Laptop ieftin, de buget. Ce aleg?

UPDATE 2019: ai vazut ghidul pentru cele mai bune laptopuri pentru scoala si facultate? Cum alegi un laptop ieftin? Intri pe Emag si alegi ce-i mai ieftin? Daca esti atat de zgarcit, s-ar putea sa …

laptop ieftin

UPDATE 2019: ai vazut ghidul pentru cele mai bune laptopuri pentru scoala si facultate?

Cum alegi un laptop ieftin? Intri pe Emag si alegi ce-i mai ieftin? Daca esti atat de zgarcit, s-ar putea sa pierzi multa performanta pentru o diferenta mica de bani.

Din start, daca procesul este Celeron, fugi. Sunt efectiv prea slabe ca se te poti bucura de tot ce poate face un laptop modern. Asta pe langa faptul ca va fi depasit foarte rapid.

Discutand de un buget cat mai mic, ne intereseaza un procesor cat mai puternic. Hai ca inca 4 GB RAM ii mai poti adauga probabil. Dar procesorul nu il vei putea schimba… decat o data cu laptopul.

Atentie! Nu minimalizez nevoia de memorie RAM sau spatiu de stocare. Dar daca ai 4 GB RAM si spatiu de stocare 250 GB SSD sau 500 GB / 1 TB HDD, esti ok. 8 GB de memorie RAM nu te va ajuta daca procesorul e prea slab. Iar intr-un buget mic, nu poate fi vorba de o placa video dedicata.

Am pus ochii pe 3 modele de pe PCgarage:

De la ieftin la scump, cele 3 modele au procesoarele: Intel Penium N4200, Intel Core i3-6006U si Intel Core i3-7100U.

De ce am ales aceste 3 procesoare? Pentru ca e o posibila capcana pentru necunoscatori. Intel Pentium N4200 este Quad-Core, iar cele doua i3-uri sunt dual core cu Hyper Threading (4 fire de executie in total).

Dupa cum vei afla mai jos, mai multe nuclee nu inseamna mereu mai multa performanta.

(daca nu stii care-i diferenta dintre i3-6006U si i3-7100U, 7100U este practic generatia mai noua de i3. Ai aici un video despre cum denumesc de obicei cei de la Intel procesoarele)

Desi ai fi tentat sa economisesti 150 de lei si sa iei laptopul mai ieftin, nu o fa. Cand cautam un laptop (sau o componenta/sistem desktop) ar trebui sa vedem cum face fata aplicatiilor pe care intentionam sa le rulam. Sau macar sa cautam un benchmark si sa vedem cum sta fiecare laptop ce intra in buget.

Tinand cont ca in segmentul asta de pret discutam in mare parte despre procesor, hai sa vedem cele 3 laptopuri cum se prezinta.

Pentium N4200 vs i3-6006U vs i3-7100U

Procesor

La performanta de procesare, trebuie sa luam in calcul atat performanta Single Thread (pe un singur nucleu, pentru aplicatiile ce nu stiu sa foloseasca mai multe nuclee) cat si cea Multi-Threaded (pentru procesoarele ce pot folosi mai multe nuclee).

Am facut conform cpubenchmark.net un grafic ce arata performanta relativa intre cele 3 procesoare. Ne gandim ca si baseline, la Intel Pentium N4200. Adica procesorul din laptopul cel mai ieftin din cele 3 enuntate mai sus.

Dupa cum se vede, pentru inca 150 lei, laptopul cu Intel Core i3-6006U aduce cu pana la 53% mai multa performanta. 150 de lei. Iar daca mai pui inca 150 lei, ajungi la laptopul de 1500lei, care e cu pana la 87% mai rapid decat cel mai ieftin. Discutam de 87% mai rapid si 300 lei diferenta.

Placa video integrata

Desi laptopul nu are o placa video dedicata, are una integrata. Si chiar daca nu cumperi laptopul pentru gaming, conteaza performanta video. Continutul web, precum video-urile dar si unele programe se pot folosi de placa video pentru a imbunatati performanta.

Pe scurt, placa video, chiar si cea integrata, te poate ajuta sa obtii video-uri care nu agata la rezolutii mari sau iti pot permite si sa te bucuri de unele joculete mai slabe.

Cele 3 procesoare au placi video diferite, de la ieftin/slab la scump/puternic: Intel HD 505, Intel HD 520 si Intel HD 620.

Uite niste teste, cu cele 3 placi video in diverse aplicatii/jocuri:

Dupa cum se vede, pe partea video, intre cele 2 i3-uri nu este o diferenta de performanta prea mare. Dar Pentium-ul ramane rau in urma.

Merita sa mentionez ca, daca ai un televizor mai mare si vrei sa pui un film sau un video de pe laptop pe TV cu un cablu HDMI, doar i3-urile suporta continut video 4K la 60Hz. Si probabil 4K 30Hz merge nu prea grozav pe Pentium.

Concluzii

Sper ca acest articol te-a ajutat sa iti dai seama ca merita sa nu vanezi mereu un laptop ieftin de tot. Si ca nu, nu e nevoie sa spargi bugetul. Doar 150 lei in plus, pot face o diferenta imensa pe toate planurile in unele situatii.

Cei 150 lei se vor simti mai ales daca planuiesti sa tii laptopul 2-3 ani. Dupa 3 ani, Pentium N4200 va fi depasit moral complet.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.