Microsoft anunta ca procesoarele noi vor functiona doar pe Windows 10

In curand, in momentul in care iti cumperi un pc nou, acesta nu va suporta Windows 7 sau 8. Microsoft explica faptul ca urmatoarele generatii de procesoare de la Intel, AMD si Qualcomm, vor functiona la …

windows 10

In curand, in momentul in care iti cumperi un pc nou, acesta nu va suporta Windows 7 sau 8. Microsoft explica faptul ca urmatoarele generatii de procesoare de la Intel, AMD si Qualcomm, vor functiona la performanta maxima si fara probleme doar pe Windows 10.

Nu e nimic surprinzator sa vezi ca un pc vechi nu poate rula ultimul sistem de operare lansat. Dar se pare ca mergem in directia opusa, din moment ce Microsoft si partenerii sai nu au de gand sa isi bata capul pentru a face compatibile sistemele de operare mai vechi cu urmatoarele generatii de procesoare.

Asta nu inseamna ca nu vor functiona. O sa fie un anumit risc, in cel mai bun caz nu vei avea ultimele drivere iar in cel mai rau caz vor fi probleme. Acum, tinand cont de tot valul pe care Microsoft il face cu Windows 10, nu m-ar surprinde ca un pc de peste 1-2 ani echipat cu un procesor de ultima generatie sa fie mai instabil pe Windows 7.

Pentru clientii enterprise, Microsoft spune ca va mentine o lista de sisteme bazate pe procesoarele Intel din revizia Skylake care sunt compatibile cu Windows 7 si 8.1, dar pana in 17 iulie 2017. Practic clientii enterprise primesc o perioada de gratie de 18 luni pentru a putea face upgrade la Windows 10 daca vor sa aiba parte de actualizari si suport din partea Microsoft.

Poate ca nu suna ca si mare lucru, tinand cont ca Windows 10 este un sistem de operare chiar bunicel, cu unele probleme pe partea de setari obscure/neclare/bagate pe gat.

Dar, intr-o tara ca Romania, o sa fie distractie. In momentul in care sunt sisteme folosite in regim de firma, in diverse companii, echipate cu Windows Vista sau XP si se va dori un upgrade va fi haos. De ce? Pai nu o sa fie bani sa facem un upgrade la toate statiile, asa ca tanti Nuti si Ghita primesc pc-uri noi luna asta iar restul angajatilor peste 10 luni. In aceste 10 luni, daca respectivii ruleaza Windows 10, va fi distractie cu invatarea lor pe noul sistem de operare, precum si diverse probleme de compatibilitate. Tanti Nuti lucreaza in Microsoft Office 2003. Va trece pe 360, va salva cum crede ea fisierul si il trimite colegei cu statia pe Windows Xp. Panica! Colega nu poate deschide fisierul. Introducem haos intr-un sistem si-asa subred.

Ramane probabil la alegerea fiecaruia daca merita investit in firma sa cum trebuie, in sisteme mai performante, pentru a incerca sa crestem productivitatea – unde e cazul, evident. Cert e, ca astfel de limitari vor introduce probleme ciudate. La noi, inca exista oameni nemultumiti de faptul ca imprimanta lor noua nu suporta Windows XP. Si sunt multi oameni care desi cumpara un PC nou, nici nu se gandesc la un upgrade de software(fie el al sistemului de operare fie al altor tipuri de software).

Eu in ce tabara sunt? Eu sustin faptul ca trebuie sa avansam, si sa facem rost de instrumente noi si mai puternice. Dar mi se pare corect, sa nu am probleme daca vreau sa imi instalez Windows 8.1. Sunt ferm convins ca daca toti am incerca sa ne adaptam, si sa incetam cu Windows XP si Internet Explorer(orice versiune!), vom avea de castigat. Mai greu de pus in practica, dar poate cu timpul va avansa si la noi tehnica. Problema e ca in locurile cele mai importante sunt neglijate aspectele astea(firme, institutii publice, care folosesc pc-uri si softuri slab dezvoltate sau vechi din comoditate sau diverse interese). La noi, tu astepti dupa pc sa proceseze, nu el dupa tine. And that’s just wrong.

Astept optimist ziua in care fiecare functionar/angajat care are de lucru cu publicul sa fie echipat cu un pc ce are o conexiune buna la net, un Celeron de ultima generatie si un SSD de 60gb(sistem de operare Windows7+ si soft-ul de lucru). Atunci poate macar o parte din lucruri se vor misca mai rapid.

Tu ce parere ai de modul in care priveste Microsoft compatibilitatea cu noile procesoare?

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.