Linux vs Windows

Desi este o dezbatere continua si exista fani si de-o parte si de-alta, acest articol nu tinteste sa dovedeasca ca Linux e mai bun, ca Windows e mai bun sau sa impinga oamenii sa foloseasca …

linux vs windows

Desi este o dezbatere continua si exista fani si de-o parte si de-alta, acest articol nu tinteste sa dovedeasca ca Linux e mai bun, ca Windows e mai bun sau sa impinga oamenii sa foloseasca neaparat ceva. Este un articol informativ, mai non-tehnic.

Dintr-un anumit punct de vedere este gresit sa comparam Linux cu Windows. Daca nu din alta cauza, e pentru ca Linux este defapt o familie de sisteme de operare ‘unix-like’. Iar Linux este de obicei ‘ambalat’ ca si o distributie Linux.

Exemple de distributii Linux: Ubuntu, Fedora, Arch, Mint, elementary OS si multe multe altele.

Din cauza complexitatii unei distributii si a unui sistem de operare, este destul de important sa tinem cont de acest aspect, si anume varietatea de distributii Linux. Caci unele distributii sunt mai prietenoase, altele nu prea, unele versiuni ale unor distributii pot fi destul de incapatanate daca folosesti o placa video Nvidia si multe alte cele.

Astfel, daca avem o problema cu Ubuntu, poate din cauza unui bug sau a configuratiei sistemului (nu neaparat ca ar fi gresita ci o problema de compatibilitate hardware cu acea versiune de Ubuntu), ar fi destul de gresit sa catalogam Linux ca un gunoi si gata.

De ce scriu despre Linux?

Pai e un blog de tehnologie. Mai in gluma sau mai in serios, m-am gandit ca poate mini-ghiduri, idei, video-uri pe YouTube si alte materiale despre Linux ca si subiect ar fi utile si in limba romana. Si nu e prea deplasat data fiind nisa blogului. Si am zis sa o luam de la inceput, cu niste subiecte mai ‘light’. Asa ca iata-ne aici, la Linux vs Windows. Ceva usor, asa ca o discutie. Avem timp sa ‘mergem mai tehnic’ in alte articole.

Starea Linux in 2022

Daca nu ai incercat Linux niciodata sau au trecut multi ani de cand ai incercat, vei fi placut surprins.

Tot ecosistemul a evoluat foarte mult. Atat de mult, incat suntem in punctul in care un sistem desktop sau un laptop cu un Fedora 36 (de exemplu) instalat, poate fi un PC de media, PC de lucru cu documente si browsing perfect.

Deci suntem in punctul in care un utilizator normal s-ar descurca cu anumite distributii de Linux. Efectiv s-ar descurca sa isi faca de cap. Un Google Chrome, ceva editare in Excel, un filmulet, etc. Doua trei filtre la o poza, etc.

Da, interfata e diferita putin versus Windows (dar foarte similara pe unele distributii), dar poti sa faci mai orice vrei. Da, chiar si gaming. Nu e inca la nivelul Windows-ului, dar in ultimii ani s-au facut imbunatatiri majore.

Ce folosesc eu?

Fedora 35, caci inca nu am avut de ce sa trec pe ultima versiune (36), este sistemul de operare principal. Este sistemul de zi-cu-zi, la lucru, in timpul liber, de pe care scriu acum, etc.

Din cauza ca folosesc si Adobe Photoshop, Illustrator si Premiere Pro + gaming ocazional si eventual un tutorial sau una alta ce necesita Windows, am si Windows 10 instalat. Da, exista alternative la aceste programe si in Linux, dar nu am avut timpul necesar sa ma obisnuiesc cu ele pentru lucruri mai complexe.

nota: fiecare sistem de operare are SSD-ul sau (500gb Fedora si 250gb Windows), in caz de esti curios cum sunt instalate in paralel.

Cum a ajuns Fedora sa fie sistemul de operare de zi cu zi?

Initial, din cauza lucrului. Nu ca pe Windows nu ai putea sa programezi sau alte mituri si prostii. Dar si partea de administrare sisteme m-a fascinat mereu, si Fedora fiind o distributie bazata pe RHEL (Red Hat Linux Enterprise) a fost cea mai la indemana distributie – la lucru folosind atat Fedora Server cat si CentOS. Chiar si chestiile personale precum serverul de distractie/dezvoltare sau NAS-ul cu Plex-ul sunt cu distributiile amintite.

Apoi m-am obisnuit. Mai ales cu mediul desktop GNOME (desktop environment sau DE cum mai prescurteaza unii). Si aia a fost.

De ce nu Ubuntu? Sincer il mai folosistem si voiam ceva nou :)) pe langa faptul ca nu apartinea de RHEL, Ubuntu fiind o distributie bazata pe Debian.

De ce mai folosesc Windows?

Din acelasi motiv pentru care probabil multi nu folosesc o distributie Linux. Obisnuinta cu unele lucruri.

Am incercat alternative, mi-e mai lejera suita Adobe de programe.

Merge gamingul pe Linux, mai are mici lacune si/sau lipsuri ici-colo… dar cand ma joc nu am chef de nici o distractie sau grija. Am timp sa experimentez sau sa testez la lucru. Daca-i weekend e relaxare :).

In schimb, imi place mai mult suita LibreOffice decat Microsoft Office. Si e si gratuita. Si pot salva si documente compatibile cu Office. (oricum exista si Google Drive)

Diferentele dintre Windows si Linux

Sumar, nu foarte tehnic, care ar fi diferentele dintre Windows si Linux?

