UHD 630 Graphics prezenta pe i3-8100 scoate cu ~4% extra performanta. In caz de te gandeai la un sistem office cu placa video integrata, care sa poata totusi duce la capat un meci de League of Legends pe setari medii.

La ce trebuie sa avem grija

I3-ul din generatia 8, suporta doar DDR4 spre deosebire de generatia 7, care suporta si DDR3L. De asemenea, i3-8100 este pe socketul 1151 v2, deci trebuie sa avem grija ca placa de baza sa il suporte. Posibil sa fie vorba doar de un update de BIOS sau procesorul sa fie direct suportat. Trebuie verificat in orice caz.

Concluzii

Generatia 8 de la Intel chiar e super ok. Faptul ca primim un quad core real atat de ieftin si diferenta atat de mica intre cele 2 i3-uri, fac din i3-ul din generatia 8 alegerea perfecta.

De obicei hardware-ul nou vine cu extra performanta si de multe ori si feature-uri noi, dar mereu pot exista dubii sau nelamuriri din cauza diferentelor de pret in cadrul magazinelor online care de obicei mai au in stoc si generatii mai vechi de componente.

In cazul asta, i3-8100 e alegerea perfecta. Probabil daca ar fi fost o  diferenta mai mare de pret intre cele doua procesoare nu ar fi meritat… dar in mod cert cu 44 de lei nu puteam lua o placa video sau un SSD/HDD care sa faca vreo diferenta atat de mare in performanta.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.