Intel Core i9 Extreme Edition – bestia cu 18 nuclee

Intel Core i9 se apropie. Seria Core-X a fost anuntata, iar varful de lance este primul procesor cu 18 core-uri, i9-7980XE. Varful de gama vine cu un pret. In dolari. 1999$ mai exact. Scorul ii …

Intel Core i9 se apropie. Seria Core-X a fost anuntata, iar varful de lance este primul procesor cu 18 core-uri, i9-7980XE.

Varful de gama vine cu un pret. In dolari. 1999$ mai exact. Scorul ii va tine departe pe multi, dar ce-i drept bestia nu este un procesor de care toti au nevoie. Este un fel de demonstratie de forta din partea Intel, care va lasa utilizatorul probabil sa faca chestii destul de costisitoare din punct de vedere al performantei precum: sa joace un joc la o rezolutie 4K, in timp ce face stream pe Twitch. Pe langa toate celalalte, i9-7980XE este primul chip Intel destinat consumatorilor de rand, care vine cu peste un teraflop de putere de procesare. E o bestie.

Mai jos niste poze cu Gama Intel Core X, si specificatiile acestora.

Dupa cum vedem in pozele de mai sus, avem si chipuri i5 si i7 in seria ‘unlocked’ X, de la Intel.

Cel mai interesant mi se pare Intel Core i7-7820X, care vine cu 8 nuclee si 16 threaduri. Deci este un octacore cu HT si quad-channel DDR4 de pana la 2666Mhz. Iar pretul afisat, de 599$ este destul de ok daca reuseste si un overclock decent.

Ah da, daca nu ai observat din pozele de mai sus, discutam si despre un nou socket LGA2066, preferabil cu chipsetul X299 – doar ne luam un procesor unlocked ca sa si facem un overclock, nu? Deci ne va trebui si o placa de baza noua pentru un procesor din aceasta serie.

Data de lansare Intel Core i9

La Computex 2017, Intel a mentionat ca procesoarele noi vor fi disponibile in ‘saptamanile ce urmeaza’. Ma gandesc ca asta inseamna ca de pe la sfarsitul lunii iunie vom incepe sa le si vedem.

Exista o exceptie: i9-7920X va fi disponibil de-abia in august iar top 3 chipuri nu au o data de lansare inca.

 

De-abia astept sa vad un review cat mai amplu cu noua serie, dar mai ales cu i7-7820X. Chiar cred ca acest chip are potential sa fie ‘numa bun’ de lucru cu continut multimedia, gaming si streaming fara sa te bagi in rate :))

 

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.