IPS vs TN vs VA – Cum alegi un monitor?

Atunci cand iti cauti un monitor nou, esti bombardat de anumiti termeni ce te pot ameti. IPS, TN, VA, LED si te miri ce alte variatii. Asta pe langa faptul ca trebuie sa ne uitam …

monitoare ips

Atunci cand iti cauti un monitor nou, esti bombardat de anumiti termeni ce te pot ameti. IPS, TN, VA, LED si te miri ce alte variatii. Asta pe langa faptul ca trebuie sa ne uitam la diagonala, rezolutie, refresh rate, timp de raspuns, contrast, luminozitate, input lag etc.

Hai sa discutam pe scurt despre termenii mai ciudati (IPS/TN/VA) si apoi sa explicam ce avantaje si ce dezavantaje are fiecare tehnologie.

Pe scurt

IPS – de obicei ofera cea mai buna calitate vizuala si cele mai bune unghiuri de vizionare. Dar nu exceleaza la timpii de raspuns si refresh rate.

TN – Cea mai buna performanta din punct de vedere al refresh rate-ului si a timpului de raspuns. Dar nu stau asa bine la calitatea reproducerii culorilor si unghiuri de vizionare.

VA – Un ‘mix’ intre IPS si TN din punct de vedere al feature-urilor.

Cand sa cumpar ce? Din punctul meu de vedere, pentru gameri si cei ce doresc o imagine perfecta la un film/video, un monitor cu panou IPS e perfect. Pentru gamingul de competitie, as merge pe TN. Iar pe VA nu as merge.

Ok si LED? Nu are legatura cu termenii de mai sus dar am vazut multe nelamuriri si confuzii legate de asocierea cuvantului LED cu termenii de mai sus. Asa ca:

LED, se refera la sistemul de iluminare al panoului. Fiind o tehnologie mult mai eficienta, e probabil cea mai folosita tehnologie in panourile monitoarelor moderne pentru pc. Termenii de mai sus (IPS/VA/TN) sunt tipuri de panou si toate pot fi iluminate cu tehnologia LED.

Pe lung despre IPS, TN si VA

Hai sa discutam mai mult despre fiecare tip de panou si sa vedem unde sunt folosite si de ce.

Despre Monitoare cu panel IPS

IPS vine de la ‘in-plane switching’ (comutare in plan) si in momentul de fata este cel mai popular tip de panel folosit in productia monitoarelor si smartphone-urilor. Ca avantaje primare discutam de o calitate foarte buna a imaginii, cu o reproducere a culorii mai fidela si un contrast mai bun decat panelurile TN. In acelasi timp ofera unghiuri de vizualizare mult mai bune.monitor ips

Din aceste motive, IPS-urile sunt preferate pentru un uz mixt. Cand vrei sa faci gaming dar te si uiti la un film/serial/YouTube, nu vrei sa renunti la o imagine foarte bine colorata si cu un contrast puternic.

Partea proasta, este ca IPS-urile sunt un pic limitate cand discutam de timpul de raspuns si refresh rate. Va trebui sa cheltuiesti un pic mai mult pentru un IPS cu 4ms si peste 60Hz. Dar, din punctul meu de vedere, daca vrei sa faci gaming normal (vrei sa castigi, nu participi la turnee internationale) un IPS este mai mult decat suficient pentru a juca fara probleme orice joc.

Din acest punct de vedere, daca vrei un panel performant pe IPS, va trebui sa cheltui mai mult. Dar eu oricum nu as face economie la calitatea monitorului. Ne holbam la ele in tot timpul petrecut la PC. Vrem ceva de calitate (cat ne permite bugetul), care sa reproduca cat mai frumos culorile si imaginea.

AH-IPS, PLS, ce sunt? Sunt paneluri IPS create de alti producatori. Care-i ideea? Pai de exemplu, Samsung a creat PLS (plane to line switching) ca alternativa pentru IPS, cu mici avantaje (sustinute de ei). AH-IPS vine de la Advanced High-performance IPS. Problema e, ca majoritatea monitoarelor vin defapt cu AH-IPS… chiar daca scrie IPS in specificatii. Efectiv, a avansat tehnologia. E ok… sunt termeni care descriu tehnologia IPS cu mici diferente in implementare.

Despre monitoare cu panel TN

TN vine de la ‘twisted-nematic’ si e cel mai performant tip de panel. Suporta timpi de raspuns foarte mici (1ms) si rate de refresh mari. De exemplu, un panel TN de 144hz e mult mai ieftin ca un IPS de 144Hz (in ideea ca gasesti un IPS de 144Hz).

Problema cu TN-urile, este ca nu ofera o calitate atat de buna a imaginii – culorile au tendinta sa fie spalacite. In acelasi timp, unghiurile de vizionare nu sunt atat de bune… asta inseamna ca trebuie sa fii mai atent la pozitia ta vis-a-vi de monitor. Daca la un IPS te poti uita din stanga sau de jos si sa nu pierzi din calitatea imaginilor… la un TN nici nu te poti uita in unele cazuri.

Trebuie mentionat, ca panelurile TN nu suporta HDR.

