Cum alegem un procesor Intel?

De ce procesor Intel? Pai, pe partea de notebook-uri, in principal gasim sub 20 de modele cu procesoare AMD, restul Intel – cel putin prin magazinele principale online din Romania. Si pe deasupra, Intel are …

De ce procesor Intel? Pai, pe partea de notebook-uri, in principal gasim sub 20 de modele cu procesoare AMD, restul Intel – cel putin prin magazinele principale online din Romania. Si pe deasupra, Intel are niste litere ciudate in coada denumirii procesoarelor, care pe multi ii poate induce in eroare. Atentie totusi, nu voi discuta deloc despre procesoarele destinate serverelor si voi aborda mai mult generatia Skylake, deoarece seriile mai vechi sunt asemanatoare ca si denumire, dar si incep sa dispara de pe piata. Ma leg doar de procesoarele pentru pc-uri si laptopuri.

Folosind date de pe site-ul celor de la Intel, mi-am permis sa ‘traduc’ desi nu e un limbaj greoi folosit in engleza ce zic acestia despre modul in care sunt denumite procesoarele lor, si ce inseamna fiecare litera si cifra din denumirea intreaga a unui procesor. Poate asa mai eliminam din semnele de intrebare, si stim mai bine ce cumparam cand alegem un procesor pentru sistemul nostru, sau un laptop cu un procesor Intel.

1.Anatomia numelui unui procesor Intel

Intai discutam despre gama de procesoare cu ‘Core i’. Si anume Core i3, Core i5 si Core i7. Se da poza de mai jos:

modele procesoare intel

Ok si acum o explicatie pentru poza de mai sus. Hai sa vedem ce inseamna fiecare notita si ce valori poate avea:

  • Brand – Intel Core/Pentium/Celeron. Clar ca, gama Core este cea mai puternica.
  • Modificator brand – i3, i5 sau i7. Crescator ca si putere(in general*), i7 este varful de gama.
  • Generatie – numarul generatiei din care face parte procesorul. 4(Haswell), 5(Broadwell) si cea mai noua generatie si anume nr. 6 – Skylake.
  • SKU Model Numeric – modelul exact al procesorului. De exemplu avem i5-6400 vs i5-6500. Una din diferentele dintre aceste 2 modele este frecventa la care acestea lucreaza: 2.7/3.3ghz pentru i5-6400 vs 3.2/3.6ghz pentru i5-6500. Desigur exista si alte diferente, poate nu cu un atat de mare impact(placa video integrata lucreaza la o frecventa mai mare, i5-6500 suporta vPRO, SIPP, TET si TSX-NI etc. – dar pe multi ii intereseaza doar performanta bruta si nu folosesc multe dintre feature-urile prezentate)
  • Literele de la coada denumirii – anunta de obicei scopul procesorului si poate reprezenta functii cheie.(mai multe detalii mai jos).

 Literele din coada denumirilor:

Generatia 6 de procesoare Skylake – Desktop:

  • K – inseamna deblocat. Se refera la faptul ca procesoarele suporta standard functia de overclock. (exemplu: i7-6700K)
  • T – optimizate pentru consum. Se refera la procesoare ce au un consum mai redus de curent, in detrimentul performantei. (exemplu: i5-6500 vs i5-6500T – cel cu T in coada, este mai slab ca si performanta dar are un consum de doar 35W (comparativ cu varianta non-T, care consuma 65W)

Generatia 6 de procesoare Skylake – Notebook:

  • H – inseamna grafica de performanta inalta. De obicei indica un procesor mai performant decat unul cu terminatia in U. Exemplu: i3-6100U vs i3-6100H – procesorul cu terminatia H, pe langa ca are o placa video integrata mai puternica, ruleaza la o frecventa mai mare.
  • HK – ca si mai sus, avem de-a face cu un procesor cu o placa video mai performanta, dar care este si deblocat. Deci permite si overclock.
  • HQ – mentinem caracteristicile de la terminatia H + Q – care vine de la Quad-Core. Avem de-a face cu un procesor de notebook quad-core(4 nuclee fizice), foarte performant.
  • – vine de la Ultra Low Voltage. Adica procesoare construite sa consume foarte putin. Implicit, primesti si o performanta scazuta versus procesoare cu alte terminatii. (exemplu: luanm din nou comparatia  i3-6100U vs i3-6100H. In acest caz, procesorul ce se termina in litera U, este cu 15-35% mai slab decat cel cu terminatia in H, depinde ce teste efectuam pe el. Ideea de baza este ca e mai slab ca si performanta)

* care-i treaba cu steluta si de ce zic in general? Pai, hai sa comparam i5-6200U cu i3-6100H. Desi am fi tentati sa spunem ca i5-ul este net superior, discutam despre o diferenta de performanta destul de mica(3-5%) deoarece i5-ul face parte din seria U, fiind foarte eficient dpdv al consumului. Ambele procesoare sunt dual core cu HT(2 nuclee fizice). Ideea ramane – i5-ul este mai puternic, dar nu fantastic.

