Metoda mea preferata de dual boot cu Windows si Linux

Pe un sistem, indiferent ca este PC desktop sau laptop, poti avea concomitent si Windows si Linux instalat. Ideea de dual boot se refera la faptul ca poti boota in sistemul de operare dorit – …

Metoda mea preferata de dual boot cu Windows si Linux

Pe un sistem, indiferent ca este PC desktop sau laptop, poti avea concomitent si Windows si Linux instalat. Ideea de dual boot se refera la faptul ca poti boota in sistemul de operare dorit – ti se prezinta o lista la pornirea sistemului.

Spre deosebire de alte metode, precum rularea unui sistem de operare intr-o masina virutala din interiorul celuilalt sistem de operare, metoda asta nu iti limiteaza nimic si poti beneficia de toata puterea sistemului tau atunci cand utilizezi unul dintre sistemele de operare. Singura corvoada fiind ca daca esti in Windows si vrei sa treci in Linux, trebuie sa dai un restart. Dar in functie de ce faci, s-ar putea sa nici nu te deranjeze acest aspect – pe mine nu ma deranjeaza.

Mentionez ca exista si optiunea ca pe un singur SSD sa ai ambele sisteme de operare instalate. Doar ca nu sunt fan al acestei optiuni.

Dual boot Windows si Linux pe 2 SSD-uri diferite

Da, SSD-uri. Caci e mai rapid. O mare parte din posibilele stresuri cu restartul ca sa intri pe sistemul celalalt de operare sunt timpii grei de boot. Totul merge mai rapid cand intra SSD-urile in discutie. Mai ales daca avem si un SSD NVMe PCIe.

Deci, de ce avem nevoie ca sa mearga un astfel de setup:

  • fie deja un sistem cu un sistem de operare instalat pe un SSD, fie de 2 stick-uri, unul cu Windows si celalalt cu distributia preferata de Linux;
  • 2 SSD-uri libere. Sau daca ai deja un SSD pe care ai Windows acum, de 1 SSD liber – cu maxim 100 lei gasesti un SSD de 250 GB pe Emag. E suficient pentru Linux, mai ales daca faci gaming pe Windows.
  • Sa iti alegi ce versiune/distributie de Linux vrei sa incerci. Recomand Fedora, Ubuntu sau Mint. (Mint mai ales daca vrei sa incerci si gaming pe Linux, merge!)

Indiferent de care sistem de operare e vazut ca primar, sau care a fost primul instalat, un bootloader te va intampina cand pornesti sistemul sa iti alegi sistemul de operare ce vrei sa porneaza. Lejer.

Trebuie sa mentionez ca Windows 10 nu iti va vedea partitia de Linux in My Computer. Iar in Linux, daca ai multiple partitii deja create din Windows (sa zicem C e cu sistemul de operare si o partitie D, NTFS de 1 TB care e hard disk-ul tau cu jocuri), partitia cu jocuri poate fi ‘mounted’/montata ca sa accesezi fisierele si din Linux. Cu alte cuvinte poti descarca un film din Windows si sa il accesezi in Linux sa te uiti la el. Sau invers.

nota: instalarea unui SSD nou in sistemul tau e foarte usoara daca ai un sistem Desktop PC. Ai nevoie de un cablu SATA, de un port SATA liber pe placa de baza, alimentare SATA de la sursa si de SSD-ul propriu-zis. La laptopuri, e mai ciudat caci poate nu ai loc fizic de 2 SSD-uri (multe modele nu au). Unele modele au loc de SATA m.2 si SATA normal. Caz in care ai cu ce lucra. Si in variantele mai extreme, poti scoate unitatea optica (DVD-RW) si sa pui un SSD cu un caddy in locul sau.

Avantajele acestei metode

Sunt cateva avantaje atunci cand alegi sa abordezi astfel toata ideea de dual boot:

  1. Mai usor de gestionat partitiile. Mai ales cum Windows isi face si mici partitii de-ale sale de recovery si etc.
  2. Partitionarea, in viitor, e mai usoara.
  3. Nu trebuie sa faci backup daca ai deja un SSD cu Windows sau Linux pe el. Doar instalezi inca un SSD si instalezi pe el ce vrei.
  4. Neimpartind un SSD, nu risti sa ramai fara spatiu pe Windows sau invers, pe Linux.
  5. Daca cumva, te-ai plictisit de o versiune de Linux, sau trebuie sa reinstalezi Windows-ul, sau se intampla ceva cu una din instalatii… nu e panica. Cealalata instalatie nu e afectata. Ti se strica Linux-ul, merge Windows-ul si invers. Nu ramai ‘in pana’.
  6. Mai usor de invatat Linux, din moment ce ai ‘libertatea’ asta ca si daca se duce naibii instalatia sau faci vre-o minune… nu ai repercursiuni asupra instalatiei tale de Windows cu care esti obisnuit.

De ce folosesc eu aceasta varianta

In cazul meu, sistemul de operare principal este Linux Fedora. Fedora Linux 37, Workstation edition mai exact. Pentru ca, cu el lucrez la lucru, din obisnuinta, si chiar si browsing/multimedia tot pe el se intampla. Probabil 90% tin timp il petrec in sistemul de operare principal.

In schimb, ca sa nu incurc nimic si sa fie mai lejer de administrat, gamingul il fac pe Windows 10, care e pe un alt SSD instalat. De asemenea, suita Adobe (Photoshop, Illustrator etc.) tot pe Windows o am instalata. Nu prea o mai folosesc, dar e util.

Iar de ce, e simplu: unele lucruri efectiv merg mai ok sau sunt obisnuit pe Windows cu ele si e ok asa, nu am timp sa imi bat capul. Plus ca, e greu sa arati cuiva cum sa faca ceva in Windows, neavandu-l instalat (daca ti se cere un ghid video). Sau sa arati cum sa faci overclock cu MSI Afterburner… din Linux. Mai greu, caci MSI Afterburner nu merge pe Linux deci ai nevoie de o instalatie Windows.

Gaming pe Linux: da, merge. Chiar bine. Dar nu vreau sa imi incarc instalatia ‘de lucru’ cu asta. Si nici nu ma joc cat sa merite investitul de timp sa reglez totul sau sa testez totul daca merge ce joc eu.

Linux vs Windows. Am si scris despre asta. Nu e o dezbatere care e mai bun. Faptul ca eu nu am nevoie la lucru de Windows asa mult nu inseamna ca Linux e mai bun. Faptul ca nu imi bat capul si dau restart, intru in Windows si pornesc Civilization VI sa ma joc, nu inseamna ca e mai bun Windows. E ok sa folosim ambele, doar unul dintre ele sau nici unul – vezi macOS. Un sistem de operare este un instrument ce ne ajuta sa facem ce vrem sa facem. Conteaza sa poti face cat mai comod ce vrei sa faci. Nu sa fie la moda sau aprobat de cineva 🙂

Iar daca iti trece prin minte intrebarea ‘ar trebui sa incerc Linux?’, eu zic ca da. Ar trebui sa incerci Linux. Nu te costa nimic, mai vezi ce e, poate te pasioneaza ceva ce are legatura cu Linux-ul sau poate rula pe Linux. Dar nici nu cred ca ar trebui sa simti o presiune in legatura cu asta. E perfect ok sa nu incerci Linux daca nu vrei.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.