In sfarsit Intel are competitie – dar depinde de asteptarile tale

Tocmai ma uitam la un review amplu, ce are ca scop prezentarea fortelor noului Intel i5-8600. i5-ul proaspat lansat cu nucleul Coffee Lake. De ce? E acel prag psihologic: ‘ba, imi iau un procesor de …

Tocmai ma uitam la un review amplu, ce are ca scop prezentarea fortelor noului Intel i5-8600. i5-ul proaspat lansat cu nucleul Coffee Lake. De ce? E acel prag psihologic: ‘ba, imi iau un procesor de 1000 de lei, sa ‘duca’ ok tot, dar sa nu ma rupa la buzunar.’

Dar, mi-a atras privirea Ryzen 5 2600X. Da stiu. Nu e un articol despre ce grozav e unul din cei doi producatori, e un articol al unui fanboy Intel, care se uita dupa multi ani si la build-uri AMD din cauza ca in sfarsit avem competitie in aceasta categorie de componente.

Care-i faza: pe PCgarage, 2600x e la ~1000lei, la fel si i5-8600. Deci cam acelasi pret.

Din testele de mai jos vom vedea ca in gaming si aplicatii single threaded (sau aplicatii nu prea optimizate multi-core), Intel sterge pe jos cu competitia. Dar o chestie interesanta apare in niste teste care ma intereseaza. Ryzen-ul bate i5-ul binisor la niste teste care sincer sa fiu, din punct de vedere al job-ului, ma intereseaza.

Mai jos un mic rezumat al testelor, link in sursa catre review-ul care m-a determinat sa imi zic parerea in acest articol.

Unde castiga Intel:

  • gaming. Inca domina. Mici variatii nimic special, ideea e ca la gaming bate bine si duce multe in cei 1000 de lei.
  • aplicatii care se bazeaza mult pe putere bruta a unui core / single-core;

Unde castiga AMD:

  • Java SE8 benchmark;
  • Mysql, TPC-C benchmark;
  • H.264 media encoding (cu 4.01s mai rapid vs i5);
  • H.265 media encoding (cu ~1s mai rapid vs i5);
  • compresie cu 7-zip;
  • decompresie cu 7-zip;
  • Blender (cu 103.16s mai rapid vs i5);
  • Cinebench R15 multi-threader;
  • Virtualizare – VMWare Workstation 14 (~0.3s mai rapid vs i5);
  • Tensorflow (~20s mai rapid vs i5);
  • VeraCrypt AES 1GB buffer;

De ce am scris doar unde castiga Ryzen? Fiindca merita mentionat. Efortul celor de la AMD cu Ryzen 2 mi se pare de apreciat, mai ales in contextul in care devin o optiune de luat in calcul pentru un anumit segment de utilizatori. Si vorba aia… de la Intel ne asteptam cu totii sa fie puternici :))

Si uite si niste poze in care gasim atat i5-8600 cat si Ryzen 5 2600X:

Teste productivitate:

Teste gaming:

Concluzii

In functie de preferinte si ce faci cu pc-ul, in sfarsit ai mai multe optiuni. De exemplu, daca ai nevoie de un pc care sa nu ‘sara calul’ din punct de vedere al costurilor si majoritatea timpului stai in programe de editare video sau modelare 3D, sunt sanse mari sa te orientezi catre Ryzen de la AMD. In schimb, daca esti mai mult cu gaming-ul sau aplicatii care inca nu profita la maxim de procesoare cu mai multe core-uri (de exemplu Photoshop s-a miscat mai bine pe i5 dar procesarea cu h.264 nu), vei merge pe i5-ul de la Intel.

Ca sa fiu corect: totusi, sa nu iti inchipui ca pe Ryzen 5 jocurile merg oribil. Uneori Intel castiga cu 2-10 FPS. In scenarii in care nu e atat de relevant (170 vs 180 FPS e cam tot aia). i5-8600 castiga in mare, dar uneori la mustata – aici e defapt si ‘problema’. Oare obtii totusi mai multe pentru banii platiti daca lucrezi sau ai ca si hobby una din activitatile in care 2600X bate bine i5-ul? Daca m-ai pune acum sa aleg, probabil as alege un sistem cu 2600X, daca ar fi la acelasi pret ca cel bazat pe i5-8600 (sau mai ieftin).

Competitia mereu duce la avantaje – mai scad preturile sau primim mai multa performanta/feature-uri pentru aceeasi bani. Ma bucur sa vad ca AMD are optiuni bune si ma bucur ca se fac constant benchmark-uri competente care prezinta corect situatia actuala a componentelor de pe piata.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.