Numele procesoarelor Pentium si Celeron sunt destul de sugestive, iar in general dorim sa alegem modelul cu o cifra mai mare (ex: Pentium 3855U sau Pentium 3955U). Mai exista si unele procesoare cu terminatia Y, ce indica un consum de energie extrem de scazut. Performanta acestor procesoare este mult sub seria Core i, si va recomand daca este posibil sa alegeti chiar si cel mai ieftin Core i3, in detrimentul unui Pentium sau Celeron pentru a va putea bucura de o performanta multumitoare.

2. Deci care il aleg?

Intai trebuie sa te gandesti la scopul pe care vrei sa il indeplineasca procesorul si ce buget ai. Poate iti doresti un procesor care sa faca fata celor mai noi jocuri, poate esti pasionat de editare video sau poate doar vrei un laptop care sa se descurce cu Excel-ul nostru de toate zilele si sa ruleze ok un film FullHD cand il cuplezi la televizor.

Am organizat niste idei pe care te sfatuiesc sa le ai in minte cand esti in cautare de un upgrade pentru desktop-ul tau sau cauti un laptop nou:

  • Procesorul este una din componentele cheie ale sistemului tau. Acesta afecteaza direct performanta in majoritatea aplicatiilor ce le folosesti. Incearca sa ii aloci un buget corespunzator.
  • Ai grija la memoria suportata de procesor(DDR3/4) si la socket-ul pentru care acesta este construit.
  • Gandeste-te bine cat de des iti permiti sa inlocuiesti procesorul sau laptopul pe care urmeaza sa il cumperi. Daca nu planuiesti sa faci un upgrade o data la 1-3ani, iti recomand sa te orientezi spre un procesor cat mai puternic. Astfel te asiguri ca acesta va face fata bine cerintelor tale in viitor.
  • Daca te gandesti la un laptop pe care vrei sa te si joci titluri mai noi, stai departe de procesoarele cu terminatia U, de seria Pentium sau Celeron. Foarte probabil sa nu te multumeasca in ultimele titluri, mai ales daca ai de-a face cu un laptop cu ecran de o rezolutie inalta(FullHD). – totodata, ai nevoie de un laptop cu o placa video dedicata obligatoriu.

3. Eu ce procesor as alege?

Daca as vrea un laptop pentru gaming, as cauta un model cu procesorul i7-6700HQ. Daca l-as lua pentru office, m-as uita dupa minim, modelul i5-6200U.

Daca m-as uita dupa un procesor desktop pc, pentru gaming, as alege i5-6600K, cu mentiunea ca l-as cupla cu o placa de baza care suporta overlocking. Astfel, pe viitor, sau din ziua 1 l-as tine intr-un overclock pentru a obtine mai multa performanta din banii mei.

Pentru un desktop pc cu destinatia office, mi se pare potrivit i3-6320 daca am un buget mai mare sau i3-6100 daca bugetul este mic.

Recomandarile de mai sus sunt documentate pe baza diverselor benchmark-uri gasite pe site-uri de specialitate si, parerea mea este ca v-ar multumi pe deplin. Ideea e, ca as alege mereu ceva mediu/high-end, pentru a ma asigura ca cel putin 1-2 ani procesorul face fata cerintelor mele (desigur lucrurile pot sa se schimbe dramatic de la an la an – iese o bomba de joc sau te miri ce cerinte sunt necesare pentru urmatorul After Effects dar cred ca unul din cele 5 procesoare de mai sus si-ar indeplini scopul pentru care au fost alese foarte bine).

4. Concluzii

Nici nu stiu ce concluzie e mai potrivita decat sa rescriu sfaturile de la punctul 2. Primesti ce platesti. Daca iti cumperi din ziua 1, un laptop/desktop cu un procesor slab, nu fii surprins ca dupa 6 luni, apare un joc care ti se va misca oribil, sau descoperi ca defapt procesorul tau nu face fata asa bine programelor ce vrei sa le folosesti. Nu te arunca la cele mai ieftine variante, si chiar daca esti gamer, nu uita ca nu placa video face tot. E ajutata si de procesor, rami etc.

Link-uri utile in limba engleza, unde te poti documenta in ceea ce priveste performanta unui laptop sau a unui procesor anume:

https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmark-List.2436.0.html

Sau site-uri dedicate review-urilor si benchmark-urilor. Incearca sa urmaresti si ce configuratie au folosit respectivele surse in testele lor, pentru a-ti da seama cat mai bine cum se va misca procesorul pe pc-ul sau laptopul tau.

Nu uita sa dai un share daca te-a ajutat articolul! Poate ii ajuta si pe altii sa faca o alegere inteleapta!

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.