Facem un tabel, caci e mai usor:

LinuxWindows
PretGratuitNu este gratuit
LicentaOpen-sourceWindows detine codul
SecuritateMai sigurDe obicei in tinta celor rai intentionati
FiabilitateFoarte fiabilMai sughite uneori
VitezaRapid si pe hardware mai modestPoate fi mai neiertator cu hardware-ul vechi
Suport HardwareIn general bunMai bun cu hardware-ul normal
InterfataDiverse medii, unele destul de diferite de aspectul traditional tip ‘Windows’Multa lume e obisnuita cu ea
ActualizariPe langa ca nu esti neaparat obligat sa actualizezi, de obicei ori merg rapid si fara problemeDa.
O comparatie mai non-tehnica intre Linux si Windows

Niste explicatii:

Cand zic securitate, ma refer la cum vine sistemul ‘de la mama lui’. Cu putinta creativitate orice poate fi facut pulbere. Dar si la faptul ca exista multi virusi care targeteaza in mod special utilizatorii Windows. In acel context, o instalatie Linux nu ar fi afectata. Ceea ce e totusi un plus.

Cand zic fiabilitate, ma gandesc la faptul ca am in casa un PC mai vechi, pe post de NAS, cu CentOS, care a avut perioade si de peste 200 de zile fara nici un restart sau repornire. Asta in timp ce e tinut actualizat. Si la faptul ca uneori actualizarile Windows o dau foarte urat in bara si procedura de system restore nu ma entuziasmeaza. Poate e doar o parere formata din experientele mele specifice, dar mereu mi s-a parut ca Fedora a ‘mers’ mereu si mi-am facut treaba.

Suportul hardware e destul de bun si pe Linux. Atat de bun incat am putut conecta Samsungul S21 direct la Fedora cu cablul USB, fara stres. L-a vazut, am luat pozele. Frumos. Idem si cu o imprimanta multifunctionala Canon. Mai exista distributii sau unele bug-uri, desi incet, incet scapam de ele cu placile Nvidia. Cu unele. Momentan totul e ok pe un GTX 1050 Ti cu doua monitoare cuplate (1x HDMI si 1x Display Port). Dar pe Fedora 34 am avut niste probleme.

nota: exemplu recent de problema. Pe Windows 10 actualizat la zi, pe un laptop, am instalat multifunctionala Canon MG2450. Driver oficial, descarcat, instalat bla bla. Print merge perfect, scanat cu aplicatia Canon nu. ‘Verifica cablul’. Cuplez la desktop… nici o problema cu scanatul pe Fedora. Si da, are si Windows 10 aplicatie de scanat (asta o luasem la graba, nu era chiar un moment de frecat menta, Inca nu inteleg de ce nu pot scana 5 foi intr-un singur PDF cu ea. Asta era si avantajul aplicatiei Canon si motivul pentru care o foloseam).

Interfata, din punctul meu de vedere este irelevanta in majoritatea timpului. Caci daca esti obisnuit cu ceva, iti faci treaba lejer. Dar sunt anumite lucruri care imi plac mai mult la mediile desktop Linux. Vom discuta pe larg intr-un articol separat despre asta.

Iar cand zic viteza, un sistem cu Linux poate face multe cu putine. Poate ma abat putin de la ideea traditionala de PC, dar ai fi surprins cat de util si stabil poate fi un VPS cu doar 2 GB RAM si 1-2 nuclee. Totusi, exista mici limitari. Sa nu iti inchipui ca daca pe vechiul Athlon iti sacadeaza pe Windows YouTube-ul FullHD, o sa mearga pe Linux. Sau ca vei castiga 30 FPS in nu stiu ce joc. Departe de adevar. In schimb LibreOffice se misca mai bine decat Microsoft Office pe un PC slab.

Cand folosim Windows?

In cazul meu, cand doresc sa folosesc programe care exista doar pe Windows si nu functioneaza ok pe Linux nici cum. Si in gaming.

Dar exista o sumedenie de scenarii in care efectiv Linux nu ar fi fezabil. Vezi programe antice pentru diverse companii si astfel de situatii. Si e ok.

Cand folosim Linux?

Vad multiple scenarii:

  • vrei sa inveti mai multe despre retelistica, servere si domeniile anexe acestora;
  • vrei sa experimentezi cu diverse programe/pachete Linux cu care te poti intalni la job;
  • ai un sistem slab si vrei sa-i mai dai niste viata;
  • interes minor pentru gaming, jocurile dorite merg pe Linux si nu vrei licenta Windows, Office si alte cele;
  • vrei un home-server, aici exista o gramada de optiuni si posibilitati;

Mentionez ca nu ignor tot ecosistemul Windows Server. Doar ca nu prea am interactionat cu el. Si in orice caz, ca sa prinzi niste idei despre administrarea unui Server Windows nu iti instalezi Windows 10 Home. Deci tot nu te incadrezi in consumatorul general de Windows, sau nu complet.

Concluzii

Cred ca o concluzie buna ar fi ca atat Windows cat si Linux sunt utile si au locul lor. Oricum, daca e sa fim sinceri, la un moment dat orice utilizator s-a lovit de o problema din cauza sistemului de operare. Fie ca era Windows, Linux, sau o greseala a utilizatorului. Se mai intampla.

Si nu este nimic in neregula sa folosesti doar unul dintre sisteme. Sau ambele. Fiecare are nevoi diferite.

Dar, din punctul meu de vedere, merita incercat Linux chiar daca o faci ca o experienta sa vezi ce mai exista, ca si interes general pentru tehnologie. Cu atat mai mult pentru un sistem ce nu e centrat in jurul gamingului hardcore. Sau si pe acela, caci exista optiuni de dual-boot.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.