Intel arata un procesor cu 28 de nuclee la 5 GHz

Tot la Computex, Intel a aratat in actiune o bestie de procesor. Un Intel cu 28 de nuclee ce rula la nu mai putin de 5 GHz. Dupa cum s-ar banui, la atatea nuclee si …

intel 28 nuclee

Tot la Computex, Intel a aratat in actiune o bestie de procesor. Un Intel cu 28 de nuclee ce rula la nu mai putin de 5 GHz.

Dupa cum s-ar banui, la atatea nuclee si asa frecventa, avem de-a face cu o bestie din punct de vedere al puterii de procesare. In Cinebench R15 Multi-Core Performance, a scos 7344 de puncte. Adica de ~7.7 ori mai mult ca un Intel Core i7-7700K stock. Adica mult.

performanta procesor intel 28 nuclee cinebench

Probabil are legatura si cu faptul ca AMD urmeaza sa lanseze un nou Threadripper. In orice caz, procesul de fabricatie a celor de la Intel, inca 14nm++, este intr-adevar capabil si Intel ne demonstreaza asta.

Procesorul va fi lansat in acest an, in Q4 (sfertul 4). Probabil pentru servere, conform celor de la Tomshardware ar fi orba de socketul LGA3647. Un socket enterprise, pe care vedem de obicei procesoare precum Xeon Platinum, cu preturi de peste 8000$.

Pe langa demonstratie, Intel a mai anuntat si ca urmeaza in acest an sa lanseze o serie de procesoare denumita S. Probabil Whiskey Lake. Detalii nu prea au dat, dar se pare ca nu discutam de o microarhitectura noua, ci doar de un fel de refresh. Interesant. Inseamna ca au ceva incredere in ce poate sa faca procesul lor actual de fabricatie.

Ramane sa aflam mai multe detalii pe masura ce ne apropiem de sfarsitul anului. Sunt curios ce procesoare noi vom vedea.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.