TN vs IPS
TN vs IPS

De-asta zic, ca TN-urile sunt pentru gamerii inraiti (rau de tot) care vor cat mai multa performanta si care probabil au un monitor secundar IPS sau un TV pe care vizioneaza continutul media. Pentru ca un film arata mult mai bine pe un IPS… asta e. Mai ales daca nu e cel mai ieftin de pe piata.

As merge pe un panel TN doar daca as face bani din gaming la nivel de competitie. Sau daca m-as antrena pentru asa ceva. Si oricum as vrea si un monitor cu panel IPS pentru cand vreau sa vad un film sau ceva pe YouTube. Poti fi un gamer foarte bun si cu un IPS cu 4-5ms timp de raspuns.

Despre monitoare cu panel VA

VA vine de la ‘vertical alignment’ si sunt un fel de… solutie de mijloc dintre IPS si TN. Comparabile din punct de vedere a calitatii imaginii cu IPS-urile si mult mai bune din punct de vedere al performantei. Exista paneluri VA cu timpi de raspuns de 1ms si 144Hz.

Doar ca nu se mai gaseste asa usor… mai nou il gasim si pe la televizoare. Problema e, ca de multe ori, desi poate mai bine de 4ms… gasim paneluri VA ce au >4ms timp de raspuns. Astfel, IPS-ul devine din nou ideal pentru cei ce doresc atat gaming cat si multimedia de la ecranul lor.

Sa tii cont si de…

Refresh rate si placa video. Degeaba iti cumperi monitor cu 144Hz, daca placa ta video nu poate mai mult de 70-80 FPS in jocurile ce le joci. Ca si in cazul rezolutiei marite, ai nevoie de mai multa putere de procesare pentru a atinge 144 FPS.

Marketing si tehnologiile de tip motion interpolation. Garantat ai vazut vreun televizor ce se lauda cu 400Hz, 240Hz sau eu stiu cat. Aceasta cifra nu reprezinta refresh rate-ul real! Astfel de tehnologii… practic folosesc procesorul de imagine de pe dispozitiv pentru a mai adauga frame-uri printre frame-urile reale. Desi e super ok, deoarece miscarea pare mai fluida… nu e ok in gaming deoarece apare un input lag imens.

Pret. Nu fa economie prea mare la monitor. Meriti o imagine de calitate. Incearca sa tintesti pentru o rezolutie FullHd pentru pana in 27inch, si 2K/4K pentru >27inch diagonala. De asemenea, 5ms timp de raspuns si 60Hz deja e decent pentru performanta in gaming si continut multimedia ireprosabil redat.

Data aparitiei poate conta si ea. Tehnologia avanseaza. Incearca sa nu cumperi un model de 2016, in 2018. Inca exista pe piata.

Recomandari modele in functie de uz 

Dupa ce planuiesti sa faci cu el, ai mai jos niste recomandari ce mi se par de bun simt – adica nu sunt cele mai scumpe dar nici cele mai ieftine.

  • Multimedia, browsing, lucru si gaming in weekend: Monitorul LED LG Gaming 27MP68VQ-P 27 inch 5ms Black FreeSync 75Hz mi se pare superb. Are un panel IPS, timpi de raspuns ok, FullHD la 27inch arata decent si avem si 75Hz. Pe la 830-930lei, mi se pare un monitor de avut in vedere daca vrei ceva care sa faca de toate bine fara sa spargi banca.
  • Multimedia la greu, ceva lucru cu grafica si cand am timp un joculet. As merge linistit pe DELL U2518D 25 inch 2K 5 ms Black. Performanta din punct de vedere al reproducerii culorilor si luminozitatea ridicata primeaza. Mai ales ca lucrezi in ‘grafica’.
  • Gaming, si apoi restul. Un TN puternic si care sa nu sara calul din punct de vedere al pretului este ASUS Gaming VG248QE 24 inch 1ms Black 3D 144Hz. La 1000-1400lei in functie de promotie, ai un timp de raspuns foarte mic si 144Hz. Din nou, atentie mare la reproducerea continutului multimedia si culori. Incearca sa vezi live un IPS langa un TN ca sa fii sigur ca te va multumi ce urmeaza sa cumperi.

Concluzii

Nu prea am ce sa zic la concluzii… dupa ce ai vazut mai sus probabil cam stii deja daca vrei IPS, TN sau VA. Eu prefer in 99% din cazuri IPS. Dupa ce am vazut cateva IPS-uri puse cap la cap cu TN-uri, la preturi similare… ori nu sunt destul de infocat ca si gamer, ori mi s-a parut mult mai distractiv gamingul atunci cand culorile par mai vii si mai realiste. De-asta cand vine vorba de monitoare e bine sa incerci sa vezi live diverse modele/tehnologii si mereu sa incerci sa ii acorzi un buget cat se poate de bun monitorului. Degeaba iti iei RTX2080 daca stai pe un LCD din 2007. Pierzi mult din farmecul si avantajele tehnologiei noi.

Daca te-a ajutat acest articol da-i un share! Daca ai o intrebare despre ce monitor sa alegi, lasa-mi un comentariu mai jos 🙂